Lubicie jeść sałatki? Na pewno, ale wiecie co rozbraja mnie najbardziej? Kiedy myślimy 'zjem coś zdrowego, niech to będzie sałatka’ i zamawiamy sałatkę Cezara albo inną, która ma mnóstwo ciężkiego, tłustego sosu, grzanki, smażone warzywa, smażone mięso i mikroilości sałaty.
No tak, sumienie spokojne, my najedzeni, ale ze zdrowym daniem ma to niewiele wspólnego. Już lepiej było wybrać kawałek mięsa z warzywami.
Mnie niestety bardzo boli brak ciekawych sałatek w menu większości restauracji, generalnie. Zazwyczaj są to właśnie mixy sałat, pomidory koktajlowe, cebula, tuńczyk z puszki (marny synonim ryby), barwiony łosoś (jeszcze bardziej marny synonim ryby), kurczak (super, jeśli jest z przynajmniej zaznaczone, że wyróżnia się jakimś pochodzeniem albo sposobem karmienia). Wiecie o czym mówię. Brakuje przemyślanych kompozycji ze szczerych, dobrej jakości składników.
To właśnie z myślą o zdrowych, spójnych sałatkach powstał ten przepis. Smaki są dość odważne, ale składniki pozwalają na przygotowanie tej sałatki niemalże o każdej porze roku. Kluczem do jej sukcesu jest mieszanka dukkah, którą zrobiłam własnoręcznie i wykorzystałam jako panierkę do mięsa oraz posypkę dla całości.
Dukkah to ostatnio jedna z moich ulubionych mieszanek przypraw – aromatyczna, łatwa w przygotowaniu i bezproblemowa zwłaszcza dla tych, którzy na śniadanie jedzą owsianki na bogato – z orzechami i ziarnami. Dzięki rozbudowanym zasobom taką mieszankę można ukręcić bez trudu, wystarczy tylko patelnia i moździerz.
Ile ludzi, tyle przepisów na dukkah, egipską mieszankę, której bazą są orzechy i ziarna uzupełnione o przyprawy. Ja zrobiłam swoją i okazała się świetna, ale możecie sami stworzyć swój unikalny przepis na tę świetną przyprawę, posypkę czy co tam chcecie 🙂 Spróbujcie jej koniecznie w tej ciepłej sałatce, która sprawdzi się świetnie jako sycące, wartościowe danie do pracy.
- 300g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
- 100g zielonej fasolki szparagowej (mrożona)
- 300g polędwiczki wieprzowej
- 200g brązowej soczewicy z puszki
- garść liści pietruszki
- garść liści melisy
- 150g jogurtu greckiego
- 4 łyżki soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka pieprzy cayenne
- sól
- pieprz
- oliwa
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki orzechów ziemnych
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka ziaren kolendry
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki soli
- Kosteczki dyni rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posyp solą, pieprzem cayenne, skrop oliwą. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190'C.
- W tym czasie na talerz wyłóż soczewicę, ugotowaną fasolkę szparagową, liście pietruszki i melisy.
- Przygotuj dukkah.
- Polędwiczkę oczyść z błonek, przekrój wzdłuż tak, aby zmniejszyć jej średnicę. Posól i odstaw na 5 minut.
- Obtocz w mieszance dukkah i smaż na maśle klarowanym po 3 minuty z każdej strony. Na koniec nakryj patelnię pokrywką i smaż jeszcze 2 minuty na mniejszym ogniu, a następnie odstaw na 5 minut.
- Na talerz wyłóż upieczoną dynię i pokrojoną w plastry polędwiczkę.
- Całość skrop sokiem pomarańczowym i udekoruj jogurtem posypanym wędzoną papryką.
- Całość posyp pozostałą mieszanką przypraw dukkah.
- Na patelnię wrzuć posiekane orzechy, słonecznik, sezam, ziarna kolendry i kminu. Upraż delikatnie uważając, aby nie przypalić. Całość przerzuć do moździerzy i ugniataj na proszek. Dodaj paprykę i sól. Reguluj smak i doprawiaj tak, jak lubisz. Jeśli chcesz poczuć lepiej dany składnik po prostu go dodaj.
- Odłóż 1 łyżkę do posypania sałatki, w pozostałej mieszance obtaczaj mięso.
Dodaj komentarz