Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dodatki / Sos piernikowy

Dodatki

Sos piernikowy

Sos piernikowy

Sos piernikowy

Święta zaczynam od sosu piernikowego – pachnącego, aromatycznego i bardzo uroczystego. Jego korzenny smak oraz kremowa konsystencja wspaniale komponuje się z mięsem.

Na pomysł przygotowania sosu wpadłam myśląc o upieczeniu piernika. Jego smak chodził za mną już od kilku tygodni i nie mogłam się doczekać Świąt. Ale postanowiłam je troszkę przyspieszyć i przygotować odświętny sos z piernika. Przyznaję, że był to jeden z lepszych pomysłów ostatnimi czasy.

Sos robi się banalnie łatwo i szybko. Można go przechowywać w słoiczkach w lodówce przez kilkanaście dni. Taki sos pięknie zapakowany w eleganckie pudełeczka albo słoiczki będzie też świetnym prezentem dla prawdziwych smakoszy.

Zapisz Drukuj
Sos piernikowy
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 8 pierników toruńskich bez polewy
  • 200ml wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cukru Demerara
  • 8 suszonych śliwek kalifornijskich
Przygotowanie
  1. W rondelku rozpuść masło. Dodaj pokruszone pierniki i dolej 50ml wody.
  2. Mieszaj, aby pierniki rozpuściły się. Stopniowo dodawaj po 50ml wody. Jeśli 200ml okaże się za mało, dodaj więcej.
  3. Do sosu dodaj cukier, przyprawę do piernika i pokrojone w drobną kosteczkę śliwki.
  4. Kiedy pierniczki rozpuszczą się całkowicie i utworzą jednolitą masę, sos będzie gotowy.
3.5.3208

 

Sos piernikowy

Sos piernikowy

 


Leave a Comment

« Szaszłyki wołowe marynowane w piwie
Schab faszerowany morelami i boczkiem »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    Kwiecień 2021
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « Gru    
    Kanapka pastrami i chutney z czerwonej cebuli

    Pastrami i chutney cebulowy – kanapka

    Bellagio

    Jezioro Como – co warto zwiedzić i gdzie zjeść

    Croque Madame

    Croque Madame czyli tost francuski z indykiem i jajkiem

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Copyright © 2021 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in