
Roladki z prosciutto crudo, serem kozim i daktylami
Zapraszcie gości na organizowaną przez siebie imprezę sylwestrową i chcecie, aby było to eleganckie przyjęcie, ale sen z powiek spędzają wam typowe przekąski, których chcecie uniknąć? Spróbujcie czegoś nowego i zaproponujcie takie fingerfoods, które będą pasowały do waszej wizji.
Najlepsze jest to, że przygotujecie je błyskawicznie, dosłownie w kilkanaście minut. Ja w tym roku stawiam na szybkie przekąski, bo przed Sylwestrem nie mam wiele czasu na szykowanie wystawnej kolacji.
Moim patentem na wyszukane przystawki jest kupienie dobrej jakości wędlin, mogą być włoskie, hiszpańskie, niemieckie i łączennie ich w dobrymi serami, świeżymi ziołami i owocami sezonowymi. Niestety z warzywami o tej porze roku bywa krucho, dlatego polecam korzystać z tych w zalewach np. karczochów, suszonych pomidorów, oliwek, ciecierzycy albo korzeniowych, np. batatów, skorzonery, buraków czy cykorii i kapusty.
Można z nich też wyczarować świetne przekąski, np. frytki z batatów, hiszpańską tortillę ziemniaczaną krojoną w trójkąty albo sałatkę z radicchio i pomarańczy. Sięgnijcie po proste przepisy i w tym roku zadbajcie o siebie. Świat się nie zawali, jesli nie przepracujecie w kuchni długich godzin.
Życzę wam wspaniałej zabawy Sylwestrowej i przyjemnej pobudki w nowym roku.

Roladki z prosciutto crudo, serem kozim i daktylami

Roladki z prosciutto crudo, serem kozim i daktylami

Roladki z prosciutto crudo, serem kozim i daktylami

Roladki z prosciutto crudo, serem kozim i daktylami

Roladki z prosciutto crudo, serem kozim i daktylami
- Kozi twarożek lub roladka
- Jogurt naturalny
- Świeża bazylia
- Świeżo mielony czarny pieprz
- Prosciutto crudo
- Duże daktyle bez pestek
- Serek kozi wymieszaj z jogurtem, aby był bardziej miękki i kremowy. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i posiekanymi liśćmi bazylii.
- Plaster szynki rozłóż na desce i smaruj serkiem wzdłuż krótkiej krawędzi oraz układaj przy serku po dwie połówki daktyli (tak, by stykały się krótszymi bokami). Zwiń szynkę w roladkę i przekrój na pół, tak, aby w każdej części znalazła się jedna połówka daktyla.
- Przebij wykałaczką i wsuń obok listek bazylii.
Dodaj komentarz