Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Tost z lardo, serem truflowym i jajkiem

Przekąski Przekąski z wieprzowiny

Tost z lardo, serem truflowym i jajkiem

Tosty z ladro, jarmużem, serem i jajkiem

Tosty z ladro, jarmużem, serem i jajkiem

Lato w środku zimy jest możliwe. A właściwie to toskańskie lato w Polsce. Wszystko dzięki włoskim dobrodziejstwom, jakie oferują aktualnie Delikatesy Alma.

Spośród mięsnych przysmaków obecnych w Almie i pochodzących prosto z Toskanii wybrałam lardo. Nazwa brzmi troszkę tajemniczo, ale to nic innego jak… polska słonina. Niestety, myli się ten, kto myśli, że to produkt nie warty uwagi. O lardo pisałam przy okazji komponowania deski wędlin i wiem, że ten przysmak cenią najwięksi smakosze.

Lardo jest naprawdę wyjątkowo pieczołowicie przygotowywaną słoniną. Od stuleci wytwarza się je w wioseczce o wdzięcznej nazwie Colonnata, położonej w Toskanii. Co więcej lardo di Colonnata znajduje się na liście produktów tradycyjnych w tym regionie oraz od 2004 roku posiada oznaczenie PGI (Chronione Pochodzenie Geograficzne). Innym cenionym lardo jest lardo di Arnad, to z Doliny Aosty, które posiada oznaczenie PDO (ChNP, tj. Chroniona Nazwa Pochodzenia), przyznawane produktom wytwarzanym w konkretnym regionie lub miejscu. Równie świetne, co to z Colonnaty.

Słonina na lardo jest solona, nacierana dużą ilością przypraw takich jak czarny pieprz, rozmaryn, czosnek, cynamon, anyż, gałka muszkatołowa, goździki, kolendra, jałowiec oraz marynowana w białym winie. Włoska słonina, krojona na ultracienkie plasterki świetnie sprawdza się jako składnik kanapek na zimno i ciepło, przekąsek z dodatkiem miodu i ciemnego pieczywa. Świetna jest z białym winem (dla wprawnego podniebienia czuć wówczas ciągłość między winem wykorzystywanym do marynowania, a tym popijanym podczas smakowania lardo). Jak widać zatem, ladro to nie taka zwykła słonina, ale elegancki przysmak serwowany w formie bardzo cienkich, niemalże przezroczystych plasterków.

Cały proces produkcji lardo nie jest skomplikowany, ale wymaga po pierwsze ogromnej ilości czasu (ok. 6 miesięcy), jak i odpowiednich przyrządów (kadzie z drobnoziarnistego marmuru) oraz właściwych warunków atmosferycznych (umiarkowana wilgotność powietrza i temperatura). Wszystko to składa się na wyjątkowy produkt, jakim jest lardo. Aromatyczne, miękkie, wręcz maślane, słodkawe i ziołowe jednocześnie. To wspaniały składnik wielu dań, ale najlepiej jeść po prostu z pieczywem lub odpowiednio dobranym winem.

Ja przygotowałam tosty z ostrym jarmużem, cieniutkimi plasterkami lardo, cienkimi plastrami sera z dodatkiem trufli oraz jajkiem przygotowanym na sposób benedyktyński, czyli jajkiem w koszulce. Wierzcie mi, to było coś wspaniałego! Smaki tak się uzupełniły, że w efekcie powstało danie godne kolacji w lokalu z gwiazdkami Michelin 😉 I wiecie co? Chyba nie ma w tym przesady, bo jedząc gotowy tost aż zakrzyknęłam z radości. Radości, która wypływała ze środka, wypełniała mnie po brzegi. Naprawdę, czegoś takiego nie jadłam dawno. Jak tylko będziecie mieć możliwość kupienia świeżego lardo nie wahajcie się ani sekundy. To grzechu warty składnik, który pokaże wam, jak powinno smakować wyśmienite jedzenie.

Zapisz Drukuj
Tost z lardo, serem truflowym i jajkiem
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • pszenne pieczywo tostowe
  • ser z dodatkiem trufli
  • masło
  • lardo z Toskanii
  • jarmuż
  • papryczka pepperoncino
  • pieprz
  • sól
  • jaja
  • ocet
Przygotowanie
  1. Na patelni połóż 2 plastry lardo. Rozgrzej porządnie i wrzuć umyty i pokrojony w paseczki jarmuż. Dodaj pokruszoną, suszoną papryczkę pepperoncino i posól. Posmaż ok. 3 minuty i odstaw.
  2. Pieczywo posmaruj delikatnie masłem i umieść w tosterze.
  3. Na gotowym toście połóż jarmuż, pokrojone w bardzo cienkie plasterki lardo i ser.
  4. W garnku zagotuj wodę i dodaj 1 łyżkę octu. Jajko wbij do miseczki. Kiedy woda zagotuje się delikatnie wlej jajko uważając, aby się nie rozlało. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 3 minut. Wyjmij łyżką cedzakową i odłóż na ręcznik papierowy, aby wchłonął wilgoć.
  5. Jajko umieść na toście. Całość posyp grubo mielonym czarnym pieprzem.
3.5.3208

 

Tosty z ladro, jarmużem, serem i jajkiem

Tosty z ladro, jarmużem, serem i jajkiem

Tosty z ladro, jarmużem, serem i jajkiem

Tosty z ladro, jarmużem, serem i jajkiem

Tosty z ladro, jarmużem, serem i jajkiem

Tosty z ladro, jarmużem, serem i jajkiem


Leave a Comment

« Boczek pieczony w piwie Guinness
Kanapki z toskańskimi wędlinami »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    czerwiec 2023
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « gru    
    Sałatka z dynią, soczewicą i polędwiczką dukkah

    Sałatka z soczewicą, pieczoną dynią i polędwicą dukkah

    Spring Rolls z chrupiącym kurczakiem

    Mięso w upał - jak je chronić przed zepsuciem

    Mięso w upał – 10 rad jak sobie z nim radzić

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in