Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dodatki / Sos orzechowy (z orzechów arachidowych)

Dodatki

Sos orzechowy (z orzechów arachidowych)

Sos orzechowy

Sos orzechowy

Sos. To słowo, mimo, że trzyliterowe, z czego dwie litery się powtarzają i całość wydaje się nie mieć głębszego sensu, oznacza więcej niż się wydaje.

Otóż ten sos to obietnica smaku, odpowiedniej konsystencji dania, przyjemnej tekstury i gwarancji, że kanapka, mięso, czy co tam chcecie, nie będzie suche. Zatem ten sos wiele daje, a my mu wiele zawdzięczamy. Ja przygotowuję różne sosy – pieczeniowe, warzywne, owocowe, grzybowe i podaję dodatkowo. Można sobie dodać według uznania i własnych preferencji.

Ten sos pokochałam od pierwszej łyżeczki, a najlepsze w nim jest to, że pasuje do wielu dań – skrzydełek, szaszłyków, kanapek z indykiem, ale mi najbardziej pasował do spring rollsów w stylu tajskim. Maślana konsystencja stanowi świetne uzupełnienie do mięsa.

Polecam je zrobić z własnoręcznie wykonanego masła orzechowego, jeśli tylko macie taką możliwość. Jeśli nie, skorzystajcie z gotowego, ale proszę, wybierajcie takie w 100% z orzechów, zwłaszcza bez dodatku oleju palmowego, który jest jednym z gorszych składników. Powinniśmy go unikać za wszelką cenę. To właśnie z jego powodu wycina się całe połacie lasów deszczowych w Indonezji i Malezji, co przyczynia się do zaburzania klimatu oraz ekosystemu.

Wypalanie i niszczenie lasów deszczowych skutkuje wymieraniem gatunków kolejnych zwierząt, zwłaszcza orangutanów, słoni, nosorożców, tygrysów), ich ogromnym cierpieniem i zmuszaniem ludzi do pracy na plantacjach olejowca gwinejskiego, z którego to właśnie pozyskiwany jest olej palmowy. Jeśli tempo produkcji tego oleju nie zmieni się, do roku 2022 zostaną zniszczone niemal doszczętnie, w 98% lasy deszczowe dwóch wysp azjatyckich – Sumatry i Borneo. Zatem swoimi decyzjami zakupowymi przyczyniajmy się ze wszystkich sił do zahamowania tego procesu. Przestańmy kupować produkty z olejem palmowym w składzie. Szukamy zamienników albo określone produkty wykonujmy sami, np. masło orzechowe.

Zrobiło się nieco pesymistycznie, ale to ważny temat i chciałam go poruszyć, zapewne jeszcze nie raz o nim wspomnę. Właściwie to optymistyczne patrząc, jak wiele osób walczy z takim procederem i odwraca się od produktów koncernów. Bądźcie po stronie natury i prawdziwej ekologii. Ja już jestem 🙂

Wracając do przepisu, polecam wam ten sos i gwarantuję, też go pokochacie. Od razu zróbcie więcej.

Zapisz Drukuj
Sos orzechowy (z fistaszków)
 
Składniki
  • 3 łyżki masła orzechowego 100%
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1,5cm kawałek imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • suszona papryczka chilli
  • sok wyciśnięty z ½ limonki
  • letnia woda
Przygotowanie
  1. Masło orzechowe, syrop klonowy, sos sojowy i sok z limonki wymieszaj dokładnie w misce.
  2. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj imbir i czosnek. Dodaj do reszty składników.
  3. Dorzuć pokruszoną papryczkę.
  4. Ponownie wymieszaj całość.
  5. Małymi porcjami dodawaj wodę i mieszaj. Zakończ dolewanie wody, gdy sos uzyska pożądaną konsystencję. Sos zgęstnieje w lodówce, ale przy kolejnym użyciu znów możesz dolać wodę do rozrzedzenia.
  6. Przelej do miseczek, posyp siekanymi orzeszkami i pokruszoną papryczką.
3.5.3208

 

 


Leave a Comment

« Terra Madre Slow Food Central Europe – debaty i pokazy
Kolacja australijska z Jacob’s Creek »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    Kwiecień 2021
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « Gru    

    Pastrami idealne w 7 krokach

    Orzeźwiająca sałatka z bobem, cukinią i prosciutto

    Orzeźwiająca sałatka z bobem, cukinią i prosciutto

    Chutney z czerwonej cebuli

    Chutney z czerwonej cebuli

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Copyright © 2021 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in