Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Sałatka Cezar po polsku

Przekąski Przekąski z drobiu

Sałatka Cezar po polsku

Sałatka Cezara

Sałatka Cezara

Sałatka Cezar zawsze była nieco nudna, ale smaczna. I należała do bezpiecznych opcji w nieznanych miejscach. Mnie mama podarowała całe naręcza wyhodowanej sałaty, cienkiej, delikatnej jak jedwab i kruchej niczym świeże wafle. Dostałam jajka od kur biegających po wiejskich podwórkach, młody szczypior i czosnek, fantastyczne mięso od sąsiada. Nie mogłam zrobić nic innego, jak zmierzyć się na nowo z sałatką Cezar.

Z pewnością jej smak, struktura i różnorodne temperatury przenikające się na talerzu zależą w wielkim stopniu od wysokiej jakości produktów – warto starać się szukać tych najlepszych bo wtedy efekt, nawet w przypadku najprostszych dań, będzie powalający.

To nie jest oryginalny przepis na sałatkę Cezar, tę włoską, z parmezanem i sałatą rzymską. Ja proponuję coś świeżego, w lekko zmienionej formie, po polsku. Korzystajcie z lokalnych produktów, bo w sezonie to one są najlepsze.

Zapisz Drukuj
Sałatka Cezar po polsku
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
Sałatka
  • 5 główek młodej sałaty
  • 500g fileta z indyka
  • 5 łyżek zarodków pszennych
  • 4 jajka
  • 8 plastrów specku
  • 10 plastrów dojrzewającego sera Cheddar
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • pieprz kolorowy
  • oliwa
  • smalec gęsi
  • cebulka dymka ze szczypiorkiem
  • 8 kromek ulubionego, świeżego pieczywa
Sos
  • 50ml oliwy
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki sosu Worcester
  • 3 łyżki dojrzewającego sera Cheddar
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie
Sałatka
  1. Sałatkę delikatnie opłucz i lekko osusz. Porwij i wrzuć do miski. Posyp posiekaną dymką i szczypiorkiem. 3 jajka ugotuj na twardo, obierz, pokrój w ćwiartki i ułóż na sałacie.
  2. Speck grilluj na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu aż zrobi się chrupiący.
  3. Mięso z indyka posiekaj ostrym nożem, dopraw mocno pieprzem cytrynowym, solą i oliwą. Dodaj jedno jajko i 5 łyżek zarodków pszennych (świetne zamiast mąki lub bułki tartej). Wyrób i formuj małe kuleczki. Na patelni rozgrzej smalec i smaż pod przykryciem z dwóch stron do zrumienienia. Układaj na sałacie. Posyp pokruszonym serem i kolorowym, grubo mielonym pieprzem.
  4. Pieczywo lekko zrumień na patelni lub tosterze. Podawaj osobno, aby nie rozmoczyło się w sałatce.
Sos
  1. Do majonezu i musztardy dodaj powoli oliwę ciągle mieszając. Składniki muszą się połączyć. Dodaj sos Worcester i sok z cytryny. Na koniec wrzuć starty ser. Jeśli nie przeszkadzają ci kawałeczki sera zostaw w takiej formie. Jeśli wolisz kremowy sos, zblenduj wszystko na gładką masę. Polewaj sałatkę na talerzu, a nie w misce. Jeśli coś zostanie, lepiej przechowa się bez sosu. Ten przechowuj osobno w słoiku w lodówce.
3.3.3077

 

Sałatka Cezar

Sałatka Cezar


Leave a Comment

« Miniburgery z polędwicą, kozim serem i brzoskwiniami
Tortilla z pieczoną polędwicą w papryce, chilli i cynamonie »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    marzec 2023
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « gru    
    Sałatka z rostbefem

    Sałatka z rostbefem

    Boeuf Bourgignon

    Boeuf Bourguignon – wołowina po burgundzku by Julia Child

    Pâté z wątróbek z gruszką - aromatyczne smarowidło z gruszką

    Pâté z wątróbek drobiowych z gruszką

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in