Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Policzki wieprzowe w syropie klonowym

Dania główne Dania z wieprzowiny

Policzki wieprzowe w syropie klonowym

Policzki wieprzowe

Policzki wieprzowe

Śmiało, odważcie się na to danie. Jest rewelacyjne – mięso rozpływa się pod widelcem, a dodatki uzupełniają się perfekcyjnie.

O policzki wieprzowe trudno w osiedlowych sklepach. Ja kupiłam je w makro, ale często można poprosić sprzedawców w mięsnych o sprowadzenie takich kawałków. Może się uda.

Policzki to mięso bardzo smaczne, delikatne, które nie ma żadnego posmaku, dlatego można eksperymentować z dodatkami i marynatami. Gdzieś przebiegł mi przed oczyma przepis na policzki w syropie klonowym i to był strzał w dziesiątkę! Słodki sos plus kruche, delikatne mięso i pure z kalafiora doprawione gałką muszkatołową to kompozycja, jaką możecie zaserwować nawet najbardziej wybrednym gościom.

Mięso z policzków wymaga dość długiego czasu przygotowywania, ale odwdzięcza się wspaniałą miękkością i świetnym aromatem nadanym przez zioła i warzywa. Warto zrobić więcej, bo gwarantuję, że szybko zniknie z talerzy.

Jeśli nie lubicie kalafiora można podać policzki z polentą lub pure ziemniaczanym. Ważne, aby dodatek miał puszystą konsystencję, dzięki temu świetnie połączy się z sosem.

Zapisz Drukuj
Policzki wieprzowe w syropie klonowym
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 800g policzków wieprzowych
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • pół selera
  • pół pomidora
  • 2 jabłka
  • 4 liście laurowe
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 300ml bulionu
  • 200ml białego wina
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1 kalafior
  • gałka muszkatołowa
  • 40ml syropu klonowego
  • kilka orzechów laskowych
Przygotowanie
  1. Piekarnik rozgrzej do 160°C w opcji termoobiegu. Policzki oprósz solą i pieprzem. Odstaw na chwilę. Przesmaż je na oliwie z obu stron do lekkiego zbrązowienia. Przełóż do naczynia z przykryciem, które możesz wstawić do piekarnika.
  2. Marchew, cebulę i seler pokrój w drobną kostkę i wrzuć na pozostały na patelni tłuszcz. Smaż ok. 5 minut. Dodaj pokrojony w drobną kostkę pomidor, liście laurowe, anyż, tymianek, wino, pokrojony czosnek i pokrojone w kostkę jabłka. Duś przez 3 minuty. Całość przelej do naczynia z policzkami. Dodaj bulion i 10ml syropu klonowego tak, aby płyn przykrywał mięso. Zamknij naczynie i wstaw do piekarnika na 2 godziny.
  3. Kalafior ugotuj. Odcedź i przełóż do wysokiego naczynia. Dodaj sól i świeżo tartą gałkę muszkatołową. Zblenduj całość na gładką masę.
  4. Po 2 godzinach policzki przełóż na brytfannę i wstaw ponownie do piekarnika już bez przykrycia na 15-20 minut. Niech uzyskają podpieczoną skorupkę.
  5. Z naczynia, w którym dusiły się policzki, odlej soki do rondelka. Podgrzej i dodaj 25ml syropu klonowego. Gotuj przez ok. 5 minut na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
  6. Na talerz nałóż pure i policzki. Całość polej sosem klonowym i posyp orzechami laskowymi.
3.3.3077

 

Policzki wieprzowe w sosie klonowym

Policzki wieprzowe w sosie klonowym


Leave a Comment

« Burger jagnięcy z halloumi
Kanapeczki z chrupiącym boczkiem i gruszką »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    marzec 2023
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « gru    
    Cytrynowy krem z ryżowymi pulpetami

    Cytrynowy krem z ziołowymi pulpetami

    Mięso w upał - jak je chronić przed zepsuciem

    Mięso w upał – 10 rad jak sobie z nim radzić

    Kanapki z boczkiem, gruszką i jajkiem

    Kanapeczki z chrupiącym boczkiem i gruszką

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in