Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Sałatka z radicchio, indykiem i pomarańczami

Przekąski Przekąski z drobiu

Sałatka z radicchio, indykiem i pomarańczami

Sałatka z radicchio, indykiem i pomarańczami

Sałatka z radicchio, indykiem i pomarańczami

 

Sałatki ze świeżych warzyw i owoców lubię najbardziej. Do tego dobrej jakości mięso i sos, który połączy całość i takie danie można zabrać do pracy albo zaserwować na kolację. 

Ostatnio odwiedziłam kultowy krakowski Stary Kleparz. Niestety nie jest mi po drodze, więc zaglądam tam rzadko, a szkoda. Muszę to zmienić, bo takie cuda, jak tam znajduję za każdym razem pomagają mi w tworzeniu świetnych dań. Tym razem spędziłam tam naprawdę sporo czasu, a zimno było okrutnie. Wiecie, maj…

Znalazłam piękną radicchio – odmianę cykorii. Z cykorią jest tak, że albo się ją lubi, albo nie. Aha, jest jeszcze trzecia opcja. Można dojrzeć do jej smaku. To chyba tak jak z oliwkami i anchovies. Te smaki na początku są dziwne, ale potem trudno bez nich żyć. Cykoria mnie zawsze odrzucała i nie umiałam jej przygotować. Ale odkąd zmierzyłam się z tematem wiem, że świetnie nadaje się do kremowych sosów, ciepłych dań i słonych oraz słonych zdecydowanych dodatków. Obłędna jest cykoria zapiekana w szynce parmeńskiej i beszamelu. Zwariujecie.

Co do radicchio to jej łagodniejsza odmiana. Czuć tę cykoriową goryczkę, ale jest ona zdecydowanie lżejsza i da się ją połączyć z innymi smakami. W tej kolorowej, przyznajcie sami, fenomenalnie wyglądającej sałatce, radicchio świetnie gra ze słodkimi pomarańczami i słodkimi orzechami oraz delikatnym, ciepłym mięsem i miodowo-maślanymi buraczkami.  Do tego otulający sos. Rewelacja.

Nie unikajcie goryczki w kuchni. Ona też jest potrzebna, pomaga wydobyć inne smaki i uzupełniać kompozycje. To jeden ze smaków i warto go przemycać do dań nawet, jeśli nie przepadamy za nim. Z czasem rozwinie swoje możliwości i pokaże, na co go stać.

Sałatka z radicchio, indykiem i pomarańczami

Sałatka z radicchio, indykiem i pomarańczami

Sałatka z radicchio, indykiem i pomarańczami

Sałatka z radicchio, indykiem i pomarańczami

 

Zapisz Drukuj
Sałatka z radicchio, indykiem i pomarańczami
Autor: Ola Krasińska
Czas przygotowania:  15 min
Czas gotowania:  15 min
Całkowity czas:  30 min
 
Składniki
  • filet z indyka
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • pomarańcze
  • radicchio
  • starta skórka z cytryny
  • orzechy nerkowca
  • młode buraki
  • masło
  • miód
Dressing
  • 4 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • ½ łyżeczki musztardy dijon
  • 1 łyżeczka oliwy
Przygotowanie
  1. Filet z indyka przypraw solą, pieprzem i siekanym rozmarynem. Skrop oliwą. Odstaw do zamarynowania. Usmaż na złoto i pokrój w plastry.
  2. Radicchio porwij i ułóż na talerzu.
  3. Pomarańcze obierz i pokrój w plastry. Dodaj do kapusty.
  4. Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i podsmaż na maśle aż zmiękną. Dodaj miód do smaku. Ułóż kleksami na sałatce.
  5. Całość posyp siekanymi orzechami nerkowca i startą skórką z cytryny.
  6. Dodaj plastry indyka.
  7. Całość skrop dressingiem pomarańczowo-musztardowym.
Dressing
  1. Miód zmieszaj z musztardami. Powoli dodawaj sok z pomarańczy i oliwę. Nie wlewaj na raz, bo będzie trudniej połączyć składniki.
3.5.3208

Sałatka z radicchio, indykiem i pomarańczami

Sałatka z radicchio, indykiem i pomarańczami

 

Sałatka z radicchio, indykiem i pomarańczami

Sałatka z radicchio, indykiem i pomarańczami


Leave a Comment

« Sałatka z białymi szparagami, jajkiem pochet i boczkiem
Gdzie dobrze zjeść w Berlinie? Sprawdzone adresy »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    marzec 2023
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « gru    
    Pancakes z boczkiem i jabłkami

    Pancakes z boczkiem i jabłkami

    Mus jabłkowo-imbirowy

    Mus jabłkowo-imbirowy

    Kurczak z pomarańczami

    Kurczak z pomarańczami i sosem piernikowym

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in