Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Przekąska na sylwestra – paluszki z ciasta francuskiego z boczkiem i posypkami

Przekąski Przekąski z wieprzowiny

Przekąska na sylwestra – paluszki z ciasta francuskiego z boczkiem i posypkami

Paluszki z ciasta francuskiego z boczkiem

Paluszki z ciasta francuskiego z boczkiem

Dobijamy powoli do końca roku! Juppi! Przed nami kolejny rok, kolejne postanowienia, nowe plany i marzenia do spełnienia. Nie macie tak, że jak zaczyna się rok czujecie się lżejsi, macie więcej energii i zapału? Ja tak mam. Niestety, jak to zwykle bywa, to powolutku mija przeobrażając się w zupełnie odwrotne emocje pod koniec roku.

Dlatego, mimo, że rok zaczyna się w zimie to zawsze daje mi solidnego kopa do działania. Ponarzekam sobie na padający śnieg i śliskie ulice oraz na mróz, który przedziera się przez puchową (przecież miała być taka ciepła!) kurtkę i buty bez ocieplenia (projektowali je w Hiszpanii :P), ale i tak czuję siłę, jakiej zaczyna mi brakować w okolicach listopada.

Ostatnimi siłami planuję Sylwester, który spędzam zwykle w gronie najbliższych mi osób i z premedytacją rezygnuję z restauracyjnych, klubowych, kinowych imprez, bo wiem, że tam na pewno nie zjem w ten dzień nic dobrego. A przecież cały rok trzeba zakończyć godnie, jeśli chodzi o sprawy jedzenia 😉 i wejść ze szczęśliwym brzuszkiem w nowy rok.

To był dla mnie solidny rok pełen wyzwań i różnych zmian. Cieszę się, że był, że dał mi nowe doświadczenia i emocje, wspaniałych ludzi wokół i tak wiele pozytywnych momentów. Te gorsze też były, ale wiecie, dzięki nim zaczynamy doceniać wszystko, co mamy dobrego.

Na pożegnanie tego roku nie chciałam się napracować, szczerze to mówię, dlatego przygotowałam przekąski, które nie zabierają wiele czasu, a są efektowne i smaczne. Paluszki z ciasta francuskiego to przekąska, która sprawdzi się na ostatnią chwilę i możecie przygotować ją w różnych odsłonach. Do tego kilka sosów do wyboru i pierwszy smakołyk gotowy.

Paluszki z ciasta francuskiego z boczkiem

Paluszki z ciasta francuskiego z boczkiem

Paluszki z ciasta francuskiego z boczkiem

Paluszki z ciasta francuskiego z boczkiem

Paluszki z ciasta francuskiego z boczkiem

Paluszki z ciasta francuskiego z boczkiem

Paluszki z ciasta francuskiego z boczkiem

Paluszki z ciasta francuskiego z boczkiem

Paluszki z ciasta francuskiego z boczkiem

Paluszki z ciasta francuskiego z boczkiem

Paluszki z ciasta francuskiego z boczkiem

Paluszki z ciasta francuskiego z boczkiem

Paluszki z ciasta francuskiego z boczkiem

Zapisz Drukuj
Paluszki z ciasta francuskiego z boczkiem i posypkami – przekąska na sylwestra
Autor: Ola Krasińska
Czas przygotowania:  10 min
Czas gotowania:  15 min
Całkowity czas:  25 min
 
Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • Boczek wędzony w cienkich plastrach
  • Jajko
  • Posypka do wyboru: sezam, gruboziarnista sól, zioła prowansalskie
Przygotowanie
  1. Ciasto francuskie wyłóż na blat. Lekko rozwałkuj. Wytnij prostokąty o jednym boku długości plastrów boczku.
  2. Na płacie ciasta układaj obok siebie plastry boczku. Poprzecinaj ciasto nożem między plastrami. Każdy pasek złap z obu stron i skręć.
  3. Ułóż na papierze do pieczenia umieszczonym na kratce z piekarnika.
  4. Każdy skręcony pasek posmaruj ubitym jajkiem (wystarczy, że dobrze rozmieszasz widelcem) z pomocą pędzla lub palcami.
  5. Posyp białym lub czarnym sezamem, ziołami prowansalskimi, solą gruboziarnistą, ulubionym tartym serem.
  6. Piecz 11-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C.
  7. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
  8. Podawaj same lub z ulubionym sosem, np. pomidorowym, czosnkowym.
3.5.3208

 


2 komentarze

« Najlepszy świąteczny bigos z czerwonym winem, mięsem i grzybami
Przekąska na sylwestra – roladki z prosciutto crudo, kozim serkiem i daktylami »

Comments

  1. Ola says

    25 stycznia, 2020 at 6:32 pm

    Czy można posypać, między ciasto a boczek, ser żółty? I wtedy je skrecic?

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      27 lipca, 2020 at 9:12 am

      Oczywiście! 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    czerwiec 2023
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « gru    
    Sos sojowo-miodowy z chilli

    Sos sojowo-miodowy z chilli

    Burrito z indykiem, ryżem i czarną fasolą

    Burrito z indykiem, ryżem i czarną fasolą

    Hiszpańskie tapas

    10 najlepszych przepisów na imprezy

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in