Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Dania z wołowiny / Włoska rolada – łata wołowa z oliwkami, anchois i pecorino

Dania z wołowiny

Włoska rolada – łata wołowa z oliwkami, anchois i pecorino

Rolada z łaty wołowej

Rolada z łaty wołowej

 

Łata wołowa była wyzwaniem na weekendowy obiad, ale już po przejściu kilku sklepów poczułam, że łatwo nie będzie. Mięso to jest chyba już zapomniane, a na pewno nie jest tak popularne, ja kurczak.

W końcu pojechałam do mojego ulubionego sklepu mięsnego, gdzie właściciel, rzeźnik starej daty, doskonale wiedział czego potrzebuję. Wykroił mi piękny kawałek mięsa idealny na roladę, ominął kości i wyciął niepotrzebne błonki. Mięso miałam już prawie gotowe do gotowania. Na koniec dodał, że poszczęściło mi się, bo mięso jest bardzo świeże i młode, a to gwarantuje szybszy czas przygotowywania i delikatność. Zatem słuchajcie, nie szukajcie wiatru w polu, ale poświećcie czas na znalezienie swojego ulubionego sklepu mięsnego, który da wam pewność, że kupujecie zdrowo i mądrze, a doradzają wam ludzie, którzy znają się na swojej pracy.

Tę roladę przygotowałam w stylu włoskim. Nafaszerowałam mięso serem pecorino, oliwkami, filecikami anchois i dużą ilością świeżych ziół. Też wam to polecam, bo suszone nie mają takiej mocy. Udało mi się zdobyć szałwię i cięty tymianek, który podczas krojenia pachniały tak intensywnie, że chyba przytłoczyły cały pchający się do domu zapach smogowego ogniska. Żeby całość prezentowała się pięknie na talerzu, dodałam gotowaną, włoską szynkę, delikatną i miękką.

Roladę przygotowałam tak, że mięso w środku było takie, jak lubię – lekko krwiste, soczyste i miękkie, a z zewnątrz miało delikatnie chrupiącą skórkę, którą spowodowało silne obsmażenie na gęsim smalcu. Do mocnego obsmażania używajcie tego tłuszczu – ma wysoką temperaturę palenia i jest całkiem zdrowy. Nie używajcie oliwy ani masła, no, chyba że klarowane.

Po ostygnięciu rolada świetnie sprawdziła się jako dodatek do małych kanapeczek, które podałam zapieczone z serem cheddar. Uwielbiam takie wykorzystywanie składników i mięs z obiadu. Dzięki temu mam niepowtarzalne kanapki, a nie muszę kupować wędlin. Sprawdźcie, to świetny patent.

Zapisz Drukuj
Włoska rolada - łata wołowa z oliwkami, anchois i pecorino
Czas przygotowania:  20 min
Czas gotowania:  30 min
Całkowity czas:  50 min
 
Składniki
  • kawałek łaty wołowej ok. 800g
  • 6 cienkich plastrów gotowanej szynki włoskiej
  • 5 ząbków czosnku, rozgniecionych
  • garść liści posiekanej szałwii
  • listki z 8 gałązek tymianku
  • 100g posiekanych zielonych oliwek
  • 6 filecików anchois
  • pół szklanki tartego sera pecorino
  • ⅓ szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie
  1. Łatę rozetnij na pół i otwórz jak książkę. Delikatniej rozbij mięso tłuczkiem, aby miało równą grubość. Posyp solą i pieprzem, a następnie połóż na mięsie plastry szynki.
  2. W misce wymieszaj czosnek, oliwki, posiekane fileciki anchois, ser, bułkę, sok z cytryny, oliwę i zioła.
  3. Masę rozsmaruj na szynce zostawiając wolny pas ok. 6 cm szerokości.
  4. Zwiń łatę z nadzieniem w kierunku nieposmarowanej nadzieniem strony tworząc roladę. Obwiąż nicią kuchenną.
  5. Piekarnik nagrzej do 180'C, a roladę obsmażaj na patelni z każdej strony na brązowo, ok. 15 minut.
  6. Roladę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 30 minut. Termometr wbity w mięso po tym czasie powinien wskazywać ok. 75'C. Tak przygotowane mięso będzie średnio krwiste.
  7. Przełóż mięso na deskę i odstaw na 15 minut przykryte folią aluminiową.
  8. Krój w plastry o grubości ok. 1,5cm i podawaj z sałatką i pure ziemniaczanym.
3.5.3208

 

Rolada z łaty wołowej

Rolada z łaty wołowej

 

 

 


Leave a Comment

« Gulasz cielęcy z papryką i ziołowymi kluskami
Klopsiki z cielęciny, ricotty i pecorino »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    Luty 2021
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    « Gru    
    Udko perliczki z musem

    Perliczka pieczona z morelami

    Klopsiki z cielęciny, ricotty i pecorino

    Klopsiki z cielęciny, ricotty i pecorino

    Minitarty z dojrzewającym boczkiem i szparagami

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Copyright © 2021 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in