Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Do pieczywa / Soczysty schab pieczony ze śliwką w syropie klonowym

Do pieczywa

Soczysty schab pieczony ze śliwką w syropie klonowym

Schab ze śliwką

Schab ze śliwką

Moi drodzy, oto świetny przepis na soczysty schab ze śliwką o słodkim aromacie syropu klonowego. Zdjęcie jeszcze w świątecznym klimacie, a święta już dawno za nami. Ale taki schab możecie zrobić o każdej porze roku i będzie na czasie.

Ale od początku. Żeby schab był pyszny, musicie zrobić kilka ważnych rzeczy. Przede wszystkim kupić dobre mięso, co nie jest wcale takie proste, ale warte wysiłku. Weźcie swoją ulubioną bawełnianą torbę na zakupy (fuj foliówki ;)), wybierzcie dobry sklep z mięsem (i nie myślę tu o markecie) i wyruszcie na łowy (najlepiej rano, choć wiem, że czasem się nie da). No ale wtedy nie ma co szaleć, idźcie wtedy, kiedy możecie.

Teraz kolejny ważny krok. Poproście o schab od strony karczku. Pół kilo albo więcej. I słoninę. Słonina jest najważniejsza, a przynajmniej bardzo ważna. Przyda się, żeby mięso nie wyschło podczas pieczenia, było mięciutkie i soczyste. Takie jak lubicie.

Testowałam wiele razy pieczenie schabu i potwierdzam, że dotychczas tylko tłuszcz ułożony na mięsie był w stanie wydobyć z niego smak i nadać mu wymarzoną miękkość. Nie zadziałał rękaw ani zamknięte naczynie, nie zadziałały magiczne farsze. Tylko słoninka. Nie wszędzie ją dostaniecie, ale polecam kupić więcej i zamrozić. Będzie w razie potrzeby.

Generalnie ten schab polecam przygotować nawet w większej ilości, bo można go wykorzystać na ciepło w formie obiadu lub jako dodatek do pieczywa.

Zapisz Drukuj
Soczysty schab pieczony ze śliwką w syropie klonowym
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 500g schabu
  • 20dag słoniny
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • kilka suszonych śliwek
Przygotowanie
  1. Schab natrzyj solą i odstaw na pół godziny.
  2. Długim nożem zrób nacięcie w schabie i włóż w nie śliwki.
  3. W miseczce wymieszaj syrop klonowy, musztardę i pieprz. Powstałym sosem polej schab z każdej strony i obtocz go w nim dokładnie.
  4. Słoninę pokrój w cienkie plastry i obłóż nimi schab.
  5. Jeśli potrzebujesz, zwiąż całość sznurkiem.
  6. Wstaw schab do piekarnika nagrzanego do 180'C i piecz 90 minut.
  7. Wyjmij i odstaw do lekkiego ostygnięcia.
  8. Podawaj na ciepło albo jako dodatek do pieczywa na zimno.
3.5.3208

 

Schab ze śliwką

Schab ze śliwką

Schab ze śliwką

Schab ze śliwką

 


2 komentarze

« Warsztaty kulinarne dla prawdziwych mięsożerców w Krakowie
Sałatka z soczewicą, pieczoną dynią i polędwicą dukkah »

Comments

  1. Kasia says

    14 lipca, 2017 at 7:13 pm

    Witam,
    Mam jedno pytanie. Czas pieczenia jest taki sam jak w przepisie na Schab faszerowany grzybami, gruszkami i boczkiem tylko, że tamten waży 1,3 kg a ten 0,5 kg. Czy tak powinno być? Dziękuję

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      15 lipca, 2017 at 5:41 pm

      Witam 🙂 dziękuję za pytanie. Można skrócić czas pieczenia (o ok. 15 minut) przy niższej wadze, ale i dłuższy nie zaszkodzi mięsu, gdy jest ono obłożone słoniną, która świetnie nawilża mięso zapobiegając jego przesuszeniu 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    marzec 2023
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « gru    
    Cykoria z prosciutto

    Cykoria z fasolą i prosciutto – przekąski na imprezę

    Burger z grilla z sosem mango

    Burgery z sosem z mango, chilli i majonezem

    Warsztaty kulinarne dla prawdziwych mięsożerców w Krakowie

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in