Święta Bożego Narodzenia pachną mi zawsze smażonym karpiem grzybową, pierogami i sernikiem. Ale to tylko Wigilia. Kolejne dni pachną znakomitymi mięsami.
Tym razem przygotowałam takie, które zrobi wam święta. Każde. Moi drodzy, oto doskonały schab – soczysty, miękki, pełen wspaniałego nadzienia z suszonych gruszek, chałki, grzybów i boczku z odrobiną pietruszki. Aby wyszedł jeszcze lepszy obłożyłam go plasterkami słoniny, która dała dodatkowe nawilżenie i uchroniła mięso przez wysuszeniem. Bardzo polecam ten sposób podczas pieczenia każdego mięsa, zwłaszcza bardzo chudego, np. perliczka, królik.
Zimowego, świątecznego charakteru nadałam pieczeni aromatycznym nadzieniem, do którego wykorzystałam suszone borowiki i gruszki oraz podsmażony, wędzony bekon. Chałka dodała słodyczy i związała wszystkie składniki, tworząc jednolitą masę, która wypełniła wnętrze mięsa.
Zaopatrzcie się w sznurek, pomoże wam okiełznać całą pieczeń i utrzymać ją w ryzach. Dzięki odpowiedniemu związaniu nie będziecie musieli martwić się o farsz. Zostanie na swoim miejscu.
Pamiętajcie, żeby podczas kupowania schabu wybierać kawałek od strony karczku – będzie o wiele bardziej miękki i soczysty. Jeśli ma jakiś tłuszczyk nie usuwajcie go. To tłuszcz jest nośnikiem smaku.
Ten pieczony schab z nadzieniem możecie podawać w plastrach na gorąco z pure, zapiekanką gratin albo kaszą z żurawiną i jabłkami lub na zimno jako dodatek do pieczywa. Jeśli zostanie wam trochę polecam wykorzystać do prostych zapiekanek z chleba. Kromkę posmarowaną masłem z plastrem sera żółtego i plastrem schabu zapiecz w piekarniku. Posmaruj cienką warstwą majonezu i udekoruj plasterkami ogórka kiszonego.
- 1,3kg schabu (część od karczku)
- 10dag słoniny
- garść gruszek suszonych
- garść grzybów suszonych
- 10dag wędzonego boczku
- 4 kromki chałki
- 4 łyżki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka kozieradki
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- Suche składniki marynaty utrzyj na proszek w moździerzu. Dodaj oliwę i powstałą masą posmaruj schab. Włóż do pojemnika i wstaw do lodówki na 48 godzin (lub krócej).
- Grzyby namocz w ciepłej wodzie. Pokrój na kawałki i wrzuć do miski. Dodaj 4 łyżki wody spod grzybów.
- Dodaj pokrojone na kawałki gruszki, pokrojony w kostkę boczek, porwaną na kawałki chałkę i pietruszkę. Wszystko wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
- W schabie zrób nacięcie w formie gwiazdy (staraj się, żeby nie zrobić na wylot) i nafaszeruj mięso powstałą mieszaniną.
- Słoninę pokrój w cienkie plasterki i obłóż nimi schab. Całość obwiąż sznurkiem i posyp pietruszką.
- Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180'C na 90 minut.
- Możesz podawać na gorąco (krój grubsze plastry) z kaszą lub jako wędlina do kanapek (krój cienkie plasterki).
Dodaj komentarz