Szukasz wspaniałego dodatku do chleba, który będzie alternatywą dla wędliny? Ten pieczony, faszerowany morelami schab będzie idealnym pomysłem, którym zachwycicie gości.
Święta już niebawem, więc warto przygotować kilka propozycji na kilkudniowe menu. Ja polecam ten pieczony w rękawie schab, który można wykorzystać jako danie obiadowe, dodając do niego ziemniaczane pure lub sałatkę z marynowanych warzyw. Można go też pokroić w cienkie plastry i uzupełnić nim deskę wędlin i pieczystego.
Chrupiące płatki migdałowe połączone z morelową marmoladą stapiają się ze schabem i tworzą pyszną skorupkę. To będzie na pewno jedno z ulubionych dodatków podczas tych Świąt.
Dzięki pieczeniu w rękawie oraz dodatku boczku schab nie będzie suchy. Pamiętajcie, żeby bardzo uważać rozcinając rękaw do pieczenia. Łatwo poparzyć się gorącą parą z wnętrza. Używajcie do tego długich nożyczek albo zabezpieczcie dłonie rękawicami.
- 0,5 kg schabu
- 200g surowego boczku
- 3 laski cynamonu
- 10 suszonych moreli
- 6 liści laurowych
- 4 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki oliwy
- rękaw do pieczenia
- 3 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 4 łyżki marmolady morelowej
- sól
- Schab natrzyj oliwą, solą, rozmarynem. Pokrusz laski cynamonu i posyp nim schab. Obłóż liśćmi laurowymi i odstaw do marynowania na ok. 24h.
- Po tym czasie wyjmij schab i oczyść z cynamonu i liści laurowych. Długim, cienkim nożem zrób dwa nacięcia na wylot wzdłuż porcji. Jedną wypełnij suszonymi morelami, drugą boczkiem.
- Schab posmaruj 2 łyżkami marmolady morelowej i umieść w rękawie. Dorzuć pozostały boczek i kilka moreli. Worek zawiąż z dwóch stron i włóż do brytfanny.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 1h 50 minut. Po tym czasie ostrożnie natnij worek (uważaj, żeby nie poparzyć się gorącą parą) i szczypcami wyjmij schab. Ułóż na brytfannie i wlej do niej soki z worka do pieczenia. Schab posmaruj 2 łyżkami marmolady morelowej i posyp płatkami migdałów.
- Wstaw do piekarnika na 15 minut, aby migdały nabrały złocistego koloru.
- Podawaj na ciepło lub na zimno.
Dodaj komentarz