
Paluszki z ciasta francuskiego z boczkiem
Dobijamy powoli do końca roku! Juppi! Przed nami kolejny rok, kolejne postanowienia, nowe plany i marzenia do spełnienia. Nie macie tak, że jak zaczyna się rok czujecie się lżejsi, macie więcej energii i zapału? Ja tak mam. Niestety, jak to zwykle bywa, to powolutku mija przeobrażając się w zupełnie odwrotne emocje pod koniec roku.
Dlatego, mimo, że rok zaczyna się w zimie to zawsze daje mi solidnego kopa do działania. Ponarzekam sobie na padający śnieg i śliskie ulice oraz na mróz, który przedziera się przez puchową (przecież miała być taka ciepła!) kurtkę i buty bez ocieplenia (projektowali je w Hiszpanii :P), ale i tak czuję siłę, jakiej zaczyna mi brakować w okolicach listopada.
Ostatnimi siłami planuję Sylwester, który spędzam zwykle w gronie najbliższych mi osób i z premedytacją rezygnuję z restauracyjnych, klubowych, kinowych imprez, bo wiem, że tam na pewno nie zjem w ten dzień nic dobrego. A przecież cały rok trzeba zakończyć godnie, jeśli chodzi o sprawy jedzenia 😉 i wejść ze szczęśliwym brzuszkiem w nowy rok.
To był dla mnie solidny rok pełen wyzwań i różnych zmian. Cieszę się, że był, że dał mi nowe doświadczenia i emocje, wspaniałych ludzi wokół i tak wiele pozytywnych momentów. Te gorsze też były, ale wiecie, dzięki nim zaczynamy doceniać wszystko, co mamy dobrego.
Na pożegnanie tego roku nie chciałam się napracować, szczerze to mówię, dlatego przygotowałam przekąski, które nie zabierają wiele czasu, a są efektowne i smaczne. Paluszki z ciasta francuskiego to przekąska, która sprawdzi się na ostatnią chwilę i możecie przygotować ją w różnych odsłonach. Do tego kilka sosów do wyboru i pierwszy smakołyk gotowy.

Paluszki z ciasta francuskiego z boczkiem

Paluszki z ciasta francuskiego z boczkiem

Paluszki z ciasta francuskiego z boczkiem

Paluszki z ciasta francuskiego z boczkiem

Paluszki z ciasta francuskiego z boczkiem

Paluszki z ciasta francuskiego z boczkiem
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- Boczek wędzony w cienkich plastrach
- Jajko
- Posypka do wyboru: sezam, gruboziarnista sól, zioła prowansalskie
- Ciasto francuskie wyłóż na blat. Lekko rozwałkuj. Wytnij prostokąty o jednym boku długości plastrów boczku.
- Na płacie ciasta układaj obok siebie plastry boczku. Poprzecinaj ciasto nożem między plastrami. Każdy pasek złap z obu stron i skręć.
- Ułóż na papierze do pieczenia umieszczonym na kratce z piekarnika.
- Każdy skręcony pasek posmaruj ubitym jajkiem (wystarczy, że dobrze rozmieszasz widelcem) z pomocą pędzla lub palcami.
- Posyp białym lub czarnym sezamem, ziołami prowansalskimi, solą gruboziarnistą, ulubionym tartym serem.
- Piecz 11-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C.
- Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
- Podawaj same lub z ulubionym sosem, np. pomidorowym, czosnkowym.
Czy można posypać, między ciasto a boczek, ser żółty? I wtedy je skrecic?
Oczywiście! 🙂