
Sałatka z chorizo, bakłażanem i papryką padrón
Jakie sałatki lubicie najbardziej? Ja często zastanawiam się, czy wolę nicejską ze świeżym stekiem z tuńczyka czy może oklepaną już, ale wciąż szmaczną cezara. No ale niestety często kreatywność zawodzi, jeśli chodzi właśnie o sałatki.
W sezonie pomidorowym przyszła mi chęć na ciepłą, aromatyczną sałatkę w stylu hiszpańskim, który nadawała pikantna kiełbasa chorizo oraz ser owczy i zielone, maleńkie papryczki pimientos de padrón, o których pisałam już przy okazji kanapki z pastą z bobu. Uwielbiam je odką raz spróbowałam w tapas barze, namówiona przez właściciela. Podsmażone na oliwie, z pękającą cienką jak bibuła skórką i podane z gruboziarnistą, morską solą stały się moją ulubioną przekąską do wina.
Udało mi się kupić je w świetnej cenie więc eksperymentuję z tym nowym u nas warzywem. Papryczki dodane do tej sałatki nadają jej słodkawego, orzechowego posmaku, usmażony bakłażan kremowej konsystencji, a plastry chorizo i czosnku stanowią najlepsze, chrupiące części.
Sałatkę można podawać z bagietką albo żytnim chlebem maczanym w oliwie i occie balsamicznym. Olé!

Sałatka z chorizo, bakłażanem i papryką padrón

Sałatka z chorizo, bakłażanem i papryką padrón
- 1 bakłażan
- pomidory kiściowe cherry
- papryczki pimientos de padrón
- chorizo
- ser owczy
- oliwa
- ocet balsamiczny
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- Na patelni podsmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo. Dodać pokrojony w plasterki czosnek i też podsmażyć uważając, aby się nie przypalił, bo wówczas stanie się gorzki. Zdjąć wszystko z patelni zostawiając wytopiony tłuszcz.
- Na tłuszczu usmażyć papryczki piemientos de padrón - ok. 5 minut, co jakiś czas obracając.
- Na drugiej patelni, na oliwie usmażyć pokrojonego w plastry bakłażana - smażyć z każdej strony. Posolić. i zdjąć z patelni przekładając prosto na talerz.
- Dodać pokrojone pomidory, chorizo, czosnek i papryczki padrón.
- Posypać porwanym na kwałeczki owczym serem.
- Skropić delikatnie oliwą i octem balsamicznym.
Dodaj komentarz