Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dodatki / Rabarbarowy sos BBQ do mięs

Dodatki

Rabarbarowy sos BBQ do mięs

Rabarbarowy BBQ

Rabarbarowy BBQ

 

Wiosenna kuchnia jest rajem dla kucharzy. Wyzwala kreatywność i uwalnia nowe pomysły. Owoce stają się sosami, warzywa marynatami, zioła na nowo odkrytymi, pełnowartościowymi składnikami.

Mój pomysł narodził się z otrzymanych ogromnych wiązek rabarbaru, które nie mogły się zepsuć. Niestety, cukiernik ze mnie słaby, więc nie porywałam się na ciasta ani desery. Od razu przeszłam do wytrawnych przepisów. Z rabarbaru robiłam już chutney i musy do burgerów. Tym razem przygotowałam sos BBQ do hot-dogów, ale z powodzeniem przygotujecie z nim pyszne żeberka czy udka. Jest świetny na ciepło i na zimno.

Zapisz Drukuj
Rabarbarowy sos BBQ do mięs
 
Składniki
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 4 łyżki sosu pomidorowego
  • 2 szalotki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
Przygotowanie
  1. Szalotki posiekaj w drobną kosteczkę i podduś na łyżeczce masła aż zmiękną.
  2. Dodaj pokrojony w kawałki rabarbar, sos pomidorowy i czosnek. Gotuj 5 minut.
  3. Dodaj ocet, sos Worcestershire, miód, paprykę, pieprz, sól i pieprz cayenne.
  4. Wymieszaj i duś na małym ogniu ok. 20 minut aż rabarbar się rozpadnie i utworzy się jednolita masa.
  5. Smak może zależeć od rabarbaru. Jeśli chcesz go podkręcić na koniec dodaj miód i sos Worcestershire - to te składniki są odpowiedzialne za smak zbliżony do BBQ.
3.5.3208

Rabarbarowy BBQ


Leave a Comment

« 10 rad jak zjeść dobrze za granicą i nie dać się oszukać
Crossaint zapiekany z francuską szynką i serem langres »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    maj 2022
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « gru    
    Obwarzanek krakowski z jajecznicą i kiełbaską z daniela

    Obwarzanek krakowski z jajecznicą i kiełbaską z daniela na śniadanie

    Kolacja australijska z Jacob’s Creek

    Jaja faszerowane białą kiełbaską

    Jaja faszerowane białą kiełbaską

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2022 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in