Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Rolada z królika z chałką i boczkiem

Dania główne Do pieczywa

Rolada z królika z chałką i boczkiem

Rolada z królika z chałką i boczkiem

O króliku pisałam już sporo i przygotowywałam go na różne sposoby. To na pewno nie koniec, bo jak wiecie mam świetne miejsce, gdzie kupuję całe tuszki.

Ale też nie powinniście mieć problemu z dostaniem tego typu mięsa. Króliki kupicie na targach spożywczych oraz w Makro lub Selgrosie. Czasem warto też zapytać w sklepach mięsnych. Niektóre mają sprawdzonych dostawców i na życzenie mogą Wam zamówić wybrane mięso.

Tym razem postanowiłam przygotować królika nieco inaczej, niż zwykle i przygotowałam roladkę, którą wzbogaciłam boczkiem, delikatnie słodką chałką i czerwoną cebulką. Fajne danie na święta lub wystawną kolację. Zimną roladkę można kroić w plastry i podawać do chleba, a ciepłą kroić w grube plastry i podawać np. z sosem chrzanowym i pure ziemniaczanym.

Zapisz Drukuj
Rolada z królika z chałką i boczkiem
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 1 tuszka z królika (ok. 2-2,5kg)
  • 1 czerwona cebula
  • szczypior z 2 dymek
  • skórka starta z połowy cytryny
  • ok. 12 plasterków cienko krojonego boczku
  • 2 kromki chałki
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka szałwii
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka masła
  • liście laurowe
Przygotowanie
  1. Z tuszki królika wytnij kości tak, aby pozostawić płaską powierzchnię mięsa.
  2. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i układaj plastry boczku tak, aby krańcami na siebie zachodziły. Na powstałej z boczku powierzchni połóż płaski płat mięsa z królika.
  3. Mięso posól i posmaruj dokładnie pastą stworzoną z przeciśniętego czosnku i startej skórki cytrynowej. Posyp ziołami i pieprzem.
  4. Czerwoną cebulę posiekaj w drobną kosteczkę i zeszklij na maśle. Połóż na środku płata mięsa.
  5. Chałkę pokrój w drobną kostkę i połóż na cebuli. Całość posyp posiekaną dymką.
  6. Wzdłuż nadzienia połóż 2 plastry boczku.
  7. Całość zwiń delikatnie w rulon dbając o to, aby nadzienie nie wysypało się.Przyciśnij i mocniej przyciągij plastry boczku, aby dolegały ściśle do mięsa.
  8. Jeśli masz obawy, że rolada może się rozlecieć, zwiąż ją sznurkiem. Pod sznurek powciskaj liście laurowe.
  9. Nagrzej piekarnik do 220°C i piecz 45 minut.
  10. Zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz przez kolejne 45 minut.
  11. Możesz posłużyć się termometrem. Wbij w mięso (omijając farsz) i sprawdź. Temperatura wewnątrz powinna być w granicach 60°C.
  12. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut.
  13. Podawaj na ciepło lub zimno.
3.5.3208

 

Rolada z królika z chałką i boczkiem

Rolada z królika z chałką i boczkiem

Rolada z królika z chałką i boczkiem

Rolada z królika z chałką i boczkiem

Rolada z królika z chałką i boczkiem

Rolada z królika z chałką i boczkiem

Rolada z królika z chałką i boczkiem


Leave a Comment

« Boeuf Bourguignon – wołowina po burgundzku by Julia Child
Schab parzony na kanapki »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    styczeń 2023
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « gru    
    Paszteciki

    Paszteciki z drobiowym mięsem mielonym

    Sałatka Cezar

    Sałatka Cezar po polsku

    Mrożona brzoskwiniowa herbata

    Mrożona herbata brzoskwiniowa

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in