Moi drodzy, oto świetny przepis na soczysty schab ze śliwką o słodkim aromacie syropu klonowego. Zdjęcie jeszcze w świątecznym klimacie, a święta już dawno za nami. Ale taki schab możecie zrobić o każdej porze roku i będzie na czasie.
Ale od początku. Żeby schab był pyszny, musicie zrobić kilka ważnych rzeczy. Przede wszystkim kupić dobre mięso, co nie jest wcale takie proste, ale warte wysiłku. Weźcie swoją ulubioną bawełnianą torbę na zakupy (fuj foliówki ;)), wybierzcie dobry sklep z mięsem (i nie myślę tu o markecie) i wyruszcie na łowy (najlepiej rano, choć wiem, że czasem się nie da). No ale wtedy nie ma co szaleć, idźcie wtedy, kiedy możecie.
Teraz kolejny ważny krok. Poproście o schab od strony karczku. Pół kilo albo więcej. I słoninę. Słonina jest najważniejsza, a przynajmniej bardzo ważna. Przyda się, żeby mięso nie wyschło podczas pieczenia, było mięciutkie i soczyste. Takie jak lubicie.
Testowałam wiele razy pieczenie schabu i potwierdzam, że dotychczas tylko tłuszcz ułożony na mięsie był w stanie wydobyć z niego smak i nadać mu wymarzoną miękkość. Nie zadziałał rękaw ani zamknięte naczynie, nie zadziałały magiczne farsze. Tylko słoninka. Nie wszędzie ją dostaniecie, ale polecam kupić więcej i zamrozić. Będzie w razie potrzeby.
Generalnie ten schab polecam przygotować nawet w większej ilości, bo można go wykorzystać na ciepło w formie obiadu lub jako dodatek do pieczywa.
- 500g schabu
- 20dag słoniny
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- świeżo mielony czarny pieprz
- kilka suszonych śliwek
- Schab natrzyj solą i odstaw na pół godziny.
- Długim nożem zrób nacięcie w schabie i włóż w nie śliwki.
- W miseczce wymieszaj syrop klonowy, musztardę i pieprz. Powstałym sosem polej schab z każdej strony i obtocz go w nim dokładnie.
- Słoninę pokrój w cienkie plastry i obłóż nimi schab.
- Jeśli potrzebujesz, zwiąż całość sznurkiem.
- Wstaw schab do piekarnika nagrzanego do 180'C i piecz 90 minut.
- Wyjmij i odstaw do lekkiego ostygnięcia.
- Podawaj na ciepło albo jako dodatek do pieczywa na zimno.
Witam,
Mam jedno pytanie. Czas pieczenia jest taki sam jak w przepisie na Schab faszerowany grzybami, gruszkami i boczkiem tylko, że tamten waży 1,3 kg a ten 0,5 kg. Czy tak powinno być? Dziękuję
Witam 🙂 dziękuję za pytanie. Można skrócić czas pieczenia (o ok. 15 minut) przy niższej wadze, ale i dłuższy nie zaszkodzi mięsu, gdy jest ono obłożone słoniną, która świetnie nawilża mięso zapobiegając jego przesuszeniu 🙂