
Schab z suszonymi pomidorami i sosem śmietankowym
Weekendowy obiad wymaga nieco więcej uwagi, niż ten gotowany na szybko, do pracy. Często wiąże się z przyjazdem gości, dawno niewidzianej rodziny i wówczas trzeba mieć takie asy w rękawie, które pozwolą zabłysnąć w roli znakomitej pani domu. Lub pana domu.
Odkąd opuściłam rodzinny dom i przeprowadziłam się do nowego miejsca, zaczęłam poszukiwać nowych smaków, odkrywać kuchnie dalekich krajów, ale wiecie, z czasem zaczęło mi brakować domowych obiadów. Zatęskniłam za nimi bardzo i postanowiłam do nich wrócić. Ponieważ wymagają celebracji i nierzadko długich godzin przygotowania zostawiłam sobie to na soboty i niedziele.
Wtedy też łatwiej serwować taki obiad. Gorące mięso, świeże pure ziemniaczane lub różnej maści kluski i kluseczki z chłodną surówką albo gotowanymi warzywami je się o wiele przyjemniej z pięknego talerza, niż z pudełeczka.
Hitem okazały się bitki wołowe z sosem grzybowym, ale tym razem zmierzyłam się ze schabem, który jak wiecie, uwielbiam, bo odpowiednio przygotowany jest kruchy, soczysty i miękki. Tak bardzo polubiłam polską wieprzowinę puławską, że po najlepszy schab wybrałam się na drugi koniec miasta. To mięso jest zupełnie inne – ma równo rozłożony tłuszczyk, dzięki czemu jest delikatne i soczyste, pachnie i smakuje wspaniale.
Do śmietankowego, lekkiego sosu dodałam suszone pomidory, ale wykorzystałam takie suszone na słońcu, bez zalewy. Podczas gotowania nabrały jędrności i stały się miękkie i soczyste. Jeśli kupicie dobry schab przygotowanie tego przepisu nie zajmie wam wcale dużo czasu.
Polecam na weekendowy obiad, także ten bardziej wystawny.
A co wy najbardziej lubicie gotować w weekend?

Schab z suszonymi pomidorami i sosem śmietankowym
- 1 kg schabu (najlepiej od strony karczku)
- 100ml śmietanki kremówki 30%
- 6 suszonych pomidorów
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 500ml bulionu lub wody
- oregano
- majeranek
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- masło
- sól
- pieprz
- Schab oszyść z nadmiaru tłuszczu i błonek. Pokrój na cienkie plastry.
- Każdy oprósz solą, pieprzem, majerankiem i oregano z dwóch stron.
- Cebulę pokrój w kosteczkę i zeszklij na maśle na patelni z odpinaną rączką (przyda się za chwilę). UWAGA: Jesli nie masz takiej patelni, skorzystaj ze zwykłej, a później przełóż mięso do brytfanki.
- Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Zdejmij z patelni a na pozostałym tłuszczu usmaż plastry schabu (po 3 minuty z każdej strony).
- Dodaj cebulkę z czosnkiem, całość zalej gorącym bulionem lub wodą.
- Dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz musztardę i całość duś na małym ogniu przez ok. 10 minut.
- Patelnię wstaw do piekarnika nagrzanego do 160'C na ok. 40 minut.
- Wyjmij i sprawdź czy mięso jest miękkie. Jeśli tak, dodaj śmietankę i delikatnie połącz z sosem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Podawaj z kluskami śląskimi lub ziemniakami.
Dodaj komentarz