Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Spring Rolls z Pad Thai i sosem orzechowym

Przekąski Przekąski z drobiu

Spring Rolls z Pad Thai i sosem orzechowym

Spring Rolls z Pad Thai

Spring Rolls z Pad Thai

 

To danie 2w1 – Pad Thai, czyli smażony makaron z jajkiem zawinięty wraz z kurczakiem i warzywami w cienki papier ryżowy, z czego powstały Spring Rolls, czyli sycące krokieciki wypełnione najlepszymi składnikami. Całość z obłędnym sosem orzechowym.

Potrawa jest idealna jako zdrowa przekąska albo sycący obiad do lunchboxa, nie tylko w Tajlandii. Ja często przygotowuję spring rolls w weekend, a co zostanie, zabieramy do pracy. Je się wygodnie, nie trzeba podgrzewać, są sycące i pyszne.

Ten przepis łączy w sobie moje dwa ulubione dania kuchni tajskiej. Pad Thai jest świetny prosto z rozżarzonej patelni, a spring rolls ugasi apetyt w gorący dzień. Połączyłam te dwa dania i powstało jedno, obłędne. Jeśli chcecie przenieść się szybko w azjatyckie strony przygotujcie takie przekąski. Sprawdzą się też znakomicie podczas spotkań i imprez.

Jeśli wolicie wybrane składniki zastąpić innymi, nic nie stoi na przeszkodzie. Wybierzcie swoje ulubione i zapakujcie do środka krokiecika Polecam też zrobić mix i do każdego wrzucić inne składniki – będzie wiele niespodzianek.

Zapisz Drukuj
Spring Rolls z Pad Thai i sosem orzechowym
 
Składniki
Spring Rolls z Pad Thai
  • ¼ opakowania makaronu ryżowego House of Asia
  • 1 jajko
  • 1 filet z kurczaka
  • papier ryżowy House of Asia
  • dojrzałe mango
  • świeży ogórek
  • marchew
  • czerwona kapusta
  • kolendra
  • mięta
  • sos sojowy House of Asia – 5 łyżek
  • cukier kokosowy House of Asia – 2 łyżki
  • olej kokosowy House of Asia – 1 łyżka
Sos orzechowy z tego przepisu
Przygotowanie
  1. Filet z kurczaka zamarynować w całości w sosie sojowym wymieszanym z cukrem kokosowym. Usmażyć i pokroić w długie plastry.
  2. Makaron ryżowy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przenieść na patelnię, podsmażyć na oleju kokosowym. Wbić jajko i wymieszać z makaronem. Skropić sosem sojowym.
  3. Płat papieru ryżowego namoczyć wodą i nakładać makaron z jajkiem, plaster kurczaka, pokrojoną w słupki marchew, pokrojone w słupki mango i ogórek oraz pociętą w paski kapustę. Dodać liście kolendry i mięty. Zwijać jak krokiety. Podawać z sosem orzechowym.
3.5.3208

Spring Rolls z Pad Thai

Spring Rolls z Pad Thai

Spring Rolls z Pad Thai

Spring Rolls z Pad Thai


2 komentarze

« Kolacja australijska z Jacob’s Creek
Minisałatki z kurczakiem satay »

Comments

  1. Paula says

    8 grudnia, 2016 at 5:28 pm

    Jak doszłam do momentu dodania mango to aż mi ślinka pociekla 🙂 Super przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      8 grudnia, 2016 at 7:01 pm

      Paula, też kocham mango <3 Przypomina lato, którego tak mało.. 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    czerwiec 2023
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « gru    
    Polędwica z sosem czekoladowym z chilli

    Polędwica wołowa w sosie czekoladowo-kawowym z chilli

    Sałatka z pomidorów, chorizo i koziego sera

    Sałatka z pomidorami, kozim serem i smażoną chorizo

    Dubrownik - Chorwacja

    Gdzie jeść w Chorwacji (Dalmacja)? Sprawdzone adresy

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in