Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Zrazy wołowe z grzybami

Dania główne Dania z wołowiny

Zrazy wołowe z grzybami

Zrazy wołowe

Zrazy wołowe

To trochę świąteczne danie, o którym przypominam sobie właśnie przy okazji większych wydarzeń.

Co zrobić na obiad, żeby smakowało całej rodzinie? Dobre mięso z klasycznymi dodatkami zawojuje każdy talerz i podbije serca gości, zwłaszcza tych starszych, którzy zrazy znają sprzed lat. Jeśli dorzucić do nich jeszcze kilka zebranych samodzielnie grzybów (warto dwa razy upewnić się, że są jadalne ;), ukiszonych własnoręcznie ogórków i pysznego boczku – sukces murowany.

Podczas Świąt Bożego Narodzenia takie zrazy będą idealne – pachnące grzybami, przyprawami i ciemnym sosem. Może to już wielokrotnie przerabiana propozycja na uroczysty obiad, ale zawsze smakuje wyśmienicie. Pamiętajcie, aby do środka włożyć boczek, skórkę chleba i ogórek. Smaki tych składników oraz ich tekstury przyjemnie połączą się w każdym kęsie.

Jeśli nadal nie macie pomysłu na świąteczny pewniak przygotujcie takie zrazy nawet 1-2 dni wcześniej, a czas jaki zyskacie w Święta przeznaczcie na spędzenie z najbliższymi.

Zapisz Drukuj
Zrazy wołowe
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 6-8 plastrów wołowiny (rostbef, udziec lub ligawa)
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • pół szklanki wody
  • 7-8 grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 ogórki kiszone pokrojone w słupki
  • 1 cebula pokrojona w piórka1
  • 1 kromka chleba (najlepiej ziarnisty) pokrojony w słupki
  • 6-8 plastrów tłustego boczku surowego
Przygotowanie
  1. Grzyby włóż do letniej wody na 15 minut. Wyjmij i odciśnij z nadmiaru wody.
  2. Wołowinę rozbij na cienkie plastry, dopraw solą, pieprzem, posmaruj musztardą. Nałóż plaster boczku, słupek ogórka, chleba i ćwiartkę cebuli. Zwiń w roladkę, zepnij wykałaczką.
  3. Gotowe roladki obsmaż na oleju z każdej strony. Następnie przełóż do garnka z gotującym się bulionem. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, grzyby, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziołowy. Gotuj pod przykryciem do czasu, aż mięso będzie miękkie (ok. 2,5 godziny).
  4. Rozpuść łyżkę mąki w połowie szklanki wody i wlej do wrzącego sosu. Mieszaj i zagotuj. Dodaj dwie łyżki śmietany kremówki. Wymieszaj dokładnie i podawaj z ulubionymi surówkami, np. białej i czerwonej kapusty oraz ziemniakami.
3.5.3208

 

Zrazy wołowe

Zrazy wołowe


2 komentarze

« Królik w śmietanie i musztardzie
Boeuf Bourguignon – wołowina po burgundzku by Julia Child »

Comments

  1. d says

    28 lutego, 2016 at 12:14 pm

    No dobra – a grzyby to gdzie, do czego i na jakim etapie dodać? Bo jakoś nie widzę w przepisie momentu wykorzystania 😉

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      28 lutego, 2016 at 7:48 pm

      Przepis już poprawiony 🙂 Grzyby rzeczywiście gdzieś się ukryły. Już wszystko jest opisane. Smacznego!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    maj 2022
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « gru    
    Indyk nadziewany owocami z polentą - pomysł na danie główne z mięsem

    Filety z indyka faszerowane owocami z polentą

    Sałatka z białymi szparagami i jajkiem poche i boczkiem

    Sałatka z białymi szparagami, jajkiem pochet i boczkiem

    Jaja w kokilkach z szynki parmeńskiej

    Jaja w parmeńskich kokilkach na wielkanocne śniadanie

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2022 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in