Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Sałatka z pomidorami, kozim serem i smażoną chorizo

Przekąski Przekąski z wieprzowiny

Sałatka z pomidorami, kozim serem i smażoną chorizo

Sałatka z pomidorów, chorizo i koziego sera

Sałatka z pomidorów, chorizo i koziego sera

 

Przyznajcie się, jaką kuchnię lubicie najbardziej. Jaka sprawia wam największą radość i jakiej szukacie w swoich podróżach. I nie ważne czy są to podróże przez świat czy przez własną kuchnię. Pomyślcie o takich składnikach, które sprawiają wam najwięcej radości i podelektujcie się nawet w myślach swoimi ukochanymi daniami.

Jestem ciekawa co wyszło z waszych przemyśleń, więc chętnie poczytam o nich jeśli zechcecie się nimi ze mną podzielić.

Jeżeli o mnie chodzi to trudno mi się zdecydować i wybrać najlepszą kuchnię świata. Wiecie, każda ma coś świetnego do zaoferowania, ale z największym sentymentem wracam do hiszpańskich tawern z tapasami, winem i wiszącymi pod sufitem szynkami roztaczającymi swój słodki zapach po całym wnętrzu.

To z Hiszpanią mam najwięcej wspomnień, tam wiele odkryłam podczas kilku wypraw i wiem, że w tym kraju się po prostu dobrze je. Ale najbardziej ze wszystkich podoba mi się to, że Hiszpanie są tak otwarci. Emanują wręcz miłością do jedzenia. Widać to najlepiej na targach, w knajpach, otwartych kuchniach, w portach.

Chorizo - hiszpańska kiełbasa

Chorizo – hiszpańska kiełbasa

Sałatka z pomidorów, chorizo i koziego sera

Sałatka z pomidorów, chorizo i koziego sera

Uwielbiam całą tą hiszpańską filozofię tapas, o której pisałam już troszkę tutaj. Kocham wręcz menu w formie karteczek z możliwością zaznaczenia dań, które chce się zamówić. Ale uwaga, nie zamawiajcie wszystkich na raz. Lepiej brać po kilka i delektować się nimi. Oczywiście, bezkonkurencyjne są te z owocami morza i wędlinami oraz serami.

Ale nie musicie jechać od razu na drugi koniec Europy, żeby zaznać tych słonecznych smaków. Z łatwością można kupić i w Polsce towary importowane z Hiszpanii. Może nie uda się znaleźć wszystkiego, np. chorizo de teror, ale niech będą rzeczy, po które warto jechać taki kawał.

Na pierwsze spotkanie z kuchnią Hiszpanii proponuję wam obłędnie pomidorową sałatkę z chorizo – tradycyjną kiełbasą wieprzową przyprawianą wędzoną słodką papryką i suszoną pimienton. Istnieje kilka rodzajów chorizo, które różnią się między sobą grubością zmielenia, poziomem ostrości i sposobem przygotowania. Istnieją chorizo surowe i chorizo suszone. Te pierwsze nie nadają się do jedzenia bez wcześniejszej obróbki termicznej. Wszystkie inne można jeść zarówno na surowo, jak i po upieczeniu, smażeniu czy grillowaniu. Eksperymentujcie z tą kiełbasą, bo gwarantuje wspaniały aromat i smak. A tłuszcz, który wytopi się ze smażenia zachowajcie jako marynatę do drobiu. Będzie znakomita!

Zapisz Drukuj
Sałatka z pomidorami, kozim serem i smażoną chorizo
 
Sałatka z pomidorami, kozim serem i pieczoną chorizo
Składniki
  • 4 duże pomidory malinowe
  • 150g pomidorów koktajlowych
  • 2 żabki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • pół pęta kiełbasy chorizo
  • 3 łyżki octu winnego
  • ser kozi
  • chleb żytni
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie
  1. Pomidory pokrój w duże kawałki, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Wrzuć do miski i posyp natką i dymką. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Chorizo pokrój w plastry i wrzuć na patelnię. Smaż ok. 10 minut aż większość tłuszczu się wytopi. Następnie dorzuć pokrojony w pasterki czosnek. Uważaj, aby się nie przypalił, bo będzie gorzki. Najlepiej cały czas mieszaj.
  3. Kiedy czosnek zacznie się robić chrupiący na patelnię wlej ocet winny. Wymieszaj całość i przełóż do miski z warzywami. Wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Posyp pokruszonym serem kozim.
  5. Podawaj z chlebem żytnim maczanym w soku z sałatki.
3.5.3208

Sałatka z pomidorów, chorizo i koziego sera

Sałatka z pomidorów, chorizo i koziego sera

Sałatka z pomidorów, chorizo i koziego sera

Sałatka z pomidorów, chorizo i koziego sera


Leave a Comment

« Grillowane greckie klopsiki z fetą
Pâté z armaniakiem, pistacjami i wiśniami »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    styczeń 2023
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « gru    

    Mus z kurczaka z chrzanem i pieprzem syczuańskim

    Polędwica faszerowana szpinakiem

    Polędwica wieprzowa faszerowana szpinakiem i chorizo

    Klopsiki z ziołowym sosem

    Klopsiki z orzeźwiającym sosem

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in