Są takie dania, które od razu kojarzą się z latem i wyjazdami. Ryby, owoce morza, nietypowe mięsa, świeże warzywa i słodkie miękkie owoce.
Moim daniem, które na myśl przywodzi mi lato, jest hiszpańska tortilla, a wygląda ona i smakuje zupełnie inaczej od tej meksykańskiej. Tę przygotowuje się z ziemniaków, masy jajecznej oraz ulubionych dodatków. Ja skorzystałam z dobrodziejstw jesieni i wybrałam paprykę oraz ukochane hiszpańskie chorizo, które wyrabia się z wieprzowiny przyprawianej słodką, wędzoną papryką.
Całość nabrała głębokiego smaku warzyw z późnego lata, delikatnej ostrości, a dzięki świeżej pomidorowej sałatce i hiszpańskim oliwkom świeżości i słonecznego aromatu. Hiszpańska tortilla to fajny pomysł na danie na kolację albo do lunchboxa. Może być podawana jako dodatek lub główne danie. Fajnie sprawdza się na imprezach, pokrojona w trójkąty, kiedy można jeść ją na zimno albo na ciepło.
Pamiętajcie, aby wybrać odpowiednie ziemniaki. Muszą się dobrze smażyć i nie rozpadać, zatem odpowiednie będą takie o małej zawartości skrobi. Pytajcie o następujące odmiany: Albina, Frezja, Lord, Vineta lub Venezia.
- 4 ziemniaki
- 1 czerwona papryka
- 10 cm kawałek chorizo
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- garść tartego żółtego sera
- łyżka posiekanego szczypiorku z cebulki dymki
- 2 łyżki masła
- 4 jajka
- 4 łyżki śmietany 18%
- sól
- Ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Cebulę obierz i pokrój w pióra.
- Na patelni rozgrzej oliwę i smaż ziemniaki, aż zbrązowieją, a w środku będą miękkie. Zdejmij z patelni. Dodaj cebulę i smaż kilka minut, aż zmięknie. Dodaj pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz chorizo. Smaż jeszcze 4 minuty. Wszystko wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- W misce rozmieszaj jajka ze śmietaną i solą. Dodaj wszystkie usmażone składniki.
- Patelnię osusz i rozpuść na niej łyżkę masła. Wyłóż całą masę z dodatkami. Smaż na jednej stronie na małym ogniu 10 minut aż góra będzie lekko ścięta, a spód przyrumieniony. Przewróć tortillę na drugą stronę za pomocą talerza albo pokrywki i smaż jeszcze 3-4 minuty. Wyłóż na talerz, posyp startym serem i szczypiorkiem.
- Podawaj z pomidorami i oliwkami.
Jeśli to danie jest tak smaczne, jak pięknie je opisałaś, to zrobię je na pewno. Poza tym uwielbiam chorizo. Polecasz jakieś konkretne?
Spróbuj chorizo sarta marki Espuna 🙂
Dziękuję 🙂