Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Żeberka w miodzie z surówką jabłkową

Dania główne Dania z wieprzowiny

Żeberka w miodzie z surówką jabłkową

Żeberka w miodzie z surówka

Żeberka w miodzie z surówką

 

Pyszne, miękkie, słodkie i ostre zarazem żeberka to świetny pomysł na jesienny obiad lub kolację.

Mięso potrzebuje czasu. To niepodważalny fakt. Aby było delikatne, rozpadające się pod widelcem musi pobyć w piekarniku sporo czasu. Dzięki temu kruszeje i staje się jedwabiste. W przypadku żeberek temat jest łatwiejszy. Dzięki tłuszczykowi mięso jest stale i równomiernie nawilżane. To sprawia, że w efekcie otrzymujemy pyszne danie.

Marynata, jaką wykonałam tym razem pozwala na podkreślenie naturalnej słodkości żeberek i dodanie im lekkiej ostrości. Cynamon świetnie rozgrzewa i uzupełnia smak miodu i musztardy. Z tych składników tworzy się w naczyniu doskonały sos, w którym wolno piecze się mięso, nabierając konkretny smak.

Połączenie tego ciepłego mięsa z surówką owocowo-orzechową jest strzałem w dziesiątkę. Postarajcie się o kwaśne jabłka, bo dzięki temu całość nie przytłoczy słodyczą. Wypróbujcie w zimne, deszczowe dni na rozgrzewkę. Jedno jest pewne, to danie poprawi wam humor.

Zapisz Drukuj
Żeberka w miodzie z surówką jabłkową
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
Żeberka
  • 1,5kg żeberek
  • 5 łyżek miodu
  • 5 łyżek musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • listki z 3 gałązek rozmarynu
  • sól
  • pieprz
Surówka
  • 2 jabłka
  • garść orzechów laskowych
  • 4 łyżki oleju rydzowego
  • 4 łyżeczki miodu
  • 5dag sera korycińskiego
Przygotowanie
Żeberka – przygotowanie
  1. Żeberka pokrój na mniejsze kawałki i zamarynuj w papryce i cynamonie, soli i pieprzu oraz oliwie. Posyp listkami rozmarynu. Mięso przykryj szczelnie i wstaw do lodówki na 24 godziny.
  2. Miód wymieszaj z musztardą. Żeberka przełóż do żaroodpornego naczynia i zalej miodem wymieszanym z musztardą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 2 godziny. W tym czasie przewracaj kawałki. Jeśli mięso jest miękkie i odchodzi od kości to znak, że żeberka są gotowe do jedzenia.
Surówka - przygotowanie
  1. Jabłka pokrój na bardzo cienkie plasterki. Orzechy potłucz na mniejsze kawałki. Ser pokrój w cienkie, małe plasterki. Wszystkie składniki wymieszaj i polej olejem oraz miodem. Podawaj z żeberkami.
3.4.3177

Żeberka w marynacie

Żeberka z surówką i olejem

Żeberka z surówką


Leave a Comment

« Tarta z musem śliwkowym, boczkiem i serem korycińskim
Mus śliwkowy do mięs »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    Styczeń 2021
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    « Gru    
    Szybkie ciasto na pizze

    Szybkie ciasto na pizzę – najlepszy przepis

    Boeuf Stroganow

    Boeuf Stroganow

    Kanały w Amsterdamie

    Amsterdam w jeden dzień – co i gdzie zjeść

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Copyright © 2021 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in