Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Przekąska na sylwestra – roladki z prosciutto crudo, kozim serkiem i daktylami

Przekąski Przekąski z wieprzowiny

Przekąska na sylwestra – roladki z prosciutto crudo, kozim serkiem i daktylami

Roladki z prosciutto crudo, serem kozim i daktylami

Roladki z prosciutto crudo, serem kozim i daktylami

Zapraszcie gości na organizowaną przez siebie imprezę sylwestrową i chcecie, aby było to eleganckie przyjęcie, ale sen z powiek spędzają wam typowe przekąski, których chcecie uniknąć? Spróbujcie czegoś nowego i zaproponujcie takie fingerfoods, które będą pasowały do waszej wizji.

Najlepsze jest to, że przygotujecie je błyskawicznie, dosłownie w kilkanaście minut. Ja w tym roku stawiam na szybkie przekąski, bo przed Sylwestrem nie mam wiele czasu na szykowanie wystawnej kolacji.

Moim patentem na wyszukane przystawki jest kupienie dobrej jakości wędlin, mogą być włoskie, hiszpańskie, niemieckie i łączennie ich w dobrymi serami, świeżymi ziołami i owocami sezonowymi. Niestety z warzywami o tej porze roku bywa krucho, dlatego polecam korzystać z tych w zalewach np. karczochów, suszonych pomidorów, oliwek, ciecierzycy albo korzeniowych, np. batatów, skorzonery, buraków czy cykorii i kapusty.

Można z nich też wyczarować świetne przekąski, np. frytki z batatów, hiszpańską tortillę ziemniaczaną krojoną w trójkąty albo sałatkę z radicchio i pomarańczy. Sięgnijcie po proste przepisy i w tym roku zadbajcie o siebie. Świat się nie zawali, jesli nie przepracujecie w kuchni długich godzin.

Życzę wam wspaniałej zabawy Sylwestrowej i przyjemnej pobudki w nowym roku.

 

Roladki z prosciutto crudo, serem kozim i daktylami

Roladki z prosciutto crudo, serem kozim i daktylami

Roladki z prosciutto crudo, serem kozim i daktylami

Roladki z prosciutto crudo, serem kozim i daktylami

Roladki z prosciutto crudo, serem kozim i daktylami

Roladki z prosciutto crudo, serem kozim i daktylami

Roladki z prosciutto crudo, serem kozim i daktylami

Roladki z prosciutto crudo, serem kozim i daktylami

Roladki z prosciutto crudo, serem kozim i daktylami

Roladki z prosciutto crudo, serem kozim i daktylami

 

Zapisz Drukuj
Roladki z prosciutto crudo z kozim serkiem i daktylami - elegancka przekąska na sylwestra
Autor: Ola Krasińska
Czas przygotowania:  10 min
Czas gotowania:  15 min
Całkowity czas:  25 min
 
Składniki
  • Kozi twarożek lub roladka
  • Jogurt naturalny
  • Świeża bazylia
  • Świeżo mielony czarny pieprz
  • Prosciutto crudo
  • Duże daktyle bez pestek
Przygotowanie
  1. Serek kozi wymieszaj z jogurtem, aby był bardziej miękki i kremowy. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i posiekanymi liśćmi bazylii.
  2. Plaster szynki rozłóż na desce i smaruj serkiem wzdłuż krótkiej krawędzi oraz układaj przy serku po dwie połówki daktyli (tak, by stykały się krótszymi bokami). Zwiń szynkę w roladkę i przekrój na pół, tak, aby w każdej części znalazła się jedna połówka daktyla.
  3. Przebij wykałaczką i wsuń obok listek bazylii.
3.5.3208

 


Leave a Comment

« Przekąska na sylwestra – paluszki z ciasta francuskiego z boczkiem i posypkami
Przekąska na sylwestra – grzanki z mozzarellą, bresaolą i persymoną »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    czerwiec 2023
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « gru    
    Le croque-monsieur

    Le croque-monsieur czyli zapiekana kanapka z szynką i serem żółtym

    Udko perliczki z musem

    Perliczka pieczona z morelami

    Kurczak z sumakiem

    Kurczak z sumakiem

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in