To trochę świąteczne danie, o którym przypominam sobie właśnie przy okazji większych wydarzeń.
Co zrobić na obiad, żeby smakowało całej rodzinie? Dobre mięso z klasycznymi dodatkami zawojuje każdy talerz i podbije serca gości, zwłaszcza tych starszych, którzy zrazy znają sprzed lat. Jeśli dorzucić do nich jeszcze kilka zebranych samodzielnie grzybów (warto dwa razy upewnić się, że są jadalne ;), ukiszonych własnoręcznie ogórków i pysznego boczku – sukces murowany.
Podczas Świąt Bożego Narodzenia takie zrazy będą idealne – pachnące grzybami, przyprawami i ciemnym sosem. Może to już wielokrotnie przerabiana propozycja na uroczysty obiad, ale zawsze smakuje wyśmienicie. Pamiętajcie, aby do środka włożyć boczek, skórkę chleba i ogórek. Smaki tych składników oraz ich tekstury przyjemnie połączą się w każdym kęsie.
Jeśli nadal nie macie pomysłu na świąteczny pewniak przygotujcie takie zrazy nawet 1-2 dni wcześniej, a czas jaki zyskacie w Święta przeznaczcie na spędzenie z najbliższymi.
- 6-8 plastrów wołowiny (rostbef, udziec lub ligawa)
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szklanka bulionu wołowego
- pół szklanki wody
- 7-8 grzybów suszonych
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 ogórki kiszone pokrojone w słupki
- 1 cebula pokrojona w piórka1
- 1 kromka chleba (najlepiej ziarnisty) pokrojony w słupki
- 6-8 plastrów tłustego boczku surowego
- Grzyby włóż do letniej wody na 15 minut. Wyjmij i odciśnij z nadmiaru wody.
- Wołowinę rozbij na cienkie plastry, dopraw solą, pieprzem, posmaruj musztardą. Nałóż plaster boczku, słupek ogórka, chleba i ćwiartkę cebuli. Zwiń w roladkę, zepnij wykałaczką.
- Gotowe roladki obsmaż na oleju z każdej strony. Następnie przełóż do garnka z gotującym się bulionem. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, grzyby, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziołowy. Gotuj pod przykryciem do czasu, aż mięso będzie miękkie (ok. 2,5 godziny).
- Rozpuść łyżkę mąki w połowie szklanki wody i wlej do wrzącego sosu. Mieszaj i zagotuj. Dodaj dwie łyżki śmietany kremówki. Wymieszaj dokładnie i podawaj z ulubionymi surówkami, np. białej i czerwonej kapusty oraz ziemniakami.
No dobra – a grzyby to gdzie, do czego i na jakim etapie dodać? Bo jakoś nie widzę w przepisie momentu wykorzystania 😉
Przepis już poprawiony 🙂 Grzyby rzeczywiście gdzieś się ukryły. Już wszystko jest opisane. Smacznego!