Sezon na kurki to czas, który daje duże pole do popisu. Ja uwielbiam te długie spacery po lesie w poszukiwaniu złotych kapeluszy.
To uczucie, kiedy znajdzie się kurkę, jest rewelacyjne. Można poczuć się jakby wygrało się cenną nagrodę. A im bardziej się nakręcasz, tym szybciej idzie zbieranie. Zatem, do lasu!
Z uzbieranych własnoręcznie grzybów zrobiłam sos na bazie soku jabłkowego i kwaśnej śmietany. Delikatny kremowy, znakomicie łączy się z kaszą i przenika przez mięso.
Podczas zakupów produktów na to danie uderzyła mnie jedna rzecz – miałam trudność z kupnem soku jabłkowego, a byłam w dobrze wyposażonym sklepie. W lodówkach zastałam jedynie pomarańczowe, mandarynkowe, marchwiowe, z buraków. Na półkach były mieszanki jabłko plus inny owoc. Same duże. Chciałam małe opakowanie, więc zaczęłam szukać w dziale soków dla dzieci. Też nic (tam z kolei same szalone kolory, egzotycznie brzmiące nazwy). Żadnych tłoczonych, wyciskanych wraz z miąższem soków jabłkowych. Wyszłam z najprostszym sokiem jabłkowym z butelce. Dlaczego w Polsce nie ma mody na jabłka, na soki i przetwory z tych owoców? Przecież produkujemy ich najwięcej w całej Europie! Wspierajmy polską gospodarkę i jedzmy jabłka pod wieloma postaciami.
Zapewniam, można z nich wyczarować naprawdę interesujące dania, nie tylko takie na słodko. Jabłka świetnie komponują się z wieprzowiną, zwłaszcza schabem, boczkiem, karczkiem, polędwicą. Można zrobić z nich sałatkę, chutney, salsę, krem. Dają naprawdę mnóstwo możliwości. Pasują do dań z ziemniakami, pietruszką, selerem. Eksperymentujmy z jabłkami, a miło nas zaskoczą.
- 4 plastry schabu
- 200g kurek lub mieszanki grzybów
- 100ml śmietany 18%
- 100ml soku jabłkowego
- 2 szalotki
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki smalcu
- sól
- pieprz
- Schab ponakłuwaj specjalnym przyrządem i nasól. Odstawi na pół godziny.
- Grzyby oczyść na sucho. Szalotki posiekaj w drobną kosteczkę. Wszystko wrzuć na patelnię z roztopionym masłem i podsmaż ok. 3 minuty. Dodaj sok jabłkowy, a po 3 minutach dodaj śmietanę. Wymieszaj całość i dopraw solą oraz pieprzem.
- Schab usmaż na rozgrzanym smalcu na patelni grillowej. Przełóż do sosu i duś przez 10 minut. Posyp natką pietruszki.
- Jako dodatek podaj kaszę jaglaną z masłem, solą i pieprzem.
Dodaj komentarz