Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Ekstra / Warsztaty kulinarne dla prawdziwych mięsożerców w Krakowie

Ekstra Podróże

Warsztaty kulinarne dla prawdziwych mięsożerców w Krakowie

Wspólne zdjęcie

Wspólne zdjęcie

 

Kiedy na studiach siedziałam na zajęciach z pedagogiki nie myślałam, że moje nabyte na najstarszej uczelni skille wykorzystam podczas warsztatów kulinarnych. Ale opłaciło się posłuchać mądrzejszych i zapamiętać kilka dobrych rad. Dzięki temu chyba wszyscy mogli poczuć się dobrze na mięsnych warsztatach, które poprowadziłam wraz Pawłem z Pastrami Deli.

Stacje kuchenne odpaliliśmy do testów już w południe, potestowaliśmy blendery, naostrzyliśmy noże i warsztaty zaczęliśmy kilka chwil po 16. Plan był mocno napięty, wiele produktów czekało na pokrojenie, wymieszanie, upieczenie, usmażenie, zatem od razu zabraliśmy się do pracy. Żeby pracowało się łatwiej i komunikacja przebiegała bez zakłóceń wszyscy przywdziali fartuchy z imionami, wypili kilka lampek wina i podzielili się na cztery grupy. I się zaczęło…

Opiekanie bakłażanów na babaghanoush

Opiekanie bakłażanów na babaghanoush

Pieczemy bakłażany na babaghanoush

Pieczemy bakłażany na babaghanoush

Pierwsze kroki to nastawienie pastrami na parowanie (tj. gotowanie na parze w odpowiedni sposób) i opalenie nad ogniem bakłażanów, które były głównym składnikiem pasty babaghanoush z dodatkiem tahiny, czosnku, chilli i pietruszki. Ledwo udało się odstawić je do schłodzenia, bo palce i kawałki macy lądowały w miskach z zawrotną prędkością. To był smaczny wstęp do reszty dań. Od bliskowschodniej pasty przeszliśmy do przygotowania nowojorskich, puszystych serników. Podczas gdy te się już wygrzewały w piekarniku, przygotowaliśmy hash – śniadaniowe danie na kaca 😉

Mój przepis na hash znajdziecie tutaj.

warsztaty-kulinarne-w-krakowie-17 warsztaty-kulinarne-w-krakowie-16

Podrzucanie - level up

Podrzucanie – level up

warsztaty-kulinarne-w-krakowie-12

Pieprzem po garach!

Pieprzem po garach!

Hash to danie, które polega na usmażeniu posiekanych warzyw i mięsa z przyprawami. W naszym przypadku był to hash warzywny z pastrami i sadzonym jajkiem, które zastąpiło sos. Żeby było naprawdę dobre, pamiętajcie o usmażeniu ziemniaków na złoto. Takim chrupiącym, aromatycznym kawałeczkom przecież nie da się oprzeć, prawda?

warsztaty-kulinarne-w-krakowie-20

warsztaty-kulinarne-w-krakowie-11

Drużyna chłopaków

Drużyna chłopaków

warsztaty-kulinarne-w-krakowie-9

Jak już pojedliśmy, przyszedł czas na ukręcenie dressingu rosyjskiego do kanapki Reuben. Sos powstał na bazie majonezu i keczupu z dodatkiem sosu Worchestershire, chrzanu i chilli. Jedwabisty, lekko ostry, lekko słodki sos wylądował na opieczonym chlebie ze stopionym serem i grubymi plastrami ciepłego pastrami oraz górą kapusty.

Mój przepis na dressing rosyjski znajdziecie tutaj.

Przenośny opiekacz do chleba

Przenośny opiekacz do chleba

Przenośny opiekacz do chleba

Przenośny opiekacz do chleba

Krojenie pastrami

Krojenie pastrami

Para buch na warsztatach

Para buch na warsztatach

Co tam warsztaty, zdjecia ważniejsze

Co tam warsztaty, zdjęcia ważniejsze

Chłopaki pracują

Chłopaki pracują, a dziewczyny… 🙂

Bakłażany już dobre

Bakłażany już dobre

Nowojorska kanapka sprawiła, że wszyscy zaniemówili. Jedliśmy i jedliśmy, aż talerze nie były puste. Dopiero wtedy wróciliśmy do rozmowy. No chyba oznaczało to tylko jedno.

Na deser pokroiliśmy serniki, które jeszcze były lekko ciepłe i kremowe. Polewa z kwaśnej śmietany doprawionej sokiem z limonki zrobiła szał, świetnie równoważyła lekką słodycz masy. Bomba!

Pogawędki nad sernikiem

Pogawędki nad sernikiem

Jeśli nadaj zastanawiacie się, co łączyło te dania już wyjaśniam. Podczas tych warsztatów odbyliśmy podróż z Bliskiego Wschodu, skąd wywodzi się pastrami i babaghanoush do Nowego Jorku, gdzie się zadomowiło i polubiło z serowym deserem. Była to ciekawa przygoda pokazująca jak jedzenie wędruje po świecie, jak zmieniają się trendy, gdzie rodzą się najlepsze kulinarne pomysły.

Uczestnikom warsztatów, od których biła dobra energia i miłość do gotowania bardzo dziękuję za wspólne spędzenie czasu. To podstawa do tworzenia świetnych dań, tak trzymajcie! Dzięki wielkie za pyszną zabawę, dużo mądrych pytań i rewelacyjny humor. Przychodźcie, piszcie, dzwońcie po więcej!

Wspólna kolacja

Wspólna kolacja

warsztaty-kulinarne-w-krakowie-18Zdjęcia wykonał Kacper Kałużyński.


Leave a Comment

« 5 miejsc w Krakowie, gdzie zjesz najlepsze mięso
Soczysty schab pieczony ze śliwką w syropie klonowym »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    czerwiec 2023
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « gru    
    Calzone z kurczakiem

    Piwne calzone z kurczakiem

    Minitarty z dojrzewającym boczkiem i szparagami

    Polędwica w sosie winno-kaparowym

    Polędwica w sosie winno-kaparowym z batatami

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in