Wiosenna kuchnia jest rajem dla kucharzy. Wyzwala kreatywność i uwalnia nowe pomysły. Owoce stają się sosami, warzywa marynatami, zioła na nowo odkrytymi, pełnowartościowymi składnikami.
Mój pomysł narodził się z otrzymanych ogromnych wiązek rabarbaru, które nie mogły się zepsuć. Niestety, cukiernik ze mnie słaby, więc nie porywałam się na ciasta ani desery. Od razu przeszłam do wytrawnych przepisów. Z rabarbaru robiłam już chutney i musy do burgerów. Tym razem przygotowałam sos BBQ do hot-dogów, ale z powodzeniem przygotujecie z nim pyszne żeberka czy udka. Jest świetny na ciepło i na zimno.
Rabarbarowy sos BBQ do mięs
Składniki
- 4 łodygi rabarbaru
- 4 łyżki sosu pomidorowego
- 2 szalotki
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 3 łyżki sosu Worcestershire
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
Przygotowanie
- Szalotki posiekaj w drobną kosteczkę i podduś na łyżeczce masła aż zmiękną.
- Dodaj pokrojony w kawałki rabarbar, sos pomidorowy i czosnek. Gotuj 5 minut.
- Dodaj ocet, sos Worcestershire, miód, paprykę, pieprz, sól i pieprz cayenne.
- Wymieszaj i duś na małym ogniu ok. 20 minut aż rabarbar się rozpadnie i utworzy się jednolita masa.
- Smak może zależeć od rabarbaru. Jeśli chcesz go podkręcić na koniec dodaj miód i sos Worcestershire - to te składniki są odpowiedzialne za smak zbliżony do BBQ.

Dodaj komentarz