Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Stek z masłem truflowym

Dania główne Dania z wołowiny

Stek z masłem truflowym

Stek z antrykotu z masłem truflowym

Stek z antrykotu z masłem truflowym

 

Szybko, szybko! Zjedzmy jakiegoś fast fooda i możemy lecieć – słyszę z kuchni. Po czym na patelni ląduje piękny, soczysty stek. Dwie minuty z jednej, dwie z drugiej. Jest.

Na talerzu pyszni się kawał mięsa z prostą sałatą. Luksusowe danie w wersji fast. Czas przygotowania – dziesięć minut. Przygotowanie burgera, który od zawsze wpisywał się w ten trend, zajęłoby kilkadziesiąt minut i przesunęło go w obszary slow food. No to jak w końcu wygląda ten fast food?

Zatem od początku. Fast to szybkość. Szybkość to zwykle bylejakość. Bylejakości już nie chcemy. Chcemy jedzenia wysokiej jakości, w krótkim czasie i przy małym zaangażowaniu, ale z efektem wow. I to jest fast food tych czasów. Ale jak go osiągnąć? Da się tak?

Da się! A jakże. To wymaga jednak przygotowań i odpowiedniej filozofii. Obecny fast food jest prosty i szczery. Od tego dawnego dzieli go przepaść. Teraz u podstaw leżą znakomitej jakości składniki, krótka obróbka, sprytne połączenia. Potrzebne jest dobre mięso, prawdziwe sery, dojrzałe warzywa, świeże pieczywo, aromatyczne zioła i oliwy, czyli smak i jakość. Co z nich skomponujemy to już kwestia gustu i wyobraźni.

W końcu fast food może być zdrowy, może wyglądać luksusowo i iść łeb w łeb z modnym slow food. Spada z niego ciężar czarnego PRu. Odradza się na nowo pod postacią świetnie skomponowanych dań i prostych składników. Nadchodzi jego era, bo niezmiennie cierpimy na niedobór wolnego czasu. Wróćmy zatem do szybkiego, ale dobrego jedzenia.

Świetny stek to moja deska ratunkowa w chwili, gdy muszę zaserwować dobre danie, ale wskazówki bezlitośnie mówią, że jest już „za pięć dwunasta”. Ważne jest jednak, aby kupić mięso dojrzewające, a nie świeże. Poszukajcie dobrze, a będziecie zachwyceni kruchością i delikatnością mięsa. No i oczywiście nie przesuszajcie i nie przesmażajcie steku. Niech będzie blue – lekko obsmażony z każdej strony i surowy wewnątrz. Dajcie znać, jak wam poszło.

Zapisz Drukuj
Stek z masłem truflowym
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • stek z antrykotu (dojrzewający)
  • 1 łyżeczka oleju ryżowego
  • sól morska
  • pieprz
  • masło truflowe
Przygotowanie
  1. Stek wyjmij z lodówki na 30 minut przed smażeniem. Przed smażeniem nasmaruj mięso olejem ryżowym. Rozgrzej maksymalnie patelnię i połóż na niej mięso.
  2. Smaż dwie minuty z jednej strony, po czym przewróć mięso i smaż kolejne dwie minuty. Przewróć ponownie mięso i smaż jeszcze po minucie z każdej strony.
  3. Zdejmij mięso z patelni. Posyp gruboziarnistą solą, świeżo mielonym pieprzem i płatkami masła truflowego. Odstaw na kilka minut. Podawaj z ulubioną sałatą.
3.5.3208

Stek z antrykotu z masłem truflowym

Stek z antrykotu z masłem truflowym


Leave a Comment

« Jesienny makaron z kurczakiem, dynią i kurkami
Terra Madre Slow Food Central Europe – debaty i pokazy »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    Kwiecień 2021
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « Gru    

    Gdzie dobrze zjeść w Berlinie? Sprawdzone adresy

    Pastrami - kanapka klasyk

    Pastrami – kanapka klasyczna

    "Sekrety francuskiej kuchareczki" Marie-Morgane Le Moel

    „Sekrety francuskiej kuchareczki” Marie-Morgane Le Moel – recenzja

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Copyright © 2021 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in