Delikatne mięso, które jada się głównie we Francji. Żabie udka to znak rozpoznawczy tego kraju. Zachęcam was do spróbowania, bo to rzecz warta skosztowania.
Żabie mięso nie wymaga wiele pracy. Zazwyczaj kupicie takie udka w formie mrożonej, co pozwoli wam zaoszczędzić czas i sporo pracy. Rozmrażacie, smażycie i jecie z ulubionymi dodatkami. Ja tym razem przygotowałam bardzo prosty przepis, który śmiało możecie wykorzystać podczas meczów, np. zbliżającego się Euro. Choć z taką przekąską istnieje szansa, że temat jedzenia pochłonie was bardziej niż zmagania drużyn.
Żabie udka z majonezem bazyliowym
Autor: Ola Krasińska
Składniki
- opakowanie mrożonych żabich udek (ok.400g)
- tymianek
- sól
- pieprz
- mąka pszenna
- masło klarowane
- majonez bazyliowy
Przygotowanie
- Żabie udka rozmroź.
- Osusz i obtocz w mące wymieszanej z tymiankiem, solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej ok. 2 łyżki masła klarowanego.
- Smaż udka z każdej strony aż do zrumienienia, ok. 10 minut. Mięso musi być miękkie i łatwo oddzielać się od kości.
- Podawaj z bazyliowym majonezem.
Dodaj komentarz