
Sałatka z bobem, boczkiem i ziemniakami
Upalne lato nie skłania do jedzenia i długiego gotowania. Warto wtedy korzystać z dań na zimno i głównie takie przygotowywać. Można je łatwo zabrać na wycieczkę albo do pracy i bez odgrzewania zjeść ze smakiem.
Ja wciąż kontynuuję sezon na bób, często przygotowuję z nim sałatki, np. taką z surową cukinią i szynką dojrzewającą lub pasty do kanapek. Kiedyś zrobiłam też znakomite kopytka i chyba powtórzę je, bo naprawdę smakowały obłędnie. Podane ze skwarkami i lekką jak puszek ricottą to świetna alterantywa dla tych ziemniaczanych.
Tym razem użyłam bób do sycącej sałatki z ziemniakami i chrupiącym boczkiem oraz kawałkami sera bałkańskiego i orzeźwiającymi liśćmi mięty oraz limonkową oliwą. Bez ciężkich sosów i zbędnych kalorii. Spróbujcie 🙂
- krucha sałata lodowa
- ugotowany i obrany bób
- boczek wędzony
- ser bałkański
- mięta
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soku z limonki
- pieprz
- sól
- Liście sałaty umyj i porwij na mniejsze kawałki. Dodaj ugotowane i ostudzone ziemniaki oraz bób.
- Dodaj kawałeczki sera i liście mięty.
- Boczek pokrój w kostkę i usmaż. Dodaj do całości.
- W kubku wymieszaj oliwę z sokiem z limonki i skrop nią sałatkę.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj z pieczywem lub samą.

Sałatka z bobem, boczkiem i ziemniakami
Dodaj komentarz