Prosty przepis na wiosnę. Na sezon szparagowy. Na zaspokojenie małego głodu. Najlepszy był beszamel, który doprawiłam gałką i cynamonem.
Szybka przystawka, która smakuje każdemu, bo ma to co najlepsze: beszamel, szynkę serrano, białe szparagi. Lux lux w prostej wersji.
Szparagi z beszamelem, jajkiem i szynką serrano
Autor: Ola Krasińska
Składniki
- wiązka białych szparagów
- 1 łyżkamasła
- 1 łyżka mąki
- 150ml mleka 3,2%
- gałka muszkatołowa
- cynamon
- pieprz
- sól
- jajko
- szynka serrano
Przygotowanie
- Szparagi ugotuj w osłodzonej wodzie. Gotuj ok 5 minut i wyjmij.
- Zrób beszamel. Do rondelka wrzuć masło i podgrzej, ale uważaj, żeby go nie przypalić. Posyp mąką i mieszaj energicznie dolewając cienkim strumyczkiem mleko. Cały czas mieszaj, najlepiej rózgą aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dopraw solą, pieprzem, świeżo tartą gałką i cynamonem.
- W osobnym garnku zagotuj wodę i dodaj 1 łyżkę octu. Wbij jajko i gotuj na małym ogniu ok. 2-3 minut.
- Na talerz wyłóż szparagi, polej sosem beszamelowym, na wierzch wyłóż odcedzone jajko. Obok połóż plastry szynki.

Dodaj komentarz