
Sałatka z radicchio, indykiem i pomarańczami
Sałatki ze świeżych warzyw i owoców lubię najbardziej. Do tego dobrej jakości mięso i sos, który połączy całość i takie danie można zabrać do pracy albo zaserwować na kolację.
Ostatnio odwiedziłam kultowy krakowski Stary Kleparz. Niestety nie jest mi po drodze, więc zaglądam tam rzadko, a szkoda. Muszę to zmienić, bo takie cuda, jak tam znajduję za każdym razem pomagają mi w tworzeniu świetnych dań. Tym razem spędziłam tam naprawdę sporo czasu, a zimno było okrutnie. Wiecie, maj…
Znalazłam piękną radicchio – odmianę cykorii. Z cykorią jest tak, że albo się ją lubi, albo nie. Aha, jest jeszcze trzecia opcja. Można dojrzeć do jej smaku. To chyba tak jak z oliwkami i anchovies. Te smaki na początku są dziwne, ale potem trudno bez nich żyć. Cykoria mnie zawsze odrzucała i nie umiałam jej przygotować. Ale odkąd zmierzyłam się z tematem wiem, że świetnie nadaje się do kremowych sosów, ciepłych dań i słonych oraz słonych zdecydowanych dodatków. Obłędna jest cykoria zapiekana w szynce parmeńskiej i beszamelu. Zwariujecie.
Co do radicchio to jej łagodniejsza odmiana. Czuć tę cykoriową goryczkę, ale jest ona zdecydowanie lżejsza i da się ją połączyć z innymi smakami. W tej kolorowej, przyznajcie sami, fenomenalnie wyglądającej sałatce, radicchio świetnie gra ze słodkimi pomarańczami i słodkimi orzechami oraz delikatnym, ciepłym mięsem i miodowo-maślanymi buraczkami. Do tego otulający sos. Rewelacja.
Nie unikajcie goryczki w kuchni. Ona też jest potrzebna, pomaga wydobyć inne smaki i uzupełniać kompozycje. To jeden ze smaków i warto go przemycać do dań nawet, jeśli nie przepadamy za nim. Z czasem rozwinie swoje możliwości i pokaże, na co go stać.

Sałatka z radicchio, indykiem i pomarańczami

Sałatka z radicchio, indykiem i pomarańczami
- filet z indyka
- rozmaryn
- sól
- pieprz
- oliwa
- pomarańcze
- radicchio
- starta skórka z cytryny
- orzechy nerkowca
- młode buraki
- masło
- miód
- 4 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- ½ łyżeczki musztardy dijon
- 1 łyżeczka oliwy
- Filet z indyka przypraw solą, pieprzem i siekanym rozmarynem. Skrop oliwą. Odstaw do zamarynowania. Usmaż na złoto i pokrój w plastry.
- Radicchio porwij i ułóż na talerzu.
- Pomarańcze obierz i pokrój w plastry. Dodaj do kapusty.
- Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i podsmaż na maśle aż zmiękną. Dodaj miód do smaku. Ułóż kleksami na sałatce.
- Całość posyp siekanymi orzechami nerkowca i startą skórką z cytryny.
- Dodaj plastry indyka.
- Całość skrop dressingiem pomarańczowo-musztardowym.
- Miód zmieszaj z musztardami. Powoli dodawaj sok z pomarańczy i oliwę. Nie wlewaj na raz, bo będzie trudniej połączyć składniki.

Sałatka z radicchio, indykiem i pomarańczami

Sałatka z radicchio, indykiem i pomarańczami
Dodaj komentarz