Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Zapiekanka ziemniaczana z gotowanym mięsem

Dania główne Dania z drobiu Dania z wołowiny

Zapiekanka ziemniaczana z gotowanym mięsem

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

 

Najlepsze rzeczy powstają z niczego. Coś o tym wiem, kiedy smażę omlety ze skrawkami boczku i warzyw, robię owocowe musy z chrupiącymi posypkami z ziaren i komponuję sałatki z użyciem produktów z puszek oraz przygotowuję kremowe pasty do pieczywa.

Tym razem też przygotowałam danie, które połączyło składniki z rosołu i nadało im nowe życie. Zapiekanka okazała się odkryciem całej mojej rodziny, wszyscy się nią długo zachwycali. Była pyszna i prosta w przygotowaniu, a najważniejsze jest to, że nic się nie zmarnowało. Takie gotowanie lubię najbardziej. To takie typowe dla francuskiej kuchni, a my w Polsce tak często o tym zapominamy. Jesteśmy za mało kreatywni? Sama nie wiem, ale pamiętam czasy kiedy resztki traktowałam po macoszemu. Teraz moje podejście się znacznie zmieniło, szanuję każdy skrawek i wiem, że mogę z tych smakowitych kawałków skomponować coś niepowtarzalnego.

Zauważam też prostą, oczywistą zależność. Im lepszej jakości składniki kupuję robię wszystko, aby wykorzystać je do ostatniego kawałeczka. W sobotni poranek kupiłam na targu świetnego, świeżego kurczaka od pana, który ma własną, małą hodowlę i tylko tym się zajmuje. Ten kurczak stał się bazą do pysznego, rozgrzewającego rosołu, ale mięsa zostało sporo. Była też ligawa i sporo warzyw. Już drżałam na myśl o tym, co począć z taką ilością mięsa i warzyw, ale olśniło mnie. Kiedyś przeglądałam książkę o zapiekankach i tam było coś o powtórnym wykorzystaniu mięsa. Wróciłam do niej i volia!

Dorzuciłam drobno tarte ziemniaki i stworzyłam zapiekankę z mięsa z rosołu, warzyw, kremowego beszamelu z gałką muszkatołową. Wiele struktur i głębokich smaków połączyło się idealnie. Każdy kęs tego dania to czysta przyjemność. Planujecie rosół na weekend? Od razu zaplanujcie tę zapiekankę. Starczy na 2 lub trzy obiady, znakomicie się odgrzewa i smakuje równie wybornie na następny dzień.

Zapisz Drukuj
Zapiekanka ziemniaczana z gotowanym mięsem
 
Składniki
  • mięso z rosołu (drób, wołowina) ok. 1kg
  • marchew i pietruszka z rosołu
  • 1,3kg ziemniaków
  • 20dag wędzonego boczku
  • garść suszonych borowików
  • świeży por
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki masła do ziemniaków
  • 1 łyżka mąki
  • 130ml śmietanki 30%
  • 200ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • estragon
Przygotowanie
  1. Grzyby namocz w gorącej wodzie. Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. W ceramicznej albo szklanej formie ułóż porwane na kawałki mięso.
  3. Zetrzyj gotowaną marchewkę i pietruszkę, rozrzuć na mięso.
  4. Boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni. Rozłóż na wierzchu.
  5. Na tej samej patelni podsmaż grzyby i pokrojony w cienkie plastry por. Rozłóż na wierzchu.
  6. W rondlu rozpuść 2 łyżki masła. Posyp mąką i powoli dodawaj mleko. Gotuj na małym ogniu i czekaj aż lekko zgęstnieje. Dodaj śmietankę, sól, pieprz i tartą gałkę muszkatołową. Zalej wszystko, co jest w formie lekko gęstym sosem.
  7. Z ziemniaków odciśnij nadmiar wody. Posól i dodaj pieprz oraz estragon.
  8. Ułóż ziemniaki na wierzchu, posyp tartym masłem.
  9. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 180'C. Niech ziemniaki lekko zezłocą się z wierzchu.
3.5.3208

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem


Leave a Comment

« Minisałatki z kurczakiem satay
Idealny kurczak pieczony w całości »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    sierpień 2022
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    « gru    

    Gdzie dobrze zjeść w Berlinie? Sprawdzone adresy

    Calzone z kurczakiem

    Piwne calzone z kurczakiem

    Zupa porowa z mięsem mielonym wieprzowym

    Zupa porowa z wieprzowym mięsem mielonym

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2022 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in