Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Terrina wieprzowa z orzechami włoskimi

Dania główne Dania z wieprzowiny Przekąski Przekąski z wieprzowiny

Terrina wieprzowa z orzechami włoskimi

Terrina wieprzowa z orzechami włoskimi

Terrina wieprzowa z orzechami włoskimi

Terrina czekała długo w kolejce na swój czas. Święta sprawiły, że to danie wpasowało się idealnie w wielkanocne menu. Przygotowałam je pierwszy raz, ale już wiem, że nie ostatni. W planach mam już kolejną terrinę z królika.

Terrina to rodzaj pasztetu, jednego z wielu, jakimi mogą pochwalić się Francuzi. Ten, bardziej gotowany w kąpieli wodnej niż pieczony to bardzo przyjemne danie na świąteczny stół – podzielny, smaczny i można podać go o każdej porze. Na śniadanie smakuje znakomicie z tostami lub na kompozycji sałat z gotowanymi jajkami i sosem chrzanowym i rzeżuchą lub kiełkami rzodkiewki, na kolację można podać go jako przekąskę do wina z konfiturą z cierpkiej porzeczki, żurawiny lub aronii oraz orzechami oraz bagietką z solonym masłem.

Do terriny polecam dodać orzechy, kóre stanowią przyjemnie chrupiący dodatek, np. pistacje dodadzą też pięknego, zielonego koloru, ale terrinę można uzupełnić też suszone owoce, np. morele, śliwki lub grillowane warzywa – plastry cukinii lub bakłażana.

Przyprawy

Terrina lubi proste przyprawy, takie jak sól, świeżo mielony czarny pieprz, tarta gałka muszkatołowa, tymianek, szałwia, czosnek. Dodatkowo terriny mięsne lubią alkohol, np. whisky, sherry, który nie dość, że zmiękcza mięso to nadaje też pasztetowi głębię smaku. Polecam też dodać śmietankę, by nadać kremowego smaku i tekstury.

Terrina wieprzowa z orzechami włoskimi

Terrina wieprzowa z orzechami włoskimi

Terrina wieprzowa z orzechami włoskimi

Terrina wieprzowa z orzechami włoskimi

Terrina wieprzowa z orzechami włoskimi

Terrina wieprzowa z orzechami włoskimi

Terrina wieprzowa z orzechami włoskimi

Terrina wieprzowa z orzechami włoskimi

 

5.0 from 1 reviews
Zapisz Drukuj
Terrina wieprzowa z orzechami włoskimi
Autor: Ola Krasińska
Czas przygotowania:  30 min
Czas gotowania:  40 min
Całkowity czas:  1 godz 10 min
 
Składniki
  • 200g wątróbki drobiowej
  • 800g karczku, najlepiej wieprzowina puławska
  • 190g boczku surowego
  • 60g słoniny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki soli
  • 2,5 łyżeczki tymianku
  • ½ gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 30ml śmietany 30%
  • 2 jajka
  • 20mo whisky
  • garść orzechów włoskich
  • 50dag cienko krojonego boczku
Przygotowanie
  1. Karkówkę podziel na dwie części - jedną pokrój w kostkę o boku ok. 1-2cm, drugą połowę zmiel.
  2. Wątróbkę, boczek i słoninę pokrój w drobną kostkę.
  3. Do dużej miski włóż mięso.
  4. Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na maśle, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj do mięsa.
  5. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, startą gałką muszkatołową.
  6. Wyrób masę i dodaj śmietankę, whisky i jajka.
  7. Dodaj połamane orzechy włoskie i wyrób masę.
  8. Brytfannę wyłóż folią spożywczą tak, by zostawić długie kawałki zwisające poza blaszkę.
  9. Układaj na niej plastry boczku tak, by zachodziły na siebie - mają one stworzyć osłonkę dla masy, zatem musi być na tyle długi, by nakryć nim farsz od góry. Plasterki boczku niech zatem zwisają poza blaszkę.
  10. Kiedy już wyłożysz blaszkę boczkiem nałóż masę mięsną. mocno przyciskając ją dłonią i stukając blaszką o blat.
  11. Po nałożeniu masy mięsnej chwyć za końce folii, na której spoczywają plasterki boczku i zawiń zamykając od góry pokrywką lub folią aluminiową szczelnie zawijając ją na rantach.
  12. Baszkę wstaw do większej brytfanny, do której nalej wodę do ok. ½ wysokości naczynia.
  13. Całość ostrożnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180'C na ok. 40 minut.
  14. Wyjmij blaszkę z wody i zdejmij pokrywę lub folię aluminiową, ale nakryj mięso ponownie świeżą folią złożoną na pół. Połóż na mięso ciężką deskę i odważniki albo inne ciężkie narzędzia.
  15. Pozostaw do ostygnięcia na godzinę, a następnie włóż do lodówki na kilka godzin.
  16. Podawaj z grzankami i masłem oraz sosem chrzanowym.
3.5.3208

 

 

 


1 Comment

« Jaja faszerowane białą kiełbaską
Tarta z białą kiełbaską na orzechowym spodzie »

Comments

  1. Laura says

    22 marca, 2022 at 5:18 pm

    Świetny blog Ola! Ciekawe pomysły.
    Nigdzie nie znalazłam takich fajnych, profesjonalnych wskazówek np . dot. pręgi wołowej. Miło się czyta . 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    maj 2022
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « gru    

    Kanapka z kurczakiem, mozzarellą i sosem wiśniowym z chilli

    Królik z warzywami

    Królik cacciatore

    Kanapka z kurczakiem

    Kanapka z kurczakiem i dżemem pomidorowym

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2022 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in