Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej. W mojej kuchni pachnie nimi coraz silniej i naprawdę to uwielbiam. Brakuje tylko choinki, która dopełni świąteczny klimat, ale to zadanie dla pana domu. Wiem, że mogę na niego liczyć, więc spokojnie oddaję się kulinarnym przygotowaniom.
Na świąteczny obiad proponuję wykwintne danie z polędwiczką wieprzową oraz kiszoną, smażoną kapustą z wyrazistymi dodatkami. Całość zamknięta jest w roladzie z delikatnego, kruchego ciasta francuskiego. Danie jest naprawdę ciekawe, bo kiedy postawicie je na stole w całości, nikt nie będzie wiedział co jest w środku. To jak pyszny prezent, a wiadomo, w Święta prezentów nigdy dość. Możecie zabawić gości prosząc o zgadywanie, a dla zwycięzcy przewidzieć smaczny kąsek.
Roladę proponuję kroić w plastry i podawać z wyrazistym, korzennym, również świątecznym musem jabłkowo-imbirowym z tego przepisu. Te dwa elementy świetnie się komponują, a wy śmiało możecie zrezygnować tym razem z klasycznych ziemniaków i zabłysnąć kulinarnym kunsztem przed całą rodziną. W końcu to Święta.
- 1 polędwiczka wieprzowa (ok.600g)
- 1 ciasto francuskie
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki oleju ryżowego
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- 300g kapusty kiszonej
- 3 łyżeczki chrzanu
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki suszonych śliwek
- 4 łyżeczki sosu Worcestershire
- 4 łyżeczki cukru Demerara
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżki masła
- ok. 300ml wody
- Polędwicę oczyść z błonek, natrzyj oliwą, solą i pieprzem. Odstaw na min. 1 godzinę. Jeśli możesz, przykryj i wstaw do lodówki na ok. 10 godzin.
- W tym czasie przygotuj farsz i nagrzej piekarnik (termoobieg+góra) do ok. 180°C.
- Na patelni rozgrzej olej ryżowy, gdyż ma wysoką temperaturę dymienia, więc śmiało można na nim smażyć w wysokich temperaturach. Umieść na patelni polędwicę i obsmażaj ją z każdej strony po ok. 2 minuty. Zdejmij z patelni i odstaw na bok.
- Na papierze do pieczenia ułóż płat ciasta i rozsmaruj na nim gotowy, lekko przestudzony farsz zostawiając ok. 5cm ciasta na brzegach.
- Na farszu ułóż polędwicę i szybko, bardzo ściśle zawiń ciasto tworząc rulon. Umieść go na blaszce wyłożonej papierem łączeniem do spodu.
- Tępym nożem zrób wzorek na wierzchu uważając, aby nie przeciąć ciasta.
- Jajko rozbij dokładnie w miseczce i posmaruj całą roladę.
- Wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 minut aż ciasto zrobi się złociste.
- Wyjmij z piekarnika i odstaw na ok. 10 minut.
- Podawaj z musem jabłkowo-imbirowym posypanym majerankiem.
- Kapustę umieść na patelni z masłem, kminkiem, majerankiem, cukrem, sosem Worcestershire, musztardą, chrzanem, żurawiną i pokrojonymi w plastry śliwkami. Dolej ok. 100ml wody i smaż ok. 15 minut mieszając co jakiś czas i pilnując, żeby kapusta się nie przypaliła (jeśli wody będzie za mało, dolewaj małymi porcjami).
- Dodaj kolejną partię wody (100ml) i przykryj patelnię. Duś 20 minut. Jeśli wody będzie za mało, dodawaj małymi porcjami więcej. Kapusta musi być miękka, a wszystkie składniki muszą się dokładnie połączyć, ale nie może być zbyt wodnista, więc pilnuj, aby odparować nadmiar płynów na sam koniec.
- Odstaw do lekkiego ostygnięcia.
To musi być pyszne!
Kochamy kapustę i polędwiczkę, a razem muszą smakować wspaniale! I ciasto francuskie… fantastyczny pomysł!:)