Szybko, szybko! Zjedzmy jakiegoś fast fooda i możemy lecieć – słyszę z kuchni. Po czym na patelni ląduje piękny, soczysty stek. Dwie minuty z jednej, dwie z drugiej. Jest.
Na talerzu pyszni się kawał mięsa z prostą sałatą. Luksusowe danie w wersji fast. Czas przygotowania – dziesięć minut. Przygotowanie burgera, który od zawsze wpisywał się w ten trend, zajęłoby kilkadziesiąt minut i przesunęło go w obszary slow food. No to jak w końcu wygląda ten fast food?
Zatem od początku. Fast to szybkość. Szybkość to zwykle bylejakość. Bylejakości już nie chcemy. Chcemy jedzenia wysokiej jakości, w krótkim czasie i przy małym zaangażowaniu, ale z efektem wow. I to jest fast food tych czasów. Ale jak go osiągnąć? Da się tak?
Da się! A jakże. To wymaga jednak przygotowań i odpowiedniej filozofii. Obecny fast food jest prosty i szczery. Od tego dawnego dzieli go przepaść. Teraz u podstaw leżą znakomitej jakości składniki, krótka obróbka, sprytne połączenia. Potrzebne jest dobre mięso, prawdziwe sery, dojrzałe warzywa, świeże pieczywo, aromatyczne zioła i oliwy, czyli smak i jakość. Co z nich skomponujemy to już kwestia gustu i wyobraźni.
W końcu fast food może być zdrowy, może wyglądać luksusowo i iść łeb w łeb z modnym slow food. Spada z niego ciężar czarnego PRu. Odradza się na nowo pod postacią świetnie skomponowanych dań i prostych składników. Nadchodzi jego era, bo niezmiennie cierpimy na niedobór wolnego czasu. Wróćmy zatem do szybkiego, ale dobrego jedzenia.
Świetny stek to moja deska ratunkowa w chwili, gdy muszę zaserwować dobre danie, ale wskazówki bezlitośnie mówią, że jest już „za pięć dwunasta”. Ważne jest jednak, aby kupić mięso dojrzewające, a nie świeże. Poszukajcie dobrze, a będziecie zachwyceni kruchością i delikatnością mięsa. No i oczywiście nie przesuszajcie i nie przesmażajcie steku. Niech będzie blue – lekko obsmażony z każdej strony i surowy wewnątrz. Dajcie znać, jak wam poszło.
- stek z antrykotu (dojrzewający)
- 1 łyżeczka oleju ryżowego
- sól morska
- pieprz
- masło truflowe
- Stek wyjmij z lodówki na 30 minut przed smażeniem. Przed smażeniem nasmaruj mięso olejem ryżowym. Rozgrzej maksymalnie patelnię i połóż na niej mięso.
- Smaż dwie minuty z jednej strony, po czym przewróć mięso i smaż kolejne dwie minuty. Przewróć ponownie mięso i smaż jeszcze po minucie z każdej strony.
- Zdejmij mięso z patelni. Posyp gruboziarnistą solą, świeżo mielonym pieprzem i płatkami masła truflowego. Odstaw na kilka minut. Podawaj z ulubioną sałatą.
Dodaj komentarz