Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Tortilla hiszpańska z chorizo

Dania główne Dania z wieprzowiny

Tortilla hiszpańska z chorizo

Tortilla hiszpańska z chorizo

Tortilla hiszpańska z chorizo

Są takie dania, które od razu kojarzą się z latem i wyjazdami. Ryby, owoce morza, nietypowe mięsa, świeże warzywa i słodkie miękkie owoce.

Moim daniem, które na myśl przywodzi mi lato, jest hiszpańska tortilla, a wygląda ona i smakuje zupełnie inaczej od tej meksykańskiej. Tę przygotowuje się z ziemniaków, masy jajecznej oraz ulubionych dodatków. Ja skorzystałam z dobrodziejstw jesieni i wybrałam paprykę oraz ukochane hiszpańskie chorizo, które wyrabia się z wieprzowiny przyprawianej słodką, wędzoną papryką.

Całość nabrała głębokiego smaku warzyw z późnego lata, delikatnej ostrości, a dzięki świeżej pomidorowej sałatce i hiszpańskim oliwkom świeżości i słonecznego aromatu. Hiszpańska tortilla to fajny pomysł na danie na kolację albo do lunchboxa. Może być podawana jako dodatek lub główne danie. Fajnie sprawdza się na imprezach, pokrojona w trójkąty, kiedy można jeść ją na zimno albo na ciepło.

Pamiętajcie, aby wybrać odpowiednie ziemniaki. Muszą się dobrze smażyć i nie rozpadać, zatem odpowiednie będą takie o małej zawartości skrobi. Pytajcie o następujące odmiany: Albina, Frezja, Lord, Vineta lub Venezia.

Zapisz Drukuj
Tortilla hiszpańska z chorizo
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 4 ziemniaki
  • 1 czerwona papryka
  • 10 cm kawałek chorizo
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • garść tartego żółtego sera
  • łyżka posiekanego szczypiorku z cebulki dymki
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • sól
Przygotowanie
  1. Ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Cebulę obierz i pokrój w pióra.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż ziemniaki, aż zbrązowieją, a w środku będą miękkie. Zdejmij z patelni. Dodaj cebulę i smaż kilka minut, aż zmięknie. Dodaj pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz chorizo. Smaż jeszcze 4 minuty. Wszystko wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  3. W misce rozmieszaj jajka ze śmietaną i solą. Dodaj wszystkie usmażone składniki.
  4. Patelnię osusz i rozpuść na niej łyżkę masła. Wyłóż całą masę z dodatkami. Smaż na jednej stronie na małym ogniu 10 minut aż góra będzie lekko ścięta, a spód przyrumieniony. Przewróć tortillę na drugą stronę za pomocą talerza albo pokrywki i smaż jeszcze 3-4 minuty. Wyłóż na talerz, posyp startym serem i szczypiorkiem.
  5. Podawaj z pomidorami i oliwkami.
3.3.3077

 


3 komentarze

« Jak mrozić mięso?
Muffinki z batatów i boczku »

Comments

  1. Asia says

    28 września, 2015 at 7:23 pm

    Jeśli to danie jest tak smaczne, jak pięknie je opisałaś, to zrobię je na pewno. Poza tym uwielbiam chorizo. Polecasz jakieś konkretne?

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      29 września, 2015 at 4:08 pm

      Spróbuj chorizo sarta marki Espuna 🙂

      Odpowiedz
      • Asia says

        1 października, 2015 at 7:50 am

        Dziękuję 🙂

        Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    marzec 2023
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « gru    
    Mus z suszonych śliwek

    Mus śliwkowy do mięs

    Mostar, Bośnia

    Bośnia i Hercegowina – jak i gdzie dobrze zjeść?

    Coachella - 10 trendów kulinarnych z Kalifornii

    Coachella food – 10 festiwalowych trendów kulinarnych

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in