
Sałatka z białymi szparagami i jajkiem pochet i boczkiem
Och, jak ja tęskniłam za wiosną. Uwielbiam tę porę roku, bo kojarzy mi się silnie z dobrymi emocjami. Zdanymi egzaminami, długimi, beztroskimi spacerami, jedzeniem nieograniczonych ilości warzyw i owoców, piciem lemoniady na tarasie.
Przede wszystkim tęsknię jednak za wiosną, bo daje mi taką różnorodność składników, karmi zmysły i otwiera na nowe. Początek wiosny obwieszczają jędrne, kruche i takie delikatne w smaku szparagi. Bardzo lubię te zielone, ale rok temu odkryłam, że białe też mogą być wspaniałe. Trzeba je tylko odpowiednio przygotować i muszą być świeże. Sprawdzając to zwracajcie uwagę na to, czy nie są suche na końcach i zdrewniałe oraz czy mają miękkie, jędrne kwiaty, a łodygi nie pękają na długości przy lekkim wygięciu.
Białe szparagi należy obrać (polecam obieraczkę do ogórków) i ugotować al dente w posłodzonej wodzie. Aha, nie wylewajcie wywaru z gotowania – może stanowić świetną bazę do zupy albo sosu.
Taką sałatkę z ciepłymi szparagami, chrupiącym boczkiem, jajkiem pochet z płynnym żółtkiem, które wraz z oliwą tworzy przyjemny sos rozpływający się po składnikach, proponuję podać na leniwe śniadanie albo przygotować na lekki obiad. Ta sałatka naprawdę wywołuje uśmiech na twarzy stęsknionej za słońcem. Sprawdźcie.
- sałata lodowa
- pęczek rzodkiewek
- plastry boczku wędzonego
- białe szparagi
- jajka
- ocet
- ser pecorino
- oliwa
- sól
- pieprz
- Sałatę umyj dokładnie i porwij w duże kawałki, wrzuć do miski.
- Rzodkiewkę pokrój w plasterki i dodaj do sałaty.
- Obieraczką do warzyw pokrój serw cienkie plasterki i rozrzuć na warzywach.
- Szparagi obierz obieraczką do warzyw, odłam zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu) i ugotuj al dente (ok. 6 minut) w wodzie z dodatkiem 2 łyżeczek cukru.
- Plastry boczku usmaż na chrupko na patelni.
- Wodę zagotuj i dodaj do niej 2 łyżki octu. Zmniejsz moc kuchenki i wbij delikatnie jajko. Gotuj ok. 3 minut. Wyjmij delikatnie jajko i przełóż je na sałatkę.
- Na sałatkę ułóż ugotowane szparagi i usmażony boczek.
- Całość skrop oliwą i oprósz solą oraz pieprzem.

Sałatka z białymi szparagami i jajkiem poche i boczkiem

Sałatka z białymi szparagami i jajkiem pochet i boczkiem
Dodaj komentarz