To danie 2w1 – Pad Thai, czyli smażony makaron z jajkiem zawinięty wraz z kurczakiem i warzywami w cienki papier ryżowy, z czego powstały Spring Rolls, czyli sycące krokieciki wypełnione najlepszymi składnikami. Całość z obłędnym sosem orzechowym.
Potrawa jest idealna jako zdrowa przekąska albo sycący obiad do lunchboxa, nie tylko w Tajlandii. Ja często przygotowuję spring rolls w weekend, a co zostanie, zabieramy do pracy. Je się wygodnie, nie trzeba podgrzewać, są sycące i pyszne.
Ten przepis łączy w sobie moje dwa ulubione dania kuchni tajskiej. Pad Thai jest świetny prosto z rozżarzonej patelni, a spring rolls ugasi apetyt w gorący dzień. Połączyłam te dwa dania i powstało jedno, obłędne. Jeśli chcecie przenieść się szybko w azjatyckie strony przygotujcie takie przekąski. Sprawdzą się też znakomicie podczas spotkań i imprez.
Jeśli wolicie wybrane składniki zastąpić innymi, nic nie stoi na przeszkodzie. Wybierzcie swoje ulubione i zapakujcie do środka krokiecika Polecam też zrobić mix i do każdego wrzucić inne składniki – będzie wiele niespodzianek.
- ¼ opakowania makaronu ryżowego House of Asia
- 1 jajko
- 1 filet z kurczaka
- papier ryżowy House of Asia
- dojrzałe mango
- świeży ogórek
- marchew
- czerwona kapusta
- kolendra
- mięta
- sos sojowy House of Asia – 5 łyżek
- cukier kokosowy House of Asia – 2 łyżki
- olej kokosowy House of Asia – 1 łyżka
- Filet z kurczaka zamarynować w całości w sosie sojowym wymieszanym z cukrem kokosowym. Usmażyć i pokroić w długie plastry.
- Makaron ryżowy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przenieść na patelnię, podsmażyć na oleju kokosowym. Wbić jajko i wymieszać z makaronem. Skropić sosem sojowym.
- Płat papieru ryżowego namoczyć wodą i nakładać makaron z jajkiem, plaster kurczaka, pokrojoną w słupki marchew, pokrojone w słupki mango i ogórek oraz pociętą w paski kapustę. Dodać liście kolendry i mięty. Zwijać jak krokiety. Podawać z sosem orzechowym.
Jak doszłam do momentu dodania mango to aż mi ślinka pociekla 🙂 Super przepis 🙂
Paula, też kocham mango <3 Przypomina lato, którego tak mało.. 🙂