Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dodatki / Sałatka z grillowanej kukurydzy, kolendry i parmezanu

Dodatki

Sałatka z grillowanej kukurydzy, kolendry i parmezanu

Sałatka z grillowanej kukurydzy, kolendry i parmezanu

Sałatka z grillowanej kukurydzy, kolendry i parmezanu

Im więcej majonezu w sałatce, tym lepiej. Nie wzbraniajmy się przed tym, co nieuniknione 😉 Przygotowałam sałatkę wysokokaloryczną, ale za to jaką pyszną. Podajcie do ulubionego grillowanego mięsa albo ryb i owoców morza. Pokochacie ją na zabój.

Grillowanie zdecydowanie zmienia smak warzyw. Dymny aromat i lekko gorzkawy posmak wznoszą nawet najprostsze dania na inny poziom. Tak też jest w przypadku kukurydzy, która gotowana często jest mdła i ma mało smaku. Ta grillowana z kolei nabiera ulubionej chrupkości, pięknego koloru i smaku, który dobrze łączy się z wieloma składnikami.

Jeśli lubicie kolendrę to będziecie zachwyceni, a jak nie lubicie to jestem pewna, że właśnie ta sałatka przekona was do tego kontrowersyjnego zioła. Długo walczyłam o przychylność podniebienia dla kolendry i właśnie ostatnio coś drgnęło. Między innymi ta świeta kompozycja sprawiła, że kolendrę odkryłam na nowo i polubiłam. Tak mi się przynajmniej narazie wydaje.

Wykorzystujcie grill do komponowania nowych dodatków do dań głównych. Zazwyczaj kończy się na pomidorach i sosach ze słoika, ale połączenie kilku składników może zaowocować świetnymi doznaniami smakowmi, jak w przypadku tej sałatki. Polecam wam zabawę w odkrywanie nowych smaków, zwłaszcza, że sezon grillowy (aaa, nie chcę tego mówić) odchodzi do lamusa. Moi drodzy, tak, lato się kończy, więc korzystajmy, póki można.

Smacznego!

Sałatka z grillowanej kukurydzy, kolendry i parmezanu

Sałatka z grillowanej kukurydzy, kolendry i parmezanu

Sałatka z grillowanej kukurydzy, kolendry i parmezanu

Sałatka z grillowanej kukurydzy, kolendry i parmezanu

Zapisz Drukuj
Sałatka z grillowanej kukurydzy, kolendry i parmezanu
Czas przygotowania:  5 min
Czas gotowania:  20 min
Całkowity czas:  25 min
 
Składniki
  • 2 kolby kukurydzy
  • olej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • pół szklanki parmaezanu w płatkach lub tartego
  • pół szklanki posienakj kolendry
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie
  1. Kolby kukurydzy posmaruj olejem i piecz na grillu ok. 10 minut odwracając co jakiś czas. Po ostygnięciu ostrym nożem odcinamy nasiona i wkładamy je do miski.
  2. Dodajemy majonez, przyprawy, sok z cytryny, parmezan i kolendrę. Mieszamy i podajemy z ulubionym grillowanym mięsem.
3.5.3208

 


Leave a Comment

« Balijski gulasz z wieprzowiną i warzywami
Burgery z sosem z mango, chilli i majonezem »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    maj 2022
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « gru    
    Schab parzony do chleba

    Schab parzony na kanapki

    Moussaka z mięsem, bakłażanami i ziemniakami

    Grecka moussaka (musaka) z mięsem, warzywami i halloumi

    Terra Madre Slow Food

    Terra Madre Slow Food Central Europe – debaty i pokazy

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2022 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in