Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Soczysty schab faszerowany gruszkami, boczkiem i chałką

Dania główne Dania z wieprzowiny Do pieczywa

Soczysty schab faszerowany gruszkami, boczkiem i chałką

Schab faszerowany grzybami, gruszkami i boczkiem

Schab faszerowany grzybami, gruszkami i boczkiem

Święta Bożego Narodzenia pachną mi zawsze smażonym karpiem grzybową, pierogami i sernikiem. Ale to tylko Wigilia. Kolejne dni pachną znakomitymi mięsami.

Tym razem przygotowałam takie, które zrobi wam święta. Każde. Moi drodzy, oto doskonały schab – soczysty, miękki, pełen wspaniałego nadzienia z suszonych gruszek, chałki, grzybów i boczku z odrobiną pietruszki. Aby wyszedł jeszcze lepszy obłożyłam go plasterkami słoniny, która dała dodatkowe nawilżenie i uchroniła mięso przez wysuszeniem. Bardzo polecam ten sposób podczas pieczenia każdego mięsa, zwłaszcza bardzo chudego, np. perliczka, królik.

Zimowego, świątecznego charakteru nadałam pieczeni aromatycznym nadzieniem, do którego wykorzystałam suszone borowiki i gruszki oraz podsmażony, wędzony bekon. Chałka dodała słodyczy i związała wszystkie składniki, tworząc jednolitą masę, która wypełniła wnętrze mięsa.

Zaopatrzcie się w sznurek, pomoże wam okiełznać całą pieczeń i utrzymać ją w ryzach. Dzięki odpowiedniemu związaniu nie będziecie musieli martwić się o farsz. Zostanie na swoim miejscu.

Pamiętajcie, żeby podczas kupowania schabu wybierać kawałek od strony karczku – będzie o wiele bardziej miękki i soczysty. Jeśli ma jakiś tłuszczyk nie usuwajcie go. To tłuszcz jest nośnikiem smaku.

Ten pieczony schab z nadzieniem możecie podawać w plastrach na gorąco z pure, zapiekanką gratin albo kaszą z żurawiną i jabłkami lub na zimno jako dodatek do pieczywa. Jeśli zostanie wam trochę polecam wykorzystać do prostych zapiekanek z chleba. Kromkę posmarowaną masłem z plastrem sera żółtego i plastrem schabu zapiecz w piekarniku. Posmaruj cienką warstwą majonezu i udekoruj plasterkami ogórka kiszonego.

Zapisz Drukuj
Soczysty schab faszerowany grzybami, gruszkami, boczkiem i chałką
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 1,3kg schabu (część od karczku)
  • 10dag słoniny
  • garść gruszek suszonych
  • garść grzybów suszonych
  • 10dag wędzonego boczku
  • 4 kromki chałki
  • 4 łyżki pietruszki
Marynata
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
Przygotowanie
  1. Suche składniki marynaty utrzyj na proszek w moździerzu. Dodaj oliwę i powstałą masą posmaruj schab. Włóż do pojemnika i wstaw do lodówki na 48 godzin (lub krócej).
  2. Grzyby namocz w ciepłej wodzie. Pokrój na kawałki i wrzuć do miski. Dodaj 4 łyżki wody spod grzybów.
  3. Dodaj pokrojone na kawałki gruszki, pokrojony w kostkę boczek, porwaną na kawałki chałkę i pietruszkę. Wszystko wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
  4. W schabie zrób nacięcie w formie gwiazdy (staraj się, żeby nie zrobić na wylot) i nafaszeruj mięso powstałą mieszaniną.
  5. Słoninę pokrój w cienkie plasterki i obłóż nimi schab. Całość obwiąż sznurkiem i posyp pietruszką.
  6. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180'C na 90 minut.
  7. Możesz podawać na gorąco (krój grubsze plastry) z kaszą lub jako wędlina do kanapek (krój cienkie plasterki).
3.5.3208

 

Schab faszerowany grzybami, gruszkami i boczkiem

Schab faszerowany grzybami, gruszkami i boczkiem


Leave a Comment

« Idealny kurczak pieczony w całości
Bitki wołowe w sosie grzybowym »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    maj 2022
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « gru    
    Sałatka rukola, brzoskwinie, szynka, mozzarella

    Sałatka z brzoskwiniami, mozzarellą i prosciutto

    Miniburger z podwójnym pastrami i sosem musztardowym

    Kanapka z pastrami i sosem musztardowym

    "Sekrety francuskiej kuchareczki" Marie-Morgane Le Moel

    „Sekrety francuskiej kuchareczki” Marie-Morgane Le Moel – recenzja

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2022 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in