Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Do pieczywa / Schab faszerowany morelami i boczkiem

Do pieczywa

Schab faszerowany morelami i boczkiem

Schab z morelami

Schab z morelami

Szukasz wspaniałego dodatku do chleba, który będzie alternatywą dla wędliny? Ten pieczony, faszerowany morelami schab będzie idealnym pomysłem, którym zachwycicie gości.

Święta już niebawem, więc warto przygotować kilka propozycji na kilkudniowe menu. Ja polecam ten pieczony w rękawie schab, który można wykorzystać jako danie obiadowe, dodając do niego ziemniaczane pure lub sałatkę z marynowanych warzyw. Można go też pokroić w cienkie plastry i uzupełnić nim deskę wędlin i pieczystego.

Chrupiące płatki migdałowe połączone z morelową marmoladą stapiają się ze schabem i tworzą pyszną skorupkę. To będzie na pewno jedno z ulubionych dodatków podczas tych Świąt.

Dzięki pieczeniu w rękawie oraz dodatku boczku schab nie będzie suchy. Pamiętajcie, żeby bardzo uważać rozcinając rękaw do pieczenia. Łatwo poparzyć się gorącą parą z wnętrza. Używajcie do tego długich nożyczek albo zabezpieczcie dłonie rękawicami.

Zapisz Drukuj
Schab faszerowany morelami i boczkiem
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 0,5 kg schabu
  • 200g surowego boczku
  • 3 laski cynamonu
  • 10 suszonych moreli
  • 6 liści laurowych
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki oliwy
  • rękaw do pieczenia
  • 3 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 4 łyżki marmolady morelowej
  • sól
Przygotowanie
  1. Schab natrzyj oliwą, solą, rozmarynem. Pokrusz laski cynamonu i posyp nim schab. Obłóż liśćmi laurowymi i odstaw do marynowania na ok. 24h.
  2. Po tym czasie wyjmij schab i oczyść z cynamonu i liści laurowych. Długim, cienkim nożem zrób dwa nacięcia na wylot wzdłuż porcji. Jedną wypełnij suszonymi morelami, drugą boczkiem.
  3. Schab posmaruj 2 łyżkami marmolady morelowej i umieść w rękawie. Dorzuć pozostały boczek i kilka moreli. Worek zawiąż z dwóch stron i włóż do brytfanny.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 1h 50 minut. Po tym czasie ostrożnie natnij worek (uważaj, żeby nie poparzyć się gorącą parą) i szczypcami wyjmij schab. Ułóż na brytfannie i wlej do niej soki z worka do pieczenia. Schab posmaruj 2 łyżkami marmolady morelowej i posyp płatkami migdałów.
  5. Wstaw do piekarnika na 15 minut, aby migdały nabrały złocistego koloru.
  6. Podawaj na ciepło lub na zimno.
3.5.3208

 

Schab z morelami

Schab z morelami

Schab z morelami

Schab z morelami

Schab z morelami

Schab z morelami


Leave a Comment

« Sos piernikowy
Kurczak z pomarańczami i sosem piernikowym »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    marzec 2023
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « gru    
    Tatar wołowy z klasycznymi dodatkami

    Wołowy tatar klasyczny z dodatkami

    Pâté z armaniakiem, pistacjami i wiśniami

    Pâté z armaniakiem, pistacjami i wiśniami

    Majonez bazyliowy

    Majonez bazyliowy

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in