Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Do pieczywa / Schab parzony na kanapki

Do pieczywa

Schab parzony na kanapki

Schab parzony do chleba

Schab parzony do chleba

Leniwy sobotni poranek… Zawsze wtedy prawo głosu ma mój wewnętrzny budzik. Uwielbiam ten komfort, kiedy nie muszę się spieszyć i jeść śniadania w biegu, ale celebrować go w miłej atmosferze.

Latem zawsze podaję śniadanie na tarasie lub wyprawiamy się nad wodę i jemy na trawie, wtedy smakuje o niebo lepiej. Zimą niestety można o tym tylko pomarzyć, ale dlatego podczas tej niewdzięcznej pory roku trzeba starać się podwójnie. Dlatego bardzo staram się urozmaicać weekendowe śniadania  i co tydzień przygotowywać coś nowego. Tym razem za przygotowania wzięłam się już w środku tygodnia, bo zaplanowałam schab parzony, który potrzebuje czasu.

Pierwszy raz spróbowałam go u mojej cioci podczas którejś ze świątecznych kolacji. Jako, że jej tata był masarzem schab był przygotowany po mistrzowsku. Niesamowicie soczysty, delikatny, o nietypowym smaku. Wspaniała wędlina i dodatek do pieczywa. Postanowiłam się też zmierzyć z takim przepisem na schab parzony.

Teraz oficjalnie mogę przyznać, robi się bardzo łatwo, wychodzi bez problemu i smakuje wyśmienicie. Jeśli chcecie jeść zdrowe wędliny, a nie możecie się bez nich obejść, koniecznie zróbcie taki schab. Przechowywany w lodówce starczy wam na długi czas. Pamiętajcie jedynie, aby zawinąć go w papier. Aha, i zacznijcie przygotowywać go wcześniej, a nie zostawiajcie to na ostatnią chwilę. Mnie też się to zdarza, że wpadam na pomysł przygotowania dania, które wymaga czasu i szybko muszę zmieniać swój plan. Czasem wychodzą z tego ciekawe rzeczy, ale w tym przypadku warto się przygotować.

Spróbujcie raz ten parzony schab, a nie wrócicie do kupnych wędlin.

5.0 from 2 reviews
Zapisz Drukuj
Schab parzony na kanapki
 
Składniki
  • 1kg schabu bez kości
  • 2l wody
  • ⅓ szklanki cukru Demerara
  • ⅓ szklanki soli
  • 3 łyżki majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 1 łyżka ziaren ziela angielskiego w całości
  • 1 łyżka mielonego pieprzu
Przygotowanie
  1. Schab dokładnie oczyść z włókien przy pomocy ostrego noża.
  2. Do garnka wlej 2 litry chłodnej wody i wsyp wszystkie suche składniki. Czosnek obierz i bardzo delikatnie rozgnieć (aby lekko pękł).
  3. Do wody włożyć schab. Włączyć palnik na maksymalną moc i czekać, aż woda zacznie się gotować. Delikatnie zmniejsz moc, aby woda się nie gotowała, ale była bardzo gorąca. Zostaw na 3 minuty. Zdejmij garnek z palnika, przkryj pokrywką i odstaw do wystygnięcia wody.
  4. Po ok. 10 godzinach lub później czynność powtórz.
  5. Wstaw garnek na palnik i włącz na maksymalną moc. Czekaj, aż woda zacznie się gotować. Zmniejsz moc i zostaw garnek na 3 minuty na palniku. Po tym czasie zdejmij garnek, nakryj pokrywką i odstaw do ostygnięcia.
  6. Po tym czasie wyjmij schab z wody i krój na cienkie plasterki.
  7. Przechowuj w lodówce owinięty w woskowany papier.
3.5.3208

 

Schab parzony do chleba

Schab parzony do chleba

Schab parzony do chleba

Schab parzony do chleba


4 komentarze

« Rolada z królika z chałką i boczkiem
Schab pieczony w cydrze z jabłkami i selerem naciowym »

Comments

  1. Moonia says

    13 października, 2017 at 9:44 am

    Wczoraj na kolacje mieliśmy ucztę. ..pierwszy raz taki schab i wyszedł rewelacyjny. Jest soczysty,aromatyczny i co najważniejsze wiem co w nim jest. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    Odpowiedz
  2. Lidia says

    2 lipca, 2019 at 9:53 am

    Papier woskowany czyli np. papier do pieczenia?

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      27 lipca, 2020 at 9:24 am

      Dokładnie tak 🙂

      Odpowiedz
  3. Grzegorz says

    29 grudnia, 2020 at 11:52 am

    Mój schab najlepszy z możliwych, wędliny sklepowe to nic zdrowego a tu wszystko jasne i przejrzyste a przede wszystkim zdrowe zioła.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    marzec 2023
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « gru    
    Boeuf Stroganow

    Boeuf Stroganow

    Polędwiczka wieprzowa z karczochami i bobem

    Polędwiczka wieprzowa z karczochami i bobem

    Klopsiki z ziołowym sosem

    Klopsiki z orzeźwiającym sosem

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in