Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Tortilla z pieczoną polędwicą w papryce, chilli i cynamonie

Dania główne Dania z wieprzowiny

Tortilla z pieczoną polędwicą w papryce, chilli i cynamonie

Tortilla z pieczoną polędwicą (w papryce, chilli i cynamonie) i sosami

Tortilla z pieczoną polędwicą

Któż nie chciałby wybrać się do Meksyku, aby spróbować tamtejszych tortilli, które wypełniane są mięsem, warzywami i sosami? To niestety dość spora odelgłość, więc szybciej będzie przygotować tortillę we własnej kuchni. Warto zadbać o pyszne, różnorodne sosy i mięso, które niekoniecznie musi być mielone.

Ja dla odmiany stawiam na polędwicę pieczoną w całości w aromatycznej marynacie i krojonej na grube plastry. Trzeba tylko odczekać 15 minut po wyjęciu z piekarnika, aby wszystkie soki wchłonęły się i zostały zatrzymane w mięsie.

Zapisz Drukuj
Tortilla z pieczoną polędwicą w papryce, chilli i cynamonie
Autor: Ola Krasińska
Tym przepisu: Danie główne
Czas przygotowania:  15 min
Czas gotowania:  40 min
Całkowity czas:  55 min
 
Składniki
Polędwica
  • średniej wielkości polędwica
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 tortille
Sos guacamole
  • 1 miękkie awokado
  • 1 papryczka chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Sos pomidorowy
  • 1 dojrzały pomidor malinowy
  • zioła prowansalskie
  • łyżeczka oliwy
  • sól
Krem z czerwonej fasoli
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • sok z połowy cytryny
  • garść bobu (opcjonalnie)
  • pieprz
Przygotowanie
Polędwica
  1. Polędwicę nakłuć widelcem lub specjalnym przyrządem do mięsa. Nasmarować suchymi przyprawami i owinąć w folę spożywczą. Zostawić w lodówce na minimum 2 godziny.
  2. Smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju rzepakowego z każdej strony przez ok. 8 minut. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika na ok. 15 minut. Wyjąć i zostawić na ok. 15 minut, aby soki zostały wchłonięte przez mięso.
Sos guacamole
  1. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i utrzeć na gładką, maślaną masę. Skropić dodatkowo sokiem z cytryny (zapobiega ciemnieniu sosu).
Sos pomidorowy
  1. Miąższ, zioła, oliwę i sól umieścić w blenderze. Zmiksować na gładką masę.
Krem z czerwonej fasoli
  1. Fasolę rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny, bób i pieprz.
  2. Tortille posmarować guacamole, poukładać pokrojoną w grube plastry polędwicę. Nałożyć keczup i krem z fasoli. Posypać pokruszoną sałatą lodową. Zawinąć i włożyć do opiekacza.
3.3.3077

 

 


Leave a Comment

« Sałatka Cezar po polsku
Pâté z wątróbek drobiowych z gruszką »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    marzec 2023
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « gru    
    Kanapka z polędwicą i pastą z ciecierzycy

    Kanapka z polędwicą, pastą z cieciorki i sosem chrzanowym

    Tarta z białą kiełbaską na orzechowym spodzie

    Tarta z białą kiełbaską na orzechowym spodzie

    Pâté z jabłkiem i galaretką z żubrówki

    Pâté z jabłkiem i galaretką z żubrówki

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in