Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Polędwiczka z kapustą w cieście francuskim

Dania główne Dania z wieprzowiny

Polędwiczka z kapustą w cieście francuskim

Polędwica wieprzowa z kapustą w cieście francuskim

Polędwica wieprzowa z kapustą w cieście francuskim

Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej. W mojej kuchni pachnie nimi coraz silniej i naprawdę to uwielbiam. Brakuje tylko choinki, która dopełni świąteczny klimat, ale to zadanie dla pana domu. Wiem, że mogę na niego liczyć, więc spokojnie oddaję się kulinarnym przygotowaniom.

Na świąteczny obiad proponuję wykwintne danie z polędwiczką wieprzową oraz kiszoną, smażoną kapustą z wyrazistymi dodatkami. Całość zamknięta jest w roladzie z delikatnego, kruchego ciasta francuskiego. Danie jest naprawdę ciekawe, bo kiedy postawicie je na stole w całości, nikt nie będzie wiedział co jest w środku. To jak pyszny prezent, a wiadomo, w Święta prezentów nigdy dość. Możecie zabawić gości prosząc o zgadywanie, a dla zwycięzcy przewidzieć smaczny kąsek.

Roladę proponuję kroić w plastry i podawać z wyrazistym, korzennym, również świątecznym musem jabłkowo-imbirowym z tego przepisu. Te dwa elementy świetnie się komponują, a wy śmiało możecie zrezygnować tym razem z klasycznych ziemniaków i zabłysnąć kulinarnym kunsztem przed całą rodziną. W końcu to Święta.

Polędwica wieprzowa z kapustą w cieście francuskim

Zapisz Drukuj
Ola Krasińska
 
Składniki
  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok.600g)
  • 1 ciasto francuskie
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
Farsz
  • 300g kapusty kiszonej
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki suszonych śliwek
  • 4 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 4 łyżeczki cukru Demerara
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki masła
  • ok. 300ml wody
Mus jabłkowo-imbirowy
  • Z tego przepisu
Przygotowanie
  1. Polędwicę oczyść z błonek, natrzyj oliwą, solą i pieprzem. Odstaw na min. 1 godzinę. Jeśli możesz, przykryj i wstaw do lodówki na ok. 10 godzin.
  2. W tym czasie przygotuj farsz i nagrzej piekarnik (termoobieg+góra) do ok. 180°C.
  3. Na patelni rozgrzej olej ryżowy, gdyż ma wysoką temperaturę dymienia, więc śmiało można na nim smażyć w wysokich temperaturach. Umieść na patelni polędwicę i obsmażaj ją z każdej strony po ok. 2 minuty. Zdejmij z patelni i odstaw na bok.
  4. Na papierze do pieczenia ułóż płat ciasta i rozsmaruj na nim gotowy, lekko przestudzony farsz zostawiając ok. 5cm ciasta na brzegach.
  5. Na farszu ułóż polędwicę i szybko, bardzo ściśle zawiń ciasto tworząc rulon. Umieść go na blaszce wyłożonej papierem łączeniem do spodu.
  6. Tępym nożem zrób wzorek na wierzchu uważając, aby nie przeciąć ciasta.
  7. Jajko rozbij dokładnie w miseczce i posmaruj całą roladę.
  8. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 minut aż ciasto zrobi się złociste.
  9. Wyjmij z piekarnika i odstaw na ok. 10 minut.
  10. Podawaj z musem jabłkowo-imbirowym posypanym majerankiem.
Farsz
  1. Kapustę umieść na patelni z masłem, kminkiem, majerankiem, cukrem, sosem Worcestershire, musztardą, chrzanem, żurawiną i pokrojonymi w plastry śliwkami. Dolej ok. 100ml wody i smaż ok. 15 minut mieszając co jakiś czas i pilnując, żeby kapusta się nie przypaliła (jeśli wody będzie za mało, dolewaj małymi porcjami).
  2. Dodaj kolejną partię wody (100ml) i przykryj patelnię. Duś 20 minut. Jeśli wody będzie za mało, dodawaj małymi porcjami więcej. Kapusta musi być miękka, a wszystkie składniki muszą się dokładnie połączyć, ale nie może być zbyt wodnista, więc pilnuj, aby odparować nadmiar płynów na sam koniec.
  3. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.
3.5.3208

 

Polędwica wieprzowa z kapustą w cieście francuskim

Polędwica wieprzowa z kapustą w cieście francuskim

Polędwica wieprzowa z kapustą w cieście francuskim

Polędwica wieprzowa z kapustą w cieście francuskim


1 Comment

« Kaczka z jabłkami długo pieczona

Comments

  1. Asia says

    13 grudnia, 2015 at 11:34 am

    To musi być pyszne!
    Kochamy kapustę i polędwiczkę, a razem muszą smakować wspaniale! I ciasto francuskie… fantastyczny pomysł!:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    maj 2022
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « gru    
    Chutney z czerwonej cebuli

    Chutney z czerwonej cebuli

    Pizza biała z karczochami, szynką i parmezanem

    Pizza z białym sosem, karczochami, szynką i parmezanem

    Schab parzony do chleba

    Schab parzony na kanapki

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2022 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in