Któż nie chciałby wybrać się do Meksyku, aby spróbować tamtejszych tortilli, które wypełniane są mięsem, warzywami i sosami? To niestety dość spora odelgłość, więc szybciej będzie przygotować tortillę we własnej kuchni. Warto zadbać o pyszne, różnorodne sosy i mięso, które niekoniecznie musi być mielone.
Ja dla odmiany stawiam na polędwicę pieczoną w całości w aromatycznej marynacie i krojonej na grube plastry. Trzeba tylko odczekać 15 minut po wyjęciu z piekarnika, aby wszystkie soki wchłonęły się i zostały zatrzymane w mięsie.
Tortilla z pieczoną polędwicą w papryce, chilli i cynamonie
Autor: Ola Krasińska
Tym przepisu: Danie główne
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Składniki
Polędwica
- średniej wielkości polędwica
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 4 tortille
Sos guacamole
- 1 miękkie awokado
- 1 papryczka chilli
- 1 ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sos pomidorowy
- 1 dojrzały pomidor malinowy
- zioła prowansalskie
- łyżeczka oliwy
- sól
Krem z czerwonej fasoli
- 1 puszka czerwonej fasoli
- sok z połowy cytryny
- garść bobu (opcjonalnie)
- pieprz
Przygotowanie
Polędwica
- Polędwicę nakłuć widelcem lub specjalnym przyrządem do mięsa. Nasmarować suchymi przyprawami i owinąć w folę spożywczą. Zostawić w lodówce na minimum 2 godziny.
- Smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju rzepakowego z każdej strony przez ok. 8 minut. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika na ok. 15 minut. Wyjąć i zostawić na ok. 15 minut, aby soki zostały wchłonięte przez mięso.
Sos guacamole
- Wszystkie składniki umieścić w blenderze i utrzeć na gładką, maślaną masę. Skropić dodatkowo sokiem z cytryny (zapobiega ciemnieniu sosu).
Sos pomidorowy
- Miąższ, zioła, oliwę i sól umieścić w blenderze. Zmiksować na gładką masę.
Krem z czerwonej fasoli
- Fasolę rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny, bób i pieprz.
- Tortille posmarować guacamole, poukładać pokrojoną w grube plastry polędwicę. Nałożyć keczup i krem z fasoli. Posypać pokruszoną sałatą lodową. Zawinąć i włożyć do opiekacza.
Dodaj komentarz