Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Schab wieprzowy z sosem grzybowo-jabłkowym

Dania główne Dania z wieprzowiny

Schab wieprzowy z sosem grzybowo-jabłkowym

Schab w sosie kurkowym

Schab w sosie kurkowym

Sezon na kurki to czas, który daje duże pole do popisu. Ja uwielbiam te długie spacery po lesie w poszukiwaniu złotych kapeluszy.

To uczucie, kiedy znajdzie się kurkę, jest rewelacyjne. Można poczuć się jakby wygrało się cenną nagrodę. A im bardziej się nakręcasz, tym szybciej idzie zbieranie. Zatem, do lasu!

Z uzbieranych własnoręcznie grzybów zrobiłam sos na bazie soku jabłkowego i kwaśnej śmietany. Delikatny kremowy, znakomicie łączy się z kaszą i przenika przez mięso.

Podczas zakupów produktów na to danie uderzyła mnie jedna rzecz – miałam trudność z kupnem soku jabłkowego, a byłam w dobrze wyposażonym sklepie. W lodówkach zastałam jedynie pomarańczowe, mandarynkowe, marchwiowe, z buraków. Na półkach były mieszanki jabłko plus inny owoc. Same duże. Chciałam małe opakowanie, więc zaczęłam szukać w dziale soków dla dzieci. Też nic (tam z kolei same szalone kolory, egzotycznie brzmiące nazwy). Żadnych tłoczonych, wyciskanych wraz z miąższem soków jabłkowych. Wyszłam z najprostszym sokiem jabłkowym z butelce. Dlaczego w Polsce nie ma mody na jabłka, na soki i przetwory z tych owoców? Przecież produkujemy ich najwięcej w całej Europie! Wspierajmy polską gospodarkę i jedzmy jabłka pod wieloma postaciami.

Zapewniam, można z nich wyczarować naprawdę interesujące dania, nie tylko takie na słodko. Jabłka świetnie komponują się z wieprzowiną, zwłaszcza schabem, boczkiem, karczkiem, polędwicą. Można zrobić z nich sałatkę, chutney, salsę, krem. Dają naprawdę mnóstwo możliwości. Pasują do dań z ziemniakami, pietruszką, selerem. Eksperymentujmy z jabłkami, a miło nas zaskoczą.

Zapisz Drukuj
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 4 plastry schabu
  • 200g kurek lub mieszanki grzybów
  • 100ml śmietany 18%
  • 100ml soku jabłkowego
  • 2 szalotki
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki smalcu
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie
  1. Schab ponakłuwaj specjalnym przyrządem i nasól. Odstawi na pół godziny.
  2. Grzyby oczyść na sucho. Szalotki posiekaj w drobną kosteczkę. Wszystko wrzuć na patelnię z roztopionym masłem i podsmaż ok. 3 minuty. Dodaj sok jabłkowy, a po 3 minutach dodaj śmietanę. Wymieszaj całość i dopraw solą oraz pieprzem.
  3. Schab usmaż na rozgrzanym smalcu na patelni grillowej. Przełóż do sosu i duś przez 10 minut. Posyp natką pietruszki.
  4. Jako dodatek podaj kaszę jaglaną z masłem, solą i pieprzem.
3.3.3077

 

Schab z sosem kurkowym

Schab z sosem kurkowym


Leave a Comment

« Burger wołowy z musztardowcem
Polędwica w sosie winno-kaparowym z batatami »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    czerwiec 2023
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « gru    
    Sos piernikowy

    Sos piernikowy

    Paszteciki

    Paszteciki z drobiowym mięsem mielonym

    Kurczak pieczony na piwie

    Kurczak pieczony na butelce piwa – 5 rad jak to zrobić

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in