Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Sałatka z rostbefem

Przekąski Przekąski z wołowiny

Sałatka z rostbefem

Sałatka z rostbefem

Sałatka z rostbefem

Soczyste mięso z chrupiącą skórką i słodycz owoców połączone w lekkim daniu to świetny pomysł na gorące dni.

Stek to świetne danie, który kocha niemalże każdy facet. A jeśli jest to sałatka ze stekiem to pokocha ją też każda kobieta.

Przygotowując stek do takiej sałatki zadbajcie o to, aby był równie dobrze przygotowany, co stek sauté. Rostbef to bardzo delikatne i soczyste mięso. Po krótkim smażeniu koniecznie odstawcie go na 15 minut, aby soki rozeszły się równomiernie po mięsie. Jeśli macie świeże figi, koniecznie użyjcie ich do tego przepisu. Jeśli nie, tak jak ja, wykorzystajcie konfiturę z tych słodkich owoców. Jeśli uwielbiacie ten smak, przygotujcie dodatkowo grzanki z masłem i figami.

Zapisz Drukuj
Sałatka z rostbefem
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • stek z Rostbefu
  • 1 główka ulubionej sałaty
  • 2 brzoskwinie
  • garść orzechów włoskich
  • 6 łyżek ricotty
  • figi lub konfitura figowa
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka masła
  • redukowany ocet balsamiczny
  • oliwa
Przygotowanie
  1. Stek wyjmij z lodówki na co najmniej 30 minut przed smażeniem. Osusz go ręcznikiem papierowym i posmaruj oliwą przy pomocy pędzelka. Patelnię rozgrzej maksymalnie i umieść na niej stek. Smaż 2 minuty z jednej i 2 minuty z drugiej strony. Następnie jeszcze po 1 minucie z każdej strony. UWAGA! Do przewracania steka używaj łopatek, a nie widelca. Nie nakłuwaj mięsa, bo straci wszystkie soki. Posyp solą i pieprzem. Na wierzchu połóż masło. Odstaw na 15 minut i pokrój w cienkie plastry w poprzek włókien.
  2. Sałatę porwij, Brzoskwinie pokrój w kawałki i ugrilluj. Orzechy upraż na suchej patelni.
  3. Wszystko umieść w misce, dodaj ricottę i figi (lub konfiturę). Jeśli używasz świeżych fig wstaw je na kilka minut do piekarnika. Na wierzchu ułóż plastry mięsa. Całość polej oliwą oraz redukowanym octem balsamicznym. Ja użyłam takiego o smaku trufli.
3.3.3077

Rostbef

Rostbef

Rostbef krojony

Rostbef krojony

Sałatka z rostbefem

Sałatka z rostbefem


Leave a Comment

« Pâté z jabłkiem i galaretką z żubrówki
Krem pomidorowy i tosty z bresaolą »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    Kwiecień 2021
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « Gru    
    Tarta z białą kiełbaską na orzechowym spodzie

    Tarta z białą kiełbaską na orzechowym spodzie

    Schab z morelami

    Schab faszerowany morelami i boczkiem

    Paszteciki

    Paszteciki z drobiowym mięsem mielonym

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Copyright © 2021 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in