Soczyste mięso z chrupiącą skórką i słodycz owoców połączone w lekkim daniu to świetny pomysł na gorące dni.
Stek to świetne danie, który kocha niemalże każdy facet. A jeśli jest to sałatka ze stekiem to pokocha ją też każda kobieta.
Przygotowując stek do takiej sałatki zadbajcie o to, aby był równie dobrze przygotowany, co stek sauté. Rostbef to bardzo delikatne i soczyste mięso. Po krótkim smażeniu koniecznie odstawcie go na 15 minut, aby soki rozeszły się równomiernie po mięsie. Jeśli macie świeże figi, koniecznie użyjcie ich do tego przepisu. Jeśli nie, tak jak ja, wykorzystajcie konfiturę z tych słodkich owoców. Jeśli uwielbiacie ten smak, przygotujcie dodatkowo grzanki z masłem i figami.
- stek z Rostbefu
- 1 główka ulubionej sałaty
- 2 brzoskwinie
- garść orzechów włoskich
- 6 łyżek ricotty
- figi lub konfitura figowa
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- łyżeczka masła
- redukowany ocet balsamiczny
- oliwa
- Stek wyjmij z lodówki na co najmniej 30 minut przed smażeniem. Osusz go ręcznikiem papierowym i posmaruj oliwą przy pomocy pędzelka. Patelnię rozgrzej maksymalnie i umieść na niej stek. Smaż 2 minuty z jednej i 2 minuty z drugiej strony. Następnie jeszcze po 1 minucie z każdej strony. UWAGA! Do przewracania steka używaj łopatek, a nie widelca. Nie nakłuwaj mięsa, bo straci wszystkie soki. Posyp solą i pieprzem. Na wierzchu połóż masło. Odstaw na 15 minut i pokrój w cienkie plastry w poprzek włókien.
- Sałatę porwij, Brzoskwinie pokrój w kawałki i ugrilluj. Orzechy upraż na suchej patelni.
- Wszystko umieść w misce, dodaj ricottę i figi (lub konfiturę). Jeśli używasz świeżych fig wstaw je na kilka minut do piekarnika. Na wierzchu ułóż plastry mięsa. Całość polej oliwą oraz redukowanym octem balsamicznym. Ja użyłam takiego o smaku trufli.
Dodaj komentarz