Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Spring Rolls z chrupiącym kurczakiem

Dania główne Dania z drobiu

Spring Rolls z chrupiącym kurczakiem

Spring Rollsy z kurczaka

Spring Rollsy z kurczaka

Po powrocie z Azji brakuje mi czasem tych lekkich przekąsek z ulicznych straganów. Tęsknię za wspaniale dojrzałymi, soczystymi i błogo słodkimi owocami.

Mango wspominam najlepiej, bo wbiliśmy się w sam środek Golden Mango Season, czyli okresu, kiedy złote mango wydaje najlepsze swoje owoce. Mają żółtą, bardzo delikatną skórkę i są obłędnie kremowe, wręcz maślane o słodkim, intensywnym zapachu. Zakochałam się w nich. Jedliśmy je na śniadanie, piliśmy smoothies (zwane friut shake), znajdowaliśmy w ulicznych daniach.

Właśnie znalazłam w Polsce piękne mango! Długo zastanawiałam się co z nim zrobić, ale postanowiłam wykorzystać do mięsnego dania. Wiadomo. Kupiłam świeże ogórki, a los był na tyle łaskawy, że znalazłam też idealnie kruchą sałatę masłową, cienką jak jedwab i bardzo świeżą. Kurczaka marynowałam dość długo w chilli i imbirze, po czym usmażyłam na chrupko. Połączenie kremowego mango i kruchych dodatków było świetne. Miałam tajskie sosy, więc ich użyłam i od razu przeniosłam się na zatłoczoną Khao San Road…

Zapisz Drukuj
Spring Rolls z chrupiącym kurczakiem
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 6 płatków papieru ryżowego
  • 300g kurczaka
  • 1 żółta papryczka chilli
  • 4 cm świeżego imbiru
  • olej ryżowy
  • świeże mango
  • 2 ogórki gruntowe
  • sałata masłowa
  • dymka
  • ostre sosy
Przygotowanie
  1. Kurczaka podziel na małe kawałki o wielkości ok. 2cm x 5cm i zamarynuj w oleju, posiekanej chilli i imbirze. Obtocz w jajku i bułce tartej i smaż na oleju ryżowym na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym.
  2. Na zwilżonym wodą płatku papieru ryżowego układaj małe kawałki liści sałaty, słupki mango i ogórka, posiekaną dymkę i kurczaka. Zawijaj i podawaj w całości lub pokrój w grube plastry.
  3. Spring Rollsy trzymaj nakryte lekką ściereczką aż do chwili podania.
  4. Maczaj w ulubionym sosie, najlepiej lekko ostrym.
3.3.3077

 

Spring Rolls

Spring Rolls


Leave a Comment

« Chłodnik wiśniowy z bazylią i prosciutto
Cielęca saltimbocca »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    wrzesień 2023
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930  
    « gru    
    Burger wołowy z musztardowcem

    Burger wołowy z musztardowcem

    Sałatka z rostbefem

    Sałatka z rostbefem

    Tażin z kurczakiem i kiszonymi cytrynami

    Tażin z kurczakiem i kiszonymi cytrynami

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in