Uwielbiam, jak cały dom wypełnia się obłędnymi aromatami przypraw i duszonego mięsa, owoców, świeżej kaszy kuskus i zapachu cytryn.
Do tego dania przygotowywałam się miesiąc. Tyle bowiem trwał proces kiszenia cytryn (przepis znajdziecie tutaj). W efekcie powstało doskonałe danie na pewne ważne urodziny. Niepowtarzalny aromat, bogactwo ziół, owoców i smak wybitnie delikatnego, kruchego mięsa zapewniły wszystkim mnóstwo smakowych przeżyć prosto z Maroka. Wciąż wracam do tego dania, bo jest ono gwarantem sukcesu, a przede wszystkim wywołuje realne skojarzenia ciepłego, rodzinnego domu, obfitości i gościnności. Przecież to właśnie takie dania przywodzą na myśl podróże, spotkania, smaki, kolory – wszystko, co kochamy najbardziej.
- 800g podudzi z kurczaka bez kości i skóry
- 5 cebuli
- 200g piersi z kurczaka
- 2 wiązki natki pietruszki
- opakowanie daktyli bez pestek
- pół opakowania suszonych śliwek
- 2 twarde jabłka
- 3 kiszone cytryny
- 10 dużych oliwek bez pestek
- 5 lasek cynamonu
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2 łyżki rozkruszonych ziaren kolendry
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżka kurkumy
- 1,5 łyżki rozkruszonego kuminu
- 2 łyżki oliwy
- Mieszankę przypraw połącz z oliwą i zalej pokrojonego w kawałki kurczaka.
- Cebule pokrój w półksiężyce i rozłóż na dnie patelni lub naczynia do tażin. Ułóż na nich kurczaka i posyp luźno ulubionymi przyprawami. Między mięso powciskaj daktyle i śliwki. Całość posyp obficie posiekaną natką pietruszki i na niej ułóż ćwiartki marynowanej cytryny oraz oliwki. Podlej ok. 250 ml wody i duś pod przykryciem ok. 50 minut. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki. Ułóż na wierzchu i duś jeszcze całość ok. 10 minut.
- Kaszę kuskus zrób zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, ale przed zalaniem wodą wysp do niej i wymieszaj łyżkę szafranu. Kasza nabierze wspaniały, złoty kolor i aromat. Podawaj gorącą i puszystą.
Dla ilu osób wystarczyło? ☺️
Dla 4 wystarczyło 🙂