Sałatka Cezar zawsze była nieco nudna, ale smaczna. I należała do bezpiecznych opcji w nieznanych miejscach. Mnie mama podarowała całe naręcza wyhodowanej sałaty, cienkiej, delikatnej jak jedwab i kruchej niczym świeże wafle. Dostałam jajka od kur biegających po wiejskich podwórkach, młody szczypior i czosnek, fantastyczne mięso od sąsiada. Nie mogłam zrobić nic innego, jak zmierzyć się na nowo z sałatką Cezar.
Z pewnością jej smak, struktura i różnorodne temperatury przenikające się na talerzu zależą w wielkim stopniu od wysokiej jakości produktów – warto starać się szukać tych najlepszych bo wtedy efekt, nawet w przypadku najprostszych dań, będzie powalający.
To nie jest oryginalny przepis na sałatkę Cezar, tę włoską, z parmezanem i sałatą rzymską. Ja proponuję coś świeżego, w lekko zmienionej formie, po polsku. Korzystajcie z lokalnych produktów, bo w sezonie to one są najlepsze.
- 5 główek młodej sałaty
- 500g fileta z indyka
- 5 łyżek zarodków pszennych
- 4 jajka
- 8 plastrów specku
- 10 plastrów dojrzewającego sera Cheddar
- sól
- pieprz cytrynowy
- pieprz kolorowy
- oliwa
- smalec gęsi
- cebulka dymka ze szczypiorkiem
- 8 kromek ulubionego, świeżego pieczywa
- 50ml oliwy
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżeczki sosu Worcester
- 3 łyżki dojrzewającego sera Cheddar
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- Sałatkę delikatnie opłucz i lekko osusz. Porwij i wrzuć do miski. Posyp posiekaną dymką i szczypiorkiem. 3 jajka ugotuj na twardo, obierz, pokrój w ćwiartki i ułóż na sałacie.
- Speck grilluj na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu aż zrobi się chrupiący.
- Mięso z indyka posiekaj ostrym nożem, dopraw mocno pieprzem cytrynowym, solą i oliwą. Dodaj jedno jajko i 5 łyżek zarodków pszennych (świetne zamiast mąki lub bułki tartej). Wyrób i formuj małe kuleczki. Na patelni rozgrzej smalec i smaż pod przykryciem z dwóch stron do zrumienienia. Układaj na sałacie. Posyp pokruszonym serem i kolorowym, grubo mielonym pieprzem.
- Pieczywo lekko zrumień na patelni lub tosterze. Podawaj osobno, aby nie rozmoczyło się w sałatce.
- Do majonezu i musztardy dodaj powoli oliwę ciągle mieszając. Składniki muszą się połączyć. Dodaj sos Worcester i sok z cytryny. Na koniec wrzuć starty ser. Jeśli nie przeszkadzają ci kawałeczki sera zostaw w takiej formie. Jeśli wolisz kremowy sos, zblenduj wszystko na gładką masę. Polewaj sałatkę na talerzu, a nie w misce. Jeśli coś zostanie, lepiej przechowa się bez sosu. Ten przechowuj osobno w słoiku w lodówce.
Dodaj komentarz