Tatar z pysznego, świeżego mięsa to danie rewelacyjne na wiele okazji, ale i bez okazji.
Szczerze mówiąc, uwielbiam te klasyczne dodatki – ogórki, cebulkę, białe pieczywo z masłem, ale tym razem postanowiłam przygotować tatar w orientalnym klimacie i uplasował się na mojej liście topowych smaków bardzo wysoko.
Długo siekałam mięso, ale wiedziałam, że to pozwoli na wydobycie innego smaku oraz struktury, która go dodatkowo podkreśli. Nóż ostrzyłam kilkakrotnie podczas siekania i dzięki temu było łatwiej. Pamiętajcie, żeby nie zostawiać dużych kawałeczków, ale doprowadzić do uzyskania niemalże jednolitej struktury, ale dalekiej od mięsa mielonego. Wymieszałam dwa rodzaje mięsa i całość przyprawiłam ostrymi i cierpkimi przyprawami. Delikatne mięso wchłonęło smaki i subtelnie przekazało je podczas jedzenia.
Zależało mi na małych porcjach, więc użyłam żółtek jajek przepiórczych, które są bardzo zdrowe. Zatem pamiętajcie o nich niekiedy, na przykład przy okazji tatara w wersji orientalnej. A robi się go tak!
- 400g polędwicy
- sos sojowy ciemny
- oliwa
- czerwona cebula
- cebulka dymka
- sezam
- limonka
- jajka przepiórcze
- papryczka habanero
- olej sezamowy
- świeży imbir
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- Mięso siekaj długo, aż do uzyskania przyjemnej, nieco klejącej konsystencji. Wrzuć do miski i dopraw sosem sojowym, sokiem z limonki i olejem sezamowym i oliwą oraz odrobiną papryczki habanero posiekaną w drobną kosteczkę. Na drobnej tarce zetrzyj skórkę z limonki (ok.1/2 łyżeczki) omijając białą część (będzie gorzka) oraz kawałek obranego korzenia imbiru (ok. ½ łyżeczki). Dokładnie wymieszaj.
- Kiedy uzyskasz pożądany smak, wyłóż mięso na talerz. Na środku zrób dziurkę i wlej w nią żółtko.
- Całość posyp posiekaną drobno czerwoną cebulką oraz dymką i sezamem. Posyp pieprzem i skrop limonką. Podawaj z kawałkami limonki i dodatkową cebulką.
Dodaj komentarz