Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Sałatka z soczewicą, pieczoną dynią i polędwicą dukkah

Przekąski Przekąski z wieprzowiny

Sałatka z soczewicą, pieczoną dynią i polędwicą dukkah

Sałatka z dynią, soczewicą i polędwiczką dukkah

Sałatka z dynią, soczewicą i polędwiczką dukkah

Lubicie jeść sałatki? Na pewno, ale wiecie co rozbraja mnie najbardziej? Kiedy myślimy 'zjem coś zdrowego, niech to będzie sałatka’ i zamawiamy sałatkę Cezara albo inną, która ma mnóstwo ciężkiego, tłustego sosu, grzanki, smażone warzywa, smażone mięso i mikroilości sałaty.

No tak, sumienie spokojne, my najedzeni, ale ze zdrowym daniem ma to niewiele wspólnego. Już lepiej było wybrać kawałek mięsa z warzywami.

Mnie niestety bardzo boli brak ciekawych sałatek w menu większości restauracji, generalnie. Zazwyczaj są to właśnie mixy sałat, pomidory koktajlowe, cebula, tuńczyk z puszki (marny synonim ryby), barwiony łosoś (jeszcze bardziej marny synonim ryby), kurczak (super, jeśli jest z przynajmniej zaznaczone, że wyróżnia się jakimś pochodzeniem albo sposobem karmienia). Wiecie o czym mówię. Brakuje przemyślanych kompozycji ze szczerych, dobrej jakości składników.

To właśnie z myślą o zdrowych, spójnych sałatkach powstał ten przepis. Smaki są dość odważne, ale składniki pozwalają na przygotowanie tej sałatki niemalże o każdej porze roku. Kluczem do jej sukcesu jest mieszanka dukkah, którą zrobiłam własnoręcznie i wykorzystałam jako panierkę do mięsa oraz posypkę dla całości.

Dukkah to ostatnio jedna z moich ulubionych mieszanek przypraw – aromatyczna, łatwa w przygotowaniu i bezproblemowa zwłaszcza dla tych, którzy na śniadanie jedzą owsianki na bogato – z orzechami i ziarnami. Dzięki rozbudowanym zasobom taką mieszankę można ukręcić bez trudu, wystarczy tylko patelnia i moździerz.

Ile ludzi, tyle przepisów na dukkah, egipską mieszankę, której bazą są orzechy i ziarna uzupełnione o przyprawy. Ja zrobiłam swoją i okazała się świetna, ale możecie sami stworzyć swój unikalny przepis na tę świetną przyprawę, posypkę czy co tam chcecie 🙂 Spróbujcie jej koniecznie w tej ciepłej sałatce, która sprawdzi się świetnie jako sycące, wartościowe danie do pracy.

Zapisz Drukuj
Sałatka z soczewicą, pieczoną dynią i polędwicą dukkah
Czas przygotowania:  10 min
Czas gotowania:  20 min
Całkowity czas:  30 min
 
Składniki
  • 300g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
  • 100g zielonej fasolki szparagowej (mrożona)
  • 300g polędwiczki wieprzowej
  • 200g brązowej soczewicy z puszki
  • garść liści pietruszki
  • garść liści melisy
  • 150g jogurtu greckiego
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzy cayenne
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 1 łyżka masła klarowanego
Dukkah
  • 2 łyżki orzechów ziemnych
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki soli
Przygotowanie
  1. Kosteczki dyni rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posyp solą, pieprzem cayenne, skrop oliwą. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190'C.
  2. W tym czasie na talerz wyłóż soczewicę, ugotowaną fasolkę szparagową, liście pietruszki i melisy.
  3. Przygotuj dukkah.
  4. Polędwiczkę oczyść z błonek, przekrój wzdłuż tak, aby zmniejszyć jej średnicę. Posól i odstaw na 5 minut.
  5. Obtocz w mieszance dukkah i smaż na maśle klarowanym po 3 minuty z każdej strony. Na koniec nakryj patelnię pokrywką i smaż jeszcze 2 minuty na mniejszym ogniu, a następnie odstaw na 5 minut.
  6. Na talerz wyłóż upieczoną dynię i pokrojoną w plastry polędwiczkę.
  7. Całość skrop sokiem pomarańczowym i udekoruj jogurtem posypanym wędzoną papryką.
  8. Całość posyp pozostałą mieszanką przypraw dukkah.
Dukkah
  1. Na patelnię wrzuć posiekane orzechy, słonecznik, sezam, ziarna kolendry i kminu. Upraż delikatnie uważając, aby nie przypalić. Całość przerzuć do moździerzy i ugniataj na proszek. Dodaj paprykę i sól. Reguluj smak i doprawiaj tak, jak lubisz. Jeśli chcesz poczuć lepiej dany składnik po prostu go dodaj.
  2. Odłóż 1 łyżkę do posypania sałatki, w pozostałej mieszance obtaczaj mięso.
3.5.3208

 

Jogurt z wędzoną papryką

Jogurt z wędzoną papryką

Sałatka z dynią, soczewicą i polędwiczką dukkah

Sałatka z dynią, soczewicą i polędwiczką dukkah

Sałatka z dynią, soczewicą i polędwiczką dukkah

Sałatka z dynią, soczewicą i polędwiczką dukkah


Leave a Comment

« Soczysty schab pieczony ze śliwką w syropie klonowym
Kanapka z kurczakiem, mozzarellą i sosem wiśniowym z chilli »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    maj 2022
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « gru    
    Grochówka na boczku - rozgrzewająca zupa na chłodne dni

    Grochówka na boczku

    Kanapeczki z tatarem

    Tatar na bagietce

    Rolada z królika z chałką i boczkiem

    Rolada z królika z chałką i boczkiem

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2022 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in