Wiele osób związanych z branżą kulinarną odczuwa święta wcześniej, niż one nadejdą. Co prawda, z roku na rok media wciskają wszystkim bez pardonu świąteczny klimat, podczas gdy za oknem jeszcze jesień.
Ja nie poddaję się tej nagonce medialnej, bo chcę święta odczuwać wtedy, kiedy one na prawdę są. Ale powoli myślę już o przygotowywaniu właściwych, wigilijnych dań, deserów i oczywiście mięs. Póki jednak przejdę do konkretów, chcę podrzucić wam szybki przepis na pyszny sos żurawinowy, który możecie przygotować wcześniej, właśnie teraz, kiedy świeża żurawina jest dostępna w sklepach, zamknąć w słoiczkach i otworzyć dopiero z końcem grudnia.
Taki sos smakuje zupełnie inaczej niż ten z suszonej żurawiny pełnej tłuszczu i cukru. Możecie decydować o stopniu słodkości i kwaśnego posmaku oraz o jego gęstości. Jeśli macie ochotę, podkręćcie smak, tak jak ja, ulubionym alkoholem. Ja wybrałam wiśniówkę i wam też polecam, ale równie smacznie będzie z porto, wytrawnym winem i śliwowicą. Możecie też podzielić żurawinę na dwa sosy i każdy przygotować na inny sposób.
Mój sos po zgęstnieniu potraktowałam jak pyszną marmoladę do kanapek z twarożkiem i cynamonem. Zrobicie błyskawicznie, ominiecie wszystkie niepotrzebne organizmowi składniki, jak tłuszcze (najgorszy olej palmowy) i cukry pochodzące z suszonych owoców. Zachęcam was więc do własnoręcznego przygotowywania tego typu dodatków do mięs i przystawek.
Taki sos ze świeżej żurawiny posłuży wam w wielu przypadkach, urozmaici wiele dań i zmieni ich smak nie do poznania. Polecam podawać go do pieczonej kaczki, gęsi, schabu i wędlin.
- 200g świeżej żurawiny
- 150ml wody
- 50ml wiśniówki
- 1,5 łyżki brązowego cukru
- 1 laska cynamonu
- Owoce żurawiny wymyj w ciepłej wodzie i wsyp do rondelka.
- Dodaj cynamon i cukier oraz wlej wiśniówkę i wodę. Gotuj na małym ogniu. Owoce pod wpływem ciepła zaczną pękać, a sos będzie gęstniał.
- Poczekaj do uzyskania pożądanej konsystencji, ale uważaj, bo po ostygnięciu sos jeszcze zgęstnieje za sprawą pektyn zawartych w owocach.
- Jeśli wolisz gęsty sos w formie marmolady gotuj dłużej, a jeśli chcesz uzyskać lejący mus, zdejmij z ognia nieco wcześniej.
Dodaj komentarz