Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • O mięsie
    • Encyklopedia mięs
    • Porady
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dodatki / Suszone owoce w brandy do mięs

Dodatki

Suszone owoce w brandy do mięs

Suszone owoce w brandy do mięs

Suszone owoce w brandy do mięs

Klasyczny dodatek do mięs to ogórek albo musztarda, ale czasem warto spróbować słodkich dodatków. Tym razem to dodatek dla dorosłych, bo z alkoholem.

Suszone owoce zanurzone w mocnej, czarnej herbacie i brandy mają tak wysublimowany smak, że wspaniale łączą się z różnymi gatunkami mięs. Można przygotować kilka rodzajów takich ‚konfitur’ i wybierać inne do różnych dań. Owoce świetnie komponują się z pasztetami, terrinami i pieczonymi lub wędzonymi mięsami. Ja użyłam śliwki i żurawinę, ale z powodzeniem możecie wykorzystywać figi, morele, gruszki albo co tam lubicie.

Teraz już nigdy nie zabraknie wam fajnego dodatku do mięsiwa. Stosujcie też do kanapek albo jedzcie prosto ze słoiczka. Wtedy smakuje najlepiej.

Robi się szybko i łatwo – wystarczy dodać zalewę i po 2 dniach można podawać. Zobaczycie, goście będą zachwyceni smakiem i pomysłem!

Zapisz Drukuj
Suszone owoce w brandy do mięs
 
Składniki
  • garść suszonych śliwek
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 100ml modnej czarnej herbaty (Assam albo Derjeeling)
  • 50ml brandy
Przygotowanie
  1. Owoce wymieszaj i umieść w słoiku. Zaparz mocną herbatę, usuń liście. Napar połącz z brany i miodem. Zalej owoce tak, żeby płyn zakrył je dokładnie. Zamknij szczelnie słoik. Wstaw do lodówki i trzymaj tam co najmniej dwa dni. Po tym czasie możesz ze smakiem podawać konfiturę.
  2. Jeśli będziesz trzymać słoiczek w lodówce, przetrwa kilka miesięcy.
3.3.3077

 


Leave a Comment

« Burgery wołowe z pieczarkami i piklami
Boeuf Stroganow »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    Luty 2019
    P W Ś C P S N
    « Gru    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728  
    Banosz ukraiński

    10 kulinarnych powodów by odwiedzić Lwów (Ukraina)

    Tarta z boczkiem, gruszką i gorgonzolą

    Tarta z boczkiem, gruszką i gorgonzolą

    Tatar wołowy z klasycznymi dodatkami

    Wołowy tatar klasyczny z dodatkami

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Copyright © 2019 · MeatMyDay.pl