O króliku pisałam już sporo i przygotowywałam go na różne sposoby. To na pewno nie koniec, bo jak wiecie mam świetne miejsce, gdzie kupuję całe tuszki.
Ale też nie powinniście mieć problemu z dostaniem tego typu mięsa. Króliki kupicie na targach spożywczych oraz w Makro lub Selgrosie. Czasem warto też zapytać w sklepach mięsnych. Niektóre mają sprawdzonych dostawców i na życzenie mogą Wam zamówić wybrane mięso.
Tym razem postanowiłam przygotować królika nieco inaczej, niż zwykle i przygotowałam roladkę, którą wzbogaciłam boczkiem, delikatnie słodką chałką i czerwoną cebulką. Fajne danie na święta lub wystawną kolację. Zimną roladkę można kroić w plastry i podawać do chleba, a ciepłą kroić w grube plastry i podawać np. z sosem chrzanowym i pure ziemniaczanym.
- 1 tuszka z królika (ok. 2-2,5kg)
- 1 czerwona cebula
- szczypior z 2 dymek
- skórka starta z połowy cytryny
- ok. 12 plasterków cienko krojonego boczku
- 2 kromki chałki
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka szałwii
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka masła
- liście laurowe
- Z tuszki królika wytnij kości tak, aby pozostawić płaską powierzchnię mięsa.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i układaj plastry boczku tak, aby krańcami na siebie zachodziły. Na powstałej z boczku powierzchni połóż płaski płat mięsa z królika.
- Mięso posól i posmaruj dokładnie pastą stworzoną z przeciśniętego czosnku i startej skórki cytrynowej. Posyp ziołami i pieprzem.
- Czerwoną cebulę posiekaj w drobną kosteczkę i zeszklij na maśle. Połóż na środku płata mięsa.
- Chałkę pokrój w drobną kostkę i połóż na cebuli. Całość posyp posiekaną dymką.
- Wzdłuż nadzienia połóż 2 plastry boczku.
- Całość zwiń delikatnie w rulon dbając o to, aby nadzienie nie wysypało się.Przyciśnij i mocniej przyciągij plastry boczku, aby dolegały ściśle do mięsa.
- Jeśli masz obawy, że rolada może się rozlecieć, zwiąż ją sznurkiem. Pod sznurek powciskaj liście laurowe.
- Nagrzej piekarnik do 220°C i piecz 45 minut.
- Zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz przez kolejne 45 minut.
- Możesz posłużyć się termometrem. Wbij w mięso (omijając farsz) i sprawdź. Temperatura wewnątrz powinna być w granicach 60°C.
- Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut.
- Podawaj na ciepło lub zimno.
Dodaj komentarz