Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dodatki / Sos piernikowy

Dodatki

Sos piernikowy

Sos piernikowy

Sos piernikowy

Święta zaczynam od sosu piernikowego – pachnącego, aromatycznego i bardzo uroczystego. Jego korzenny smak oraz kremowa konsystencja wspaniale komponuje się z mięsem.

Na pomysł przygotowania sosu wpadłam myśląc o upieczeniu piernika. Jego smak chodził za mną już od kilku tygodni i nie mogłam się doczekać Świąt. Ale postanowiłam je troszkę przyspieszyć i przygotować odświętny sos z piernika. Przyznaję, że był to jeden z lepszych pomysłów ostatnimi czasy.

Sos robi się banalnie łatwo i szybko. Można go przechowywać w słoiczkach w lodówce przez kilkanaście dni. Taki sos pięknie zapakowany w eleganckie pudełeczka albo słoiczki będzie też świetnym prezentem dla prawdziwych smakoszy.

Zapisz Drukuj
Sos piernikowy
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 8 pierników toruńskich bez polewy
  • 200ml wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cukru Demerara
  • 8 suszonych śliwek kalifornijskich
Przygotowanie
  1. W rondelku rozpuść masło. Dodaj pokruszone pierniki i dolej 50ml wody.
  2. Mieszaj, aby pierniki rozpuściły się. Stopniowo dodawaj po 50ml wody. Jeśli 200ml okaże się za mało, dodaj więcej.
  3. Do sosu dodaj cukier, przyprawę do piernika i pokrojone w drobną kosteczkę śliwki.
  4. Kiedy pierniczki rozpuszczą się całkowicie i utworzą jednolitą masę, sos będzie gotowy.
3.5.3208

 

Sos piernikowy

Sos piernikowy

 


Leave a Comment

« Szaszłyki wołowe marynowane w piwie
Schab faszerowany morelami i boczkiem »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    marzec 2023
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « gru    
    Kanapka z polędwicą i pastą z ciecierzycy

    Kanapka z polędwicą, pastą z cieciorki i sosem chrzanowym

    Błyskawiczny makaron soba z indykiem, pak choy i masłem orzechowym

    Błyskawiczny makaron soba z indykiem, pak choy i masłem orzechowym

    Tortilla hiszpańska z chorizo

    Tortilla hiszpańska z chorizo

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in