Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Wołowy tatar klasyczny z dodatkami

Przekąski Przekąski z wołowiny

Wołowy tatar klasyczny z dodatkami

Tatar wołowy z klasycznymi dodatkami

Tatar wołowy z klasycznymi dodatkami

Klasyk nad klasykami. Tatar wołowy to pozycja z menu wielu restauracji, nad którą rozpływają się koneserzy sztuki kulinarnej. Teraz może zagościć też w waszych domach.

W przypadku tej przystawki główne skrzypce gra mięso. Musi być najlepszej jakości, ponieważ spożywane jest na surowo. W grę wchodzi oczywiście wołowina, choć oryginalny tatar przygotowuje się z koniny. Zostawiam ten temat, gdyż po pierwsze nie chciałabym jeść tego rodzaju mięsa (pamiętam wiele sklepów na Sycylii, które sprzedawało koninę, ale omijałam je szerokim łukiem), a po drugie jest ono w Polsce obecnie niedostępne.

Wracając do tatara wołowego, możecie przygotować go z polędwicy lub z ligawy (zwanej inaczej polędwicą białą krzyżową). Ja zdecydowałam się na tę drugą opcję. Tym razem postawiłam na klasyczne dodatki (ogórek kiszony, cebulka, borowiki, anchovies, Dijon), ale jeśli macie ochotę na inny wymiar tatara, zajrzyjcie do przepisu na Tatar z tajską nutką. Też wam zasmakuje jeśli w ogóle lubicie surowe mięso. Ten klasyk wylądował na talerzu z kolekcji Martyny Wojciechowskiej. Piękny, prawda?

Aha, ten przepis przygotowałam z okazji urodzin Almy. Zerknijcie na całe menu.

Zapisz Drukuj
Wołowy tatar klasyczny z dodatkami
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 500g ligawy
  • 50ml oliwy
  • sól
Dodatki
  • ogórki kiszone
  • czerwona cebula
  • borowiki marynowane
  • Dijon
  • anchois
  • jajka przepiórcze
Przygotowanie
  1. Mięso posiekaj lub zmiel na grubo. Dopraw oliwą, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wymieszaj do połączenia składników.
  2. Układaj na talerzu. Posyp obficie pieprzem i na wierzchu ułóż połowę skorupki jajka przepiórczego z samym żółtkiem.
  3. Obok ułóż pokrojone w maleńką kosteczkę ogórki kiszone, czerwoną cebulę, borowiki oraz fileciki anchois. Podaj musztardę Dijon (ta z brytyjskiej firmy Maille to moja ulubiona - jest idealnie ostra i pikantna, najlepsza jakiej próbowałam) oraz czarny pieprz do mielenia i sól morską.
  4. Całość mieszaj na talerzu dobierając ulubione dodatki.
  5. Jedz z pieczywem i świeżym masłem.
3.5.3208

 

Tatar wołowy z klasycznymi dodatkami

Tatar wołowy z klasycznymi dodatkami

Tatar wołowy z klasycznymi dodatkami

Tatar wołowy z klasycznymi dodatkami

Tatar wołowy z klasycznymi dodatkami

Tatar wołowy z klasycznymi dodatkami

Tatar wołowy z klasycznymi dodatkami

Tatar wołowy z klasycznymi dodatkami


Leave a Comment

« Chrupiące placuszki ziemniaczane z polędwiczką i chutneyem cebulowym
Pieczeń cielęca z sosem kurkowym »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    Kwiecień 2021
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « Gru    
    Boczek wędzony

    Boczek wędzony na gorąco w 5 krokach

    Kanapka z antrykotem i chutneyem z czerwonej cebuli

    Kanapka z antrykotem i chutneyem z czerwonej cebuli

    Piperon de padron - hiszpańskie papryki

    5 kulinarnych powodów, by odwiedzić Barcelonę (Hiszpania)

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Copyright © 2021 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in