Klasyczny dodatek do mięs to ogórek albo musztarda, ale czasem warto spróbować słodkich dodatków. Tym razem to dodatek dla dorosłych, bo z alkoholem.
Suszone owoce zanurzone w mocnej, czarnej herbacie i brandy mają tak wysublimowany smak, że wspaniale łączą się z różnymi gatunkami mięs. Można przygotować kilka rodzajów takich ‚konfitur’ i wybierać inne do różnych dań. Owoce świetnie komponują się z pasztetami, terrinami i pieczonymi lub wędzonymi mięsami. Ja użyłam śliwki i żurawinę, ale z powodzeniem możecie wykorzystywać figi, morele, gruszki albo co tam lubicie.
Teraz już nigdy nie zabraknie wam fajnego dodatku do mięsiwa. Stosujcie też do kanapek albo jedzcie prosto ze słoiczka. Wtedy smakuje najlepiej.
Robi się szybko i łatwo – wystarczy dodać zalewę i po 2 dniach można podawać. Zobaczycie, goście będą zachwyceni smakiem i pomysłem!
- garść suszonych śliwek
- garść suszonej żurawiny
- 2 łyżeczki miodu
- 100ml modnej czarnej herbaty (Assam albo Derjeeling)
- 50ml brandy
- Owoce wymieszaj i umieść w słoiku. Zaparz mocną herbatę, usuń liście. Napar połącz z brany i miodem. Zalej owoce tak, żeby płyn zakrył je dokładnie. Zamknij szczelnie słoik. Wstaw do lodówki i trzymaj tam co najmniej dwa dni. Po tym czasie możesz ze smakiem podawać konfiturę.
- Jeśli będziesz trzymać słoiczek w lodówce, przetrwa kilka miesięcy.
Dodaj komentarz