Ta tarta jest inna niż wszystkie. Dlaczego? Kryje wspaniałą niespodziankę, która ujawnia się dopiero po przekrojeniu.
Na spodzie znajduje się kremowy, jedwabisty mus z suski sechlońskiej – przyjemnie słodki, wędzony, wspaniały. Idealnie uzupełnia go delikatna masa jajeczna z roztapiającymi się kawałeczkami sera, chrupiącym boczkiem i ostrym porem. To idealny środek otoczony chrupiącym ciastem. Tę tartę możecie podawać na gorąco lub zimno, częstować gości lub…. zabrać w gości. Wybór należy do was.
Tarta z musem śliwkowym, boczkiem i serem korycińskim
Autor: Ola Krasińska
Składniki
Ciasto
- 250g mąki pszennej
- 125g zimnego masła
- 1 żółtko
- 30 ml wody
- sól
Farsz
- 5 dużych jajek
- 180g śmietany 18%
- 30dag surowego, 30dag sera korycińskiego
- 1 por
- pieprz
- sól
Mus z suszonych śliwek
- 1 szklanka suski sechlońskiej bez pestek
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka masła
Przygotowanie
Ciasto
- Do miski wsyp mąkę, dodaj posiekane masło i zacznij wyrabiać. Dodaj żółtko, sól i wodę. Wyrób do uzyskania spójnej konsystencji. Zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny lub od razu wyłóż blachę ciastem i dopiero włóż do lodówki.
- Po tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 190°C i piecz ok. 25 minut do czasu, aż ciasto uzyska złoty kolor.
- Na ciasto wyłóż mus ze śliwek i delikatnie rozsmaruj go. Na mus wyłóż farsz. Całość wstaw raz jeszcze do nagrzanego piekarnika na ok. 25 minut.
Mus z suszonych śliwek
- Śliwki zamocz w ciepłej wodzie i zostaw na kilka godzin. Następnie pokrój je w małą kosteczkę i wrzuć do rondelka. Dodaj 50ml wody i wsyp cukier. Garnek przykryj i gotuj śliwki na małym ogniu. Co jakiś czas, gdy woda wyparuje, dolewaj kolejne porcje po 50ml. Śliwki muszą być miękkie. Następnie całość zblenduj.
Farsz
- Boczek pokrój w kosteczkę i usmaż na patelni bez dodatku tłuszczu. Jajka roztrzep w dużej misce i dodaj do nich śmietanę. Wrzuć boczek, pokrojony w kostkę ser koryciński i pokrojony w plastry por. Całość dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj.
Dodaj komentarz