Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Tarta z musem śliwkowym, boczkiem i serem korycińskim

Przekąski Przekąski z wieprzowiny

Tarta z musem śliwkowym, boczkiem i serem korycińskim

Tarta z musem śliwkowym i boczkiem

Tarta z musem śliwkowym i boczkiem

Ta tarta jest inna niż wszystkie. Dlaczego? Kryje wspaniałą niespodziankę, która ujawnia się dopiero po przekrojeniu.

Na spodzie znajduje się kremowy, jedwabisty mus z suski sechlońskiej – przyjemnie słodki, wędzony, wspaniały. Idealnie uzupełnia go delikatna masa jajeczna z roztapiającymi się kawałeczkami sera, chrupiącym boczkiem i ostrym porem. To idealny środek otoczony chrupiącym ciastem. Tę tartę możecie podawać na gorąco lub zimno, częstować gości lub…. zabrać w gości. Wybór należy do was.

Zapisz Drukuj
Tarta z musem śliwkowym, boczkiem i serem korycińskim
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
Ciasto
  • 250g mąki pszennej
  • 125g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 30 ml wody
  • sól
Farsz
  • 5 dużych jajek
  • 180g śmietany 18%
  • 30dag surowego, 30dag sera korycińskiego
  • 1 por
  • pieprz
  • sól
Mus z suszonych śliwek
  • 1 szklanka suski sechlońskiej bez pestek
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka masła
Przygotowanie
Ciasto
  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj posiekane masło i zacznij wyrabiać. Dodaj żółtko, sól i wodę. Wyrób do uzyskania spójnej konsystencji. Zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny lub od razu wyłóż blachę ciastem i dopiero włóż do lodówki.
  2. Po tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 190°C i piecz ok. 25 minut do czasu, aż ciasto uzyska złoty kolor.
  3. Na ciasto wyłóż mus ze śliwek i delikatnie rozsmaruj go. Na mus wyłóż farsz. Całość wstaw raz jeszcze do nagrzanego piekarnika na ok. 25 minut.
Mus z suszonych śliwek
  1. Śliwki zamocz w ciepłej wodzie i zostaw na kilka godzin. Następnie pokrój je w małą kosteczkę i wrzuć do rondelka. Dodaj 50ml wody i wsyp cukier. Garnek przykryj i gotuj śliwki na małym ogniu. Co jakiś czas, gdy woda wyparuje, dolewaj kolejne porcje po 50ml. Śliwki muszą być miękkie. Następnie całość zblenduj.
Farsz
  1. Boczek pokrój w kosteczkę i usmaż na patelni bez dodatku tłuszczu. Jajka roztrzep w dużej misce i dodaj do nich śmietanę. Wrzuć boczek, pokrojony w kostkę ser koryciński i pokrojony w plastry por. Całość dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj.
3.4.3177

 

Ciasto na tartę z musem śliwkowym i boczkiem

Ciasto na tartę z musem śliwkowym i boczkiem

Ser koryciński

Ser koryciński

Tarta z musem śliwkowym i boczkiem

Tarta z musem śliwkowym i boczkiem


Leave a Comment

« Pappardelle i polędwiczka wieprzowa z pesto i szynką parmeńską
Żeberka w miodzie z surówką jabłkową »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    czerwiec 2023
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « gru    
    Bułeczki żytnio-owsiane

    Bułeczki żytnio-owsiane

    Tortilla hiszpańska z chorizo

    Tortilla hiszpańska z chorizo

    Kanapka z polędwicą i pastą z ciecierzycy

    Kanapka z polędwicą, pastą z cieciorki i sosem chrzanowym

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in