Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Wołowina w sosie z chilli i czekolady

Dania główne Dania z wołowiny

Wołowina w sosie z chilli i czekolady

Czekoladowa wołowina

Czekoladowa wołowina

Czekolada z chilli już nie robi na nikim wrażenia – panoszy się na półkach wśród… słodyczy, delikatnie piecze ostrością w podniebienie i w ostatecznym rozrachunku zachwyca delektującego się tym smakołykiem. Podobnie jest, gdy z takiego duetu zrobi się trio z kruchą, delikatną wołowiną.

Zapewniam, że wszystkie składniki uzupełniają się znakomicie. Pytanie, jakie stężenie kakao w czekoladzie preferujecie. Jeśli drażni was mdła o co najmniej 85% zawartości kakao, użyjcie tej delikatniejszej, ale wówczas pilnujcie ilości cukru, jaką dodajecie do potrawy. Zawsze można dosypać, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Zapisz Drukuj
Wołowina w sosie z chilli i czekolady
Autor: Ola Krasińska
Czas przygotowania:  15 min
Czas gotowania:  180 min
Całkowity czas:  3 godz 15 min
 
Składniki
  • 500g wołowiny oczyszczonej i pokrojonej w dużą kostkę
  • 1 duża cebula pokrojona w piórka
  • 2 marchewki pokrojone w plastry
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5l bulionu
  • 400ml pomidorów pelati
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 5 kostek gorzkiej czekolady min. 85%
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • kilka gałązek posiekanych liści pietruszki
Przygotowanie
  1. Mięso oprósz solą, pieprzem i mąką. Smaż partiami na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony i przekładaj stopniowo do garnka. Do garnka dorzuć cebulę marchew, dodaj masło, wlej bulion i zagotuj. Dodaj wszystkie przyprawy, czekoladę i pomidory wraz z zalewą. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 2h na bardzo małym ogniu. Po tym czasie dodaj odsączoną z zalewy fasolę i gotuj jeszcze ok. 15 minut. Dodaj śmietanę i posyp pietruszką.
  2. Podawaj z ryżem, kaszą lub zawijaj w tortillę.
3.3.3077

 

Wołowina z czekoladą

Wołowina z czekoladą


Leave a Comment

« Kiszone cytryny (do tażin)
Tażin z kurczakiem i daktylami »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    sierpień 2022
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    « gru    
    Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

    Zapiekanka ziemniaczana z gotowanym mięsem

    Krem z ziemniaków i selera

    Krem z ziemniaków i selera z chipsami z szynki parmeńskiej i parmezanu

    Curry z wieprzowiną i dynią

    Curry panang z wieprzowiną

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2022 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in