Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Tarta z białą kiełbaską na orzechowym spodzie

Przekąski Przekąski z wieprzowiny

Tarta z białą kiełbaską na orzechowym spodzie

Tarta z białą kiełbaską na orzechowym spodzie

Tarta z białą kiełbaską na orzechowym spodzie

Nie masz czasu na długie przygotowywanie dań świątecznych i potrzebujesz sprytnych przepisów? Oto jednen z nich – tarta na orzechowym spodzie z białą kiełbaską i porem. Krucha z zewnąrz i puszysta w środku tarta zachwyci gości.

Tartę przygotowałam tak jak zwykle, ale do ciasta dodałam mielone orzechy, co nadało jej słodkawego posmaku i dodatkowej chrupkości, a do farszu dodałam zblanszowany por. Na wierzchu ułożyłam cieniutkie białe kiełbaski z wody.

Pamiętajcie, by parzyć białą kiełbasę, a nie gotować. Wystarczy trzymać ją ok. 15-20 minut we wrzątku (woda może lekko mrugać) i potem obsmażyć na patelni, ale w piekarniku też się pięknie przypiecze. Tartę polecam podawać z lekką sałatką lub musem chrzanowym.

Śmiało możecie podać ją na śniadanie, obiad i kolację.

Tarta z białą kiełbaską na orzechowym spodzie

Tarta z białą kiełbaską na orzechowym spodzie

Tarta z białą kiełbaską na orzechowym spodzie

Tarta z białą kiełbaską na orzechowym spodzie

Tarta z białą kiełbaską na orzechowym spodzie

 

Tarta z białą kiełbaską na orzechowym spodzie

 

Zapisz Drukuj
Tarta z białą kiełbaską na orzechowym spodzie
Czas przygotowania:  15 min
Czas gotowania:  60 min
Całkowity czas:  1 godz 15 min
 
Składniki
Ciasto
  • 230g mąki pszennej
  • 125g zimnego masła
  • 70g orzechów włoskich
  • 1 żółtko
  • 30 ml wody
  • sól
Farsz
  • 6 cienkich białych kiełbasek
  • 4 jajka
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 1 por
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
Przygotowanie
Ciasto
  1. Orzechy włoskie zmiel na mąkę.
  2. Do miski wsyp mąkę, dodaj posiekane masło i zacznij wyrabiać. Dodaj żółtko, sól i wodę. Zacznij wyrabiać, dodaj zmielone orzechy.
  3. Wyrób do uzyskania spójnej konsystencji.
  4. Zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny lub od razu wyłóż blachę ciastem i dopiero włóż do lodówki.
  5. Po tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 190°C i piecz ok. 20 minut do czasu, aż ciasto uzyska złoty kolor.
  6. Nałóż farsz i piecz jeszcze 25 minut.
Farsz
  1. Por przekrój na pół i posiekaj w półplasterki. Podsmaż na maśle przez ok. 5 minut.
  2. Do miski wbij jajka i rozbij widelcem na jednolitą masę. Dodaj śmietanę, przyprawy, musztardę.
  3. Dodaj pory.
  4. Kiełbaskę ugotuj na małym ogniu (przez ok 15-20 minut).
  5. Masę wyłóż na podpieczone ciasto. Na wierzchu ułóż kiełbaski.
  6. Mniejsz temperaturę piekarnika do 175'C.
  7. Wstaw tartę do piekarnika na 30-40 minut minut.
3.5.3208

 


Leave a Comment

« Terrina wieprzowa z orzechami włoskimi
Gdzie jeść w Rzymie – restauracje, pizza, pasta i desery »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    Luty 2021
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    « Gru    
    Piperon de padron - hiszpańskie papryki

    5 kulinarnych powodów, by odwiedzić Barcelonę (Hiszpania)

    Zrazy wołowe

    Zrazy wołowe z grzybami

    Ribollita - toskańska zupa z grzanką i pancettą

    Ribollita – toskańska zupa z grzanką i pancettą

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Copyright © 2021 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in