
Sałatka z grillowanej kukurydzy, kolendry i parmezanu
Im więcej majonezu w sałatce, tym lepiej. Nie wzbraniajmy się przed tym, co nieuniknione 😉 Przygotowałam sałatkę wysokokaloryczną, ale za to jaką pyszną. Podajcie do ulubionego grillowanego mięsa albo ryb i owoców morza. Pokochacie ją na zabój.
Grillowanie zdecydowanie zmienia smak warzyw. Dymny aromat i lekko gorzkawy posmak wznoszą nawet najprostsze dania na inny poziom. Tak też jest w przypadku kukurydzy, która gotowana często jest mdła i ma mało smaku. Ta grillowana z kolei nabiera ulubionej chrupkości, pięknego koloru i smaku, który dobrze łączy się z wieloma składnikami.
Jeśli lubicie kolendrę to będziecie zachwyceni, a jak nie lubicie to jestem pewna, że właśnie ta sałatka przekona was do tego kontrowersyjnego zioła. Długo walczyłam o przychylność podniebienia dla kolendry i właśnie ostatnio coś drgnęło. Między innymi ta świeta kompozycja sprawiła, że kolendrę odkryłam na nowo i polubiłam. Tak mi się przynajmniej narazie wydaje.
Wykorzystujcie grill do komponowania nowych dodatków do dań głównych. Zazwyczaj kończy się na pomidorach i sosach ze słoika, ale połączenie kilku składników może zaowocować świetnymi doznaniami smakowmi, jak w przypadku tej sałatki. Polecam wam zabawę w odkrywanie nowych smaków, zwłaszcza, że sezon grillowy (aaa, nie chcę tego mówić) odchodzi do lamusa. Moi drodzy, tak, lato się kończy, więc korzystajmy, póki można.
Smacznego!

Sałatka z grillowanej kukurydzy, kolendry i parmezanu

Sałatka z grillowanej kukurydzy, kolendry i parmezanu
- 2 kolby kukurydzy
- olej
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- pół szklanki parmaezanu w płatkach lub tartego
- pół szklanki posienakj kolendry
- sól
- pieprz
- Kolby kukurydzy posmaruj olejem i piecz na grillu ok. 10 minut odwracając co jakiś czas. Po ostygnięciu ostrym nożem odcinamy nasiona i wkładamy je do miski.
- Dodajemy majonez, przyprawy, sok z cytryny, parmezan i kolendrę. Mieszamy i podajemy z ulubionym grillowanym mięsem.
Dodaj komentarz