Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Szaszłyki wołowe marynowane w piwie

Przekąski Przekąski z wołowiny

Szaszłyki wołowe marynowane w piwie

Szaszłyki wołowe z sosem sojowym

Szaszłyki wołowe z sosem sojowym

Często wracam myślami do zatłoczonego Bangkoku i ulic wypełnionych budkami z jedzeniem. To był istny raj, który czasem witam w swojej kuchni przyrządzając dania kuchni azjatyckiej lub chociaż do niej zbliżone.

Niestety, w Polsce na typowo tajskie temperatury możemy liczyć jedynie przez kilka dni w roku, ale wtedy zwykle przygotowujemy zimne dania. W chłodne dni ja natomiast często wracam do rozgrzewających dań z imbirem, czosnkiem i ostrymi przyprawami.

Tym razem proponuję drobną przekąskę na imprezę lub na mecz dla wygłodniałych kibiców. Cienkie plasterki wołowiny zamarynowane w piwie i sosie sojowym smażone krótko na patelni grillowej (lub latem na grillu) i podane ze słodko-ostrym sosem na bazie miodu i sosu sojowego szybko staną się ulubioną przekąską. Kupując mięso warto zwrócić uwagę, aby nie było poprzerastane. Oczywiście przepis można modyfikować i plasterki wołowiny podawać z makaronem ryżowym lub zawinięte z warzywami w ryżowy papier.

Ja uwielbiam bawić się składnikami i przepisami, dlatego często łączę elementy i techniki z różnych receptur. To daje znakomitą możliwość poznawania składników, ich właściwości oraz zależności, rozwija kulinarnie i wyostrza smaki.

Zapisz Drukuj
Szaszłyki wołowe marynowane w piwie
 
Składniki
  • 15 cienkich (2-3mm) długich plastrów wołowiny
  • 250ml piwa Guinness
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 5cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki chilli w proszku
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • grubo mielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • sos sojowo-miodowy z tego przepisu
Przygotowanie
  1. Piwo połącz z sosem sojowym i sokiem z limonki.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj starty na tarce o drobnych oczkach imbir oraz chilli i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  3. Plasterki wołowiny zanurz w marynacie i odstaw na 3 godziny.
  4. Po tym czasie wyjmij wołowinę i każdy plasterek nadziej na osobny patyczek do szaszłyków. Staraj się, aby mięso miało w miarę równą powierzchnię i nie było mocno pofalowane.
  5. Na patelni grillowej rozgrzej olej ryżowy i smaż po 2 minuty z każdej strony każdy szaszłyk.
  6. Podawaj gorące z sojowo-miodowym sosem.
3.5.3208

 

Szaszłyki wołowe

Szaszłyki wołowe

Szaszłyk wołowy z sosem

Szaszłyk wołowy z sosem


Leave a Comment

« Skrzydełka z musem brzoskwiniowym
Sos piernikowy »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    maj 2022
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « gru    
    Makaron z kurczakiem, dynią, kurkami

    Jesienny makaron z kurczakiem, dynią i kurkami

    Polędwica z sosem czekoladowym z chilli

    Polędwica wołowa w sosie czekoladowo-kawowym z chilli

    Rozgrzewający krem dyniowo-jabłkowy z żytnimi grzankami

    Historia zupy i rozgrzewający krem dyniowo-jabłkowy z żytnimi grzankami

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2022 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in