Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Sałatka z chorizo, bakłażanem i papryczką padrón

Przekąski Przekąski z wieprzowiny

Sałatka z chorizo, bakłażanem i papryczką padrón

Sałatka z chorizo, bakłażanem i papryką padrón

Sałatka z chorizo, bakłażanem i papryką padrón

Jakie sałatki lubicie najbardziej? Ja często zastanawiam się, czy wolę nicejską ze świeżym stekiem z tuńczyka czy może oklepaną już, ale wciąż szmaczną cezara. No ale niestety często kreatywność zawodzi, jeśli chodzi właśnie o sałatki.

W sezonie pomidorowym przyszła mi chęć na ciepłą, aromatyczną sałatkę w stylu hiszpańskim, który nadawała pikantna kiełbasa chorizo oraz ser owczy i zielone, maleńkie papryczki pimientos de padrón, o których pisałam już przy okazji kanapki z pastą z bobu. Uwielbiam je odką raz spróbowałam w tapas barze, namówiona przez właściciela. Podsmażone na oliwie, z pękającą cienką jak bibuła skórką i podane z gruboziarnistą, morską solą stały się moją ulubioną przekąską do wina.

Udało mi się kupić je w świetnej cenie więc eksperymentuję z tym nowym u nas warzywem. Papryczki dodane do tej sałatki nadają jej słodkawego, orzechowego posmaku, usmażony bakłażan kremowej konsystencji, a plastry chorizo i czosnku stanowią najlepsze, chrupiące części.

Sałatkę można podawać z bagietką albo żytnim chlebem maczanym w oliwie i occie balsamicznym. Olé!

Sałatka z chorizo, bakłażanem i papryką padrón

Sałatka z chorizo, bakłażanem i papryką padrón

Sałatka z chorizo, bakłażanem i papryką padrón

Sałatka z chorizo, bakłażanem i papryką padrón

 

Zapisz Drukuj
Sałatka z chorizo, bakłażanem i papryką padrón
Autor: Ola Krasińska
Czas przygotowania:  10 min
Czas gotowania:  15 min
Całkowity czas:  25 min
 
Składniki
  • 1 bakłażan
  • pomidory kiściowe cherry
  • papryczki pimientos de padrón
  • chorizo
  • ser owczy
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
Przygotowanie
  1. Na patelni podsmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo. Dodać pokrojony w plasterki czosnek i też podsmażyć uważając, aby się nie przypalił, bo wówczas stanie się gorzki. Zdjąć wszystko z patelni zostawiając wytopiony tłuszcz.
  2. Na tłuszczu usmażyć papryczki piemientos de padrón - ok. 5 minut, co jakiś czas obracając.
  3. Na drugiej patelni, na oliwie usmażyć pokrojonego w plastry bakłażana - smażyć z każdej strony. Posolić. i zdjąć z patelni przekładając prosto na talerz.
  4. Dodać pokrojone pomidory, chorizo, czosnek i papryczki padrón.
  5. Posypać porwanym na kwałeczki owczym serem.
  6. Skropić delikatnie oliwą i octem balsamicznym.
3.5.3208

 


Leave a Comment

« Sałatka z bobem, boczkiem, ziemniakami i serem bałkańskim
Grillowany schab z sosem kurkowym »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    marzec 2023
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « gru    
    Kanapka pastrami i chutney z czerwonej cebuli

    Pastrami i chutney cebulowy – kanapka

    Schab parzony do chleba

    Schab parzony na kanapki

    Jak wybierać mięso

    Jak wybierać mięso – 5 porad

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in