Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Sałatka z białymi szparagami, jajkiem pochet i boczkiem

Przekąski Przekąski z wieprzowiny

Sałatka z białymi szparagami, jajkiem pochet i boczkiem

Sałatka z białymi szparagami i jajkiem pochet i boczkiem

Sałatka z białymi szparagami i jajkiem pochet i boczkiem

Och, jak ja tęskniłam za wiosną. Uwielbiam tę porę roku, bo kojarzy mi się silnie z dobrymi emocjami. Zdanymi egzaminami, długimi, beztroskimi spacerami, jedzeniem nieograniczonych ilości warzyw i owoców, piciem lemoniady na tarasie.

Przede wszystkim tęsknię jednak za wiosną, bo daje mi taką różnorodność składników, karmi zmysły i otwiera na nowe. Początek wiosny obwieszczają jędrne, kruche i takie delikatne w smaku szparagi. Bardzo lubię te zielone, ale rok temu odkryłam, że białe też mogą być wspaniałe. Trzeba je tylko odpowiednio przygotować i muszą być świeże. Sprawdzając to zwracajcie uwagę na to, czy nie są suche na końcach i zdrewniałe oraz czy mają miękkie, jędrne kwiaty, a łodygi nie pękają na długości przy lekkim wygięciu.

Białe szparagi należy obrać (polecam obieraczkę do ogórków) i ugotować al dente w posłodzonej wodzie. Aha, nie wylewajcie wywaru z gotowania – może stanowić świetną bazę do zupy albo sosu.

Taką sałatkę z ciepłymi szparagami, chrupiącym boczkiem, jajkiem pochet z płynnym żółtkiem, które wraz z oliwą tworzy przyjemny sos rozpływający się po składnikach, proponuję podać na leniwe śniadanie albo przygotować na lekki obiad. Ta sałatka naprawdę wywołuje uśmiech na twarzy stęsknionej za słońcem. Sprawdźcie.

Zapisz Drukuj
Sałatka z białymi szparagami i jajkiem poche i boczkiem
Autor: Ola Krasińska
Czas przygotowania:  10 min
Czas gotowania:  10 min
Całkowity czas:  20 min
 
Składniki
  • sałata lodowa
  • pęczek rzodkiewek
  • plastry boczku wędzonego
  • białe szparagi
  • jajka
  • ocet
  • ser pecorino
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie
  1. Sałatę umyj dokładnie i porwij w duże kawałki, wrzuć do miski.
  2. Rzodkiewkę pokrój w plasterki i dodaj do sałaty.
  3. Obieraczką do warzyw pokrój serw cienkie plasterki i rozrzuć na warzywach.
  4. Szparagi obierz obieraczką do warzyw, odłam zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu) i ugotuj al dente (ok. 6 minut) w wodzie z dodatkiem 2 łyżeczek cukru.
  5. Plastry boczku usmaż na chrupko na patelni.
  6. Wodę zagotuj i dodaj do niej 2 łyżki octu. Zmniejsz moc kuchenki i wbij delikatnie jajko. Gotuj ok. 3 minut. Wyjmij delikatnie jajko i przełóż je na sałatkę.
  7. Na sałatkę ułóż ugotowane szparagi i usmażony boczek.
  8. Całość skrop oliwą i oprósz solą oraz pieprzem.
3.5.3208

 

Sałatka z białymi szparagami i jajkiem poche i boczkiem

Sałatka z białymi szparagami i jajkiem poche i boczkiem

Sałatka z białymi szparagami i jajkiem pochet i boczkiem

Sałatka z białymi szparagami i jajkiem pochet i boczkiem


Leave a Comment

« Pikantne jogurtowe szaszłyki z kurczaka na grill
Sałatka z radicchio, indykiem i pomarańczami »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    maj 2022
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « gru    
    Chrupiące placuszki z polędwiczką i chutneyem cebulowym

    Chrupiące placuszki ziemniaczane z polędwiczką i chutneyem cebulowym

    Caponata z makaronem i salami Milano

    Caponata z makaronem i salami Milano

    Gulasz z polędwicy wieprzowej i dyni

    Gulasz dyniowy z polędwicą wieprzową

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2022 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in