Czego potrzeba do dobrego meczu? Kilku facetów, dobre przekąski i zimne piwo. Aha, i kogoś, kto te przekąski przygotuje.
Panowie, tym razem poradzicie sobie sami. Skrzydełka, jakie wam proponuję zrobicie sami, bo są dziecinnie proste. Przepis dostałam dawno temu od znajomego kucharza, więc możecie czuć, że jecie w dobrej restauracji. I wierzcie mi, ten przepis jest ze mną już od dawna, sprawdza się w wielu sytuacjach i biorą go ode mnie wszyscy. Zwłaszcza panowie.
Sukces tej przekąski tkwi w dwóch rzeczach: robi się szybko i łatwo, i jest przepyszna. Czego chcieć więcej? Aha, no musi być to zimne piwo i ulubiona drużyna wygra na 100%!
Zatem do dzieła!
Skrzydełka w orientalnej marynacie - idealna przekąska na mecz
Składniki
- 2kg skrzydełek z kurczaka
- pół szklanki miodu
- 70ml sosu sojowego
- 1 papryczka chilli
- 4cm kawałek imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- pieprz
Przygotowanie
- Skrzydełka potnij na trzy części przecinając ostrym nożem w stawach. Te najmniejsza kawałeczki z końca włóż do foliowej torebki i zamroź - przydadzą się na zupę.
- Resztę kawałków wrzuć do dużej miski.
- W osobnym naczyniu przygotuj marynatę. Miód połącz z sosem sojowym, oliwą, pieprzem, startym imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną w kosteczkę papryczką chilli. Chilli dodaj tyle, ile lubisz. Ja wolę łagodniejszy smak, więc dodaję ½. Marynata ma być dość gęsta. Jeśli nie jest, dodaj jeszcze miód.
- Wymieszaj dokładnie i zalej skrzydełka obtaczając je dokładnie w sosie.
- Wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
- Wyłóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz ok. 45 minut. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 200°C i piecz jeszcze przez ok. 15 minut do zbrązowienia skórki.
Dodaj komentarz