Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dodatki / Sos ze świeżej żurawiny

Dodatki

Sos ze świeżej żurawiny

Sos ze świeżej żurawiny

Sos ze świeżej żurawiny

Wiele osób związanych z branżą kulinarną odczuwa święta wcześniej, niż one nadejdą. Co prawda, z roku na rok media wciskają wszystkim bez pardonu świąteczny klimat, podczas gdy za oknem jeszcze jesień.

Ja nie poddaję się tej nagonce medialnej, bo chcę święta odczuwać wtedy, kiedy one na prawdę są. Ale powoli myślę już o przygotowywaniu właściwych, wigilijnych dań, deserów i oczywiście mięs. Póki jednak przejdę do konkretów, chcę podrzucić wam szybki przepis na pyszny sos żurawinowy, który możecie przygotować wcześniej, właśnie teraz, kiedy świeża żurawina jest dostępna w sklepach, zamknąć w słoiczkach i otworzyć dopiero z końcem grudnia.

Taki sos smakuje zupełnie inaczej niż ten z suszonej żurawiny pełnej tłuszczu i cukru. Możecie decydować o stopniu słodkości i kwaśnego posmaku oraz o jego gęstości. Jeśli macie ochotę, podkręćcie smak, tak jak ja, ulubionym alkoholem. Ja wybrałam wiśniówkę i wam też polecam, ale równie smacznie będzie z porto, wytrawnym winem i śliwowicą. Możecie też podzielić żurawinę na dwa sosy i każdy przygotować na inny sposób.

Mój sos po zgęstnieniu potraktowałam jak pyszną marmoladę do kanapek z twarożkiem i cynamonem. Zrobicie błyskawicznie, ominiecie wszystkie niepotrzebne organizmowi składniki, jak tłuszcze (najgorszy olej palmowy) i cukry pochodzące z suszonych owoców. Zachęcam was więc do własnoręcznego przygotowywania tego typu dodatków do mięs i przystawek.
Taki sos ze świeżej żurawiny posłuży wam w wielu przypadkach, urozmaici wiele dań i zmieni ich smak nie do poznania. Polecam podawać go do pieczonej kaczki, gęsi, schabu i wędlin.

Zapisz Drukuj
Sos ze świeżej żurawiny
 
Składniki
  • 200g świeżej żurawiny
  • 150ml wody
  • 50ml wiśniówki
  • 1,5 łyżki brązowego cukru
  • 1 laska cynamonu
Przygotowanie
  1. Owoce żurawiny wymyj w ciepłej wodzie i wsyp do rondelka.
  2. Dodaj cynamon i cukier oraz wlej wiśniówkę i wodę. Gotuj na małym ogniu. Owoce pod wpływem ciepła zaczną pękać, a sos będzie gęstniał.
  3. Poczekaj do uzyskania pożądanej konsystencji, ale uważaj, bo po ostygnięciu sos jeszcze zgęstnieje za sprawą pektyn zawartych w owocach.
  4. Jeśli wolisz gęsty sos w formie marmolady gotuj dłużej, a jeśli chcesz uzyskać lejący mus, zdejmij z ognia nieco wcześniej.
3.5.3208

 


Leave a Comment

« 10 najlepszych przepisów na imprezy
Klopsiki z orzeźwiającym sosem »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    maj 2022
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « gru    

    Warsztaty kulinarne dla prawdziwych mięsożerców w Krakowie

    Maczanka po krakowsku

    Maczanka krakowska

    Pulpety drobiowe z sosem pieczarkowym - na obiad lub kolację

    Ziołowe pulpeciki drobiowe z sosem pieczarkowym

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2022 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in