Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Siekany tatar z tajską nutą

Przekąski Przekąski z wołowiny

Siekany tatar z tajską nutą

Tajski tatar z limonką

Tajski tatar z limonką

Tatar z pysznego, świeżego mięsa to danie rewelacyjne na wiele okazji, ale i bez okazji.

Szczerze mówiąc, uwielbiam te klasyczne dodatki – ogórki, cebulkę, białe pieczywo z masłem, ale tym razem postanowiłam przygotować tatar w orientalnym klimacie i uplasował się na mojej liście topowych smaków bardzo wysoko.

Długo siekałam mięso, ale wiedziałam, że to pozwoli na wydobycie innego smaku oraz struktury, która go dodatkowo podkreśli. Nóż ostrzyłam kilkakrotnie podczas siekania i dzięki temu było łatwiej. Pamiętajcie, żeby nie zostawiać dużych kawałeczków, ale doprowadzić do uzyskania niemalże jednolitej struktury, ale dalekiej od mięsa mielonego. Wymieszałam dwa rodzaje mięsa i całość przyprawiłam ostrymi i cierpkimi przyprawami. Delikatne mięso wchłonęło smaki i subtelnie przekazało je podczas jedzenia.

Zależało mi na małych porcjach, więc użyłam żółtek jajek przepiórczych, które są bardzo zdrowe. Zatem pamiętajcie o nich niekiedy, na przykład przy okazji tatara w wersji orientalnej. A robi się go tak!

Zapisz Drukuj
Siekany tatar z tajską nutą
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 400g polędwicy
  • sos sojowy ciemny
  • oliwa
  • czerwona cebula
  • cebulka dymka
  • sezam
  • limonka
  • jajka przepiórcze
  • papryczka habanero
  • olej sezamowy
  • świeży imbir
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie
  1. Mięso siekaj długo, aż do uzyskania przyjemnej, nieco klejącej konsystencji. Wrzuć do miski i dopraw sosem sojowym, sokiem z limonki i olejem sezamowym i oliwą oraz odrobiną papryczki habanero posiekaną w drobną kosteczkę. Na drobnej tarce zetrzyj skórkę z limonki (ok.1/2 łyżeczki) omijając białą część (będzie gorzka) oraz kawałek obranego korzenia imbiru (ok. ½ łyżeczki). Dokładnie wymieszaj.
  2. Kiedy uzyskasz pożądany smak, wyłóż mięso na talerz. Na środku zrób dziurkę i wlej w nią żółtko.
  3. Całość posyp posiekaną drobno czerwoną cebulką oraz dymką i sezamem. Posyp pieprzem i skrop limonką. Podawaj z kawałkami limonki i dodatkową cebulką.
3.5.3208

 

Tajski tatar z limonką

Tajski tatar z limonką


Leave a Comment

« Krem z batatów i dyni z szynką jamón serrano
Pastrami w nowojorskiej kanapce Reuben »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    sierpień 2022
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    « gru    
    Terra Madre Slow Food

    Terra Madre Slow Food Central Europe – debaty i pokazy

    Gulasz z polędwicy wieprzowej i dyni

    Gulasz dyniowy z polędwicą wieprzową

    Szaszłyki z kurczaka i ananasa na grill

    Miniszaszłyki drobiowe z sosem miętowo-cytrynowym na grilla

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2022 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in