Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Pure ziemniaczane z kaszanką, wędzonym boczkiem i papryką de padron

Przekąski Przekąski z wieprzowiny

Pure ziemniaczane z kaszanką, wędzonym boczkiem i papryką de padron

Pure ziemniaczane z kaszanką, skwarkami i papryką do padron

Pure ziemniaczane z kaszanką, skwarkami i papryką do padron

 

Wielbiciele kuchni tradycyjnej, oto ukłon w waszą stronę. Ten przepis pokochacie i już jestem tego więcej niż pewna. Tradycyjne smaki, które znamy od lat i czasem za nimi trochę tęsknimy, ale jakoś rzadko nam po drodze z obieraniem ziemniaków.

Kiedyś, kiedy mieszkałam jeszcze u mamy, ziemniaki były często. Tak często, że aż stały się przezroczyste, niedocenione. Nie zauważałam ich i chyba nikt z domowników też nie zwracał na nie uwagi. Jedyne co pamiętam to to, że lubiłam takie gęste, klejące. Te sypkie z wysoką zawartością skrobi odsuwałam na bok talerza. Jakoś mi nie podchodziły. I tak te ziemniaki sobie były, oczywiście pojawiały się też i pod innymi, świetnymi postaciami – pure, placków ziemniaczanych, regionalnego kugla (placka ziemniaczanego pieczonego w piekarniku), zapiekanek…

Ale to, co zawsze mi przeszkadzało w ziemniakach to ich obieranie. Wolno mi to szło, i kiedy sama zaczęłam gotować, zapomniałam o nich doszczętnie. Postawiłam na kasze, makarony. I dobrze się stało, bo w końcu zatęskniłam za ziemniakiem. Takim szczerym, dobrym. Z ziemniaków można tyle zrobić. To tak wdzięczne warzywo, jakich mało.

Punktem zwrotnym była kolacja w Santagustina, uroczej knajpce z winem i tapasami, o którą zahaczyliśmy podczas pobytu w Hiszpanii. To tam spróbowałam ziemniaków, które mnie oczarowały. Bardzo lekkie, puszyste pure z kaszanką (w Hiszpanii to morcilla), pieczonym boczkiem i papryczką pimiento de padron było jednym z punktów, dla których warto było lecieć do Barcelony. Niestety, Santagustina ma to do siebie, że dość szybko zmienia menu i teraz już nie ma tego dania w karcie. Możecie je przygotować jednak sami w domu.

Pure ziemniaczane z kaszanką, skwarkami i papryką do padron

Pure ziemniaczane z kaszanką, skwarkami i papryką do padron

Ja je lekko uprościłam, ale na szczęście udało mi się zdobyć papryczki, które też dodałam. Te papryki to kolejne odkrycie, tym razem z wysp kanaryjskich. Smażone, z dodatkiem soli, smakują świetnie jako przekąska do wina. Jak tylko je spotkacie na zakupach, bierzcie i jedzcie.

Zapisz Drukuj
Pure ziemniaczane z kaszanką, skwarkami i
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 4 kaszanki
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • sól morska
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • świeże liście pietruszki
  • papryczki pimientos de padron
Przygotowanie
  1. Boczek pokrój w drobne kawałki. Usmaż na patelni na chrupko.
  2. Na tej samej patelni, na której smażył się boczek usmaż kaszankę. Obierz ją z błonki i usmaż tak, aż miejscami zrobi się chrupiąca.
  3. Na osobnej patelni usmaż papryczkę. Rozpuść masło klarowane i wrzuć umyte papryczki. Smaż do momentu, aż skórka zacznie odchodzić i przypalać się delikatnie w niektórych miejscach.
  4. W tym czasie ugotuj ziemniaki do miękkości. Odcedź, zostawiając ok. 150ml wody z gotowania.
  5. Do ziemniaków dodaj masło i utłucz je dokładnie uzyskując konsystencję pure, albo nawet budyniu.
  6. Na talerz wyłóż ziemniaki, posyp je kaszanką i skwarkami. Posyp posiekaną pietruszką, solą morską i świeżym pieprzem.
  7. Jedząc wymieszaj wszystkie składniki. Będzie smakowało lepiej.
3.5.3208

Pure ziemniaczane z kaszanką, skwarkami i papryką do padron

Pure ziemniaczane z kaszanką, skwarkami i papryką do padron

 


Leave a Comment

« Kwiaty cukinii faszerowane ricottą, szynką i ziołami
Maczanka krakowska »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    maj 2022
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « gru    
    Burger wołowy z piklami i pieczarkami

    Burgery wołowe z pieczarkami i piklami

    Orzeźwiająca sałatka z grillowanym kurczakiem i pomarańczami

    Orzeźwiająca sałatka z grillowanym kurczakiem i pomarańczami

    Roladki z prosciutto crudo, serem kozim i daktylami

    Przekąska na sylwestra – roladki z prosciutto crudo, kozim serkiem i daktylami

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2022 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in