Pyszne, miękkie, słodkie i ostre zarazem żeberka to świetny pomysł na jesienny obiad lub kolację.
Mięso potrzebuje czasu. To niepodważalny fakt. Aby było delikatne, rozpadające się pod widelcem musi pobyć w piekarniku sporo czasu. Dzięki temu kruszeje i staje się jedwabiste. W przypadku żeberek temat jest łatwiejszy. Dzięki tłuszczykowi mięso jest stale i równomiernie nawilżane. To sprawia, że w efekcie otrzymujemy pyszne danie.
Marynata, jaką wykonałam tym razem pozwala na podkreślenie naturalnej słodkości żeberek i dodanie im lekkiej ostrości. Cynamon świetnie rozgrzewa i uzupełnia smak miodu i musztardy. Z tych składników tworzy się w naczyniu doskonały sos, w którym wolno piecze się mięso, nabierając konkretny smak.
Połączenie tego ciepłego mięsa z surówką owocowo-orzechową jest strzałem w dziesiątkę. Postarajcie się o kwaśne jabłka, bo dzięki temu całość nie przytłoczy słodyczą. Wypróbujcie w zimne, deszczowe dni na rozgrzewkę. Jedno jest pewne, to danie poprawi wam humor.
- 1,5kg żeberek
- 5 łyżek miodu
- 5 łyżek musztardy Dijon
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki oliwy
- listki z 3 gałązek rozmarynu
- sól
- pieprz
- 2 jabłka
- garść orzechów laskowych
- 4 łyżki oleju rydzowego
- 4 łyżeczki miodu
- 5dag sera korycińskiego
- Żeberka pokrój na mniejsze kawałki i zamarynuj w papryce i cynamonie, soli i pieprzu oraz oliwie. Posyp listkami rozmarynu. Mięso przykryj szczelnie i wstaw do lodówki na 24 godziny.
- Miód wymieszaj z musztardą. Żeberka przełóż do żaroodpornego naczynia i zalej miodem wymieszanym z musztardą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 2 godziny. W tym czasie przewracaj kawałki. Jeśli mięso jest miękkie i odchodzi od kości to znak, że żeberka są gotowe do jedzenia.
- Jabłka pokrój na bardzo cienkie plasterki. Orzechy potłucz na mniejsze kawałki. Ser pokrój w cienkie, małe plasterki. Wszystkie składniki wymieszaj i polej olejem oraz miodem. Podawaj z żeberkami.

Dodaj komentarz