Czekolada z chilli już nie robi na nikim wrażenia – panoszy się na półkach wśród… słodyczy, delikatnie piecze ostrością w podniebienie i w ostatecznym rozrachunku zachwyca delektującego się tym smakołykiem. Podobnie jest, gdy z takiego duetu zrobi się trio z kruchą, delikatną wołowiną.
Zapewniam, że wszystkie składniki uzupełniają się znakomicie. Pytanie, jakie stężenie kakao w czekoladzie preferujecie. Jeśli drażni was mdła o co najmniej 85% zawartości kakao, użyjcie tej delikatniejszej, ale wówczas pilnujcie ilości cukru, jaką dodajecie do potrawy. Zawsze można dosypać, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Wołowina w sosie z chilli i czekolady
Autor: Ola Krasińska
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Składniki
- 500g wołowiny oczyszczonej i pokrojonej w dużą kostkę
- 1 duża cebula pokrojona w piórka
- 2 marchewki pokrojone w plastry
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5l bulionu
- 400ml pomidorów pelati
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 5 kostek gorzkiej czekolady min. 85%
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżki śmietany 18%
- kilka gałązek posiekanych liści pietruszki
Przygotowanie
- Mięso oprósz solą, pieprzem i mąką. Smaż partiami na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony i przekładaj stopniowo do garnka. Do garnka dorzuć cebulę marchew, dodaj masło, wlej bulion i zagotuj. Dodaj wszystkie przyprawy, czekoladę i pomidory wraz z zalewą. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 2h na bardzo małym ogniu. Po tym czasie dodaj odsączoną z zalewy fasolę i gotuj jeszcze ok. 15 minut. Dodaj śmietanę i posyp pietruszką.
- Podawaj z ryżem, kaszą lub zawijaj w tortillę.
Dodaj komentarz