Latem lubię jeść lekko i bezproblemowo. Owoce i warzywa obok mięs to podstawa mojej diety, dlatego często łączę je w daniach, bo wtedy smakują najlepiej.
Na weekendową kolację przygotowałam sycącą sałatkę z soczystym filetem z kurczaka, świeżym ananasem i ricottą prosto z Włoch. Pamiętam, jak będąc na Sycylii w maleńkim miasteczku Castellamare del Golfo kupowałam świeżą, jeszcze ciepłą ricottę w koszyczku od pewnej Włoszki, która miała kameralną produkcję serów na swojej posesji.
Sery od niej były ultraświeże, pyszne, pachnące i prawdziwe. Wychodziły spod ręki osoby, która o kuchni wiedziała wiele. Niestety nie potrafię języka włoskiego, ale wierzcie mi, dogadywałam się z nią bez problemów. Ach, te Włochy! To cudowne uczucie, kiedy widzisz to porozumienie w oczach, czujesz jednomyślność i… gimnastykujesz się bez słów próbując przekazać kolejne myśli. Wspaniałe, kiedy na koniec wychodzisz z torami pełnymi najznakomitszych składników ze szczerymi uściskami i odprowadzającym do drzwi ciepłym spojrzeniem, i zaproszeniem do powrotu.
Całe szczęście, że ukochana Włoszka mieszkała na ulicy obok. Największe szczęście! Mówię wam. I tak właśnie trafiłam na najlepszą w swoim życiu ricottę – włoski, puszysty, lekki i kremowy jednocześnie serek, który można wykorzystywać na wiele sposobów także w kuchni polskiej. Świetny jako farsz, dodatek do deserów, kanapek, sałatek.
I tak też go podałam tym razem. Stał się, obok soczystego kurczaka, znakomitym dodatkiem do sałaty, ananasa i chutneya z cebuli. To sałatka dla odważnych, bo zawiera zdecydowane smaki, nieco skrajne. Ale fajnie się komponują, zachęcam do przetestowania.
- 2 filety z piersi kurczaka
- sałata masłowa lub roszponka
- ricotta
- ¼ świeżego ananasa
- chutney cebulowy
- sól
- pieprz
- rozmaryn
- tymianek
- bazylia
- oliwa
- Filety z kurczaka natrzyj oliwą, solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Zamknij w szczelnym opakowaniu i wstaw do lodówki na cały dzień.
- Usmaż filety po 2 minuty z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni. Potem przykryj patelnię pokrywką i smaż ok. 6 minut.
- Sałatkę porwij i ułóż na talerzu.
- Ananasa pokrój w kawałki i ułóż na sałacie.
- Całość posyp ricottą i całość skrop chutneyem z cebuli.
- Filet pokrój w grube plastry i ułóż na sałatce.
Dodaj komentarz