Śmiało, odważcie się na to danie. Jest rewelacyjne – mięso rozpływa się pod widelcem, a dodatki uzupełniają się perfekcyjnie.
O policzki wieprzowe trudno w osiedlowych sklepach. Ja kupiłam je w makro, ale często można poprosić sprzedawców w mięsnych o sprowadzenie takich kawałków. Może się uda.
Policzki to mięso bardzo smaczne, delikatne, które nie ma żadnego posmaku, dlatego można eksperymentować z dodatkami i marynatami. Gdzieś przebiegł mi przed oczyma przepis na policzki w syropie klonowym i to był strzał w dziesiątkę! Słodki sos plus kruche, delikatne mięso i pure z kalafiora doprawione gałką muszkatołową to kompozycja, jaką możecie zaserwować nawet najbardziej wybrednym gościom.
Mięso z policzków wymaga dość długiego czasu przygotowywania, ale odwdzięcza się wspaniałą miękkością i świetnym aromatem nadanym przez zioła i warzywa. Warto zrobić więcej, bo gwarantuję, że szybko zniknie z talerzy.
Jeśli nie lubicie kalafiora można podać policzki z polentą lub pure ziemniaczanym. Ważne, aby dodatek miał puszystą konsystencję, dzięki temu świetnie połączy się z sosem.
- 800g policzków wieprzowych
- 2 marchewki
- 1 cebula
- pół selera
- pół pomidora
- 2 jabłka
- 4 liście laurowe
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 łyżeczka tymianku
- 4 ząbki czosnku
- 300ml bulionu
- 200ml białego wina
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- 1 kalafior
- gałka muszkatołowa
- 40ml syropu klonowego
- kilka orzechów laskowych
- Piekarnik rozgrzej do 160°C w opcji termoobiegu. Policzki oprósz solą i pieprzem. Odstaw na chwilę. Przesmaż je na oliwie z obu stron do lekkiego zbrązowienia. Przełóż do naczynia z przykryciem, które możesz wstawić do piekarnika.
- Marchew, cebulę i seler pokrój w drobną kostkę i wrzuć na pozostały na patelni tłuszcz. Smaż ok. 5 minut. Dodaj pokrojony w drobną kostkę pomidor, liście laurowe, anyż, tymianek, wino, pokrojony czosnek i pokrojone w kostkę jabłka. Duś przez 3 minuty. Całość przelej do naczynia z policzkami. Dodaj bulion i 10ml syropu klonowego tak, aby płyn przykrywał mięso. Zamknij naczynie i wstaw do piekarnika na 2 godziny.
- Kalafior ugotuj. Odcedź i przełóż do wysokiego naczynia. Dodaj sól i świeżo tartą gałkę muszkatołową. Zblenduj całość na gładką masę.
- Po 2 godzinach policzki przełóż na brytfannę i wstaw ponownie do piekarnika już bez przykrycia na 15-20 minut. Niech uzyskają podpieczoną skorupkę.
- Z naczynia, w którym dusiły się policzki, odlej soki do rondelka. Podgrzej i dodaj 25ml syropu klonowego. Gotuj przez ok. 5 minut na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
- Na talerz nałóż pure i policzki. Całość polej sosem klonowym i posyp orzechami laskowymi.
Dodaj komentarz