Zbliżają się Walentynki i chociaż wiele osób nie obchodzi tego święta ja wiem, że może to być kolejna okazja do spróbowania wspaniałego dania.
Święto Miłości to coś wspaniałego. Zawsze znajdzie się ktoś lub coś, co bardzo kochamy. Sprawmy, by takie dni napawały nas optymizmem i silnym uczuciem do swoich pasji, odkryć, osiągnięć. Miłość ma wiele twarzy i jak spędzimy ten dzień zależy tylko od nas. Niekoniecznie musi kończyć się na welurowym sercu z krzywym haftem. Może to być dzień pełen nowych odkryć, nowych miejsc, nowych znajomości. Potraktujmy 14 lutego inaczej, z radością i szansą na dobrą przygodę. Ok, może pora nie jest najszczęśliwsza, ale pogoda i tak jest łaskawa.
Ja zachęcam do przygód kulinarnych i podróżniczych, ale wybierzcie swoje ulubione. Znajdźcie pasję w miłości, zarażajcie miłością ludzi i obdarowujcie ich nią. Ona wraca i to ze zdwojoną siłą. Jeśli macie odwagę, świętujcie miłość każdego dnia. Okazujcie ją ludziom, których spotykacie, przekazujcie w swojej pracy, w swojej pasji i co najważniejsze, w daniach, które przygotowujecie.
Wierzcie mi lub nie, ale potrwy przygotowane bez uczucia nie wychodzą. Chleb nie wyrasta, jeśli mamy zły dzień. Jeśli wchodzimy ze złymi emocjami do kuchni, to otrzymamy je na talerzu. I po co to komu? Tak więc zadbajmy o dobre myśli, spokój, ciepło i radość. Gotowanie to coś wspaniałego. Jeśli można się tym dzielić i cieszyć wraz z innymi to już jest sukces. I ja takich sukcesów właśnie wam życzę. Poświętujcie te Walentynki, miłość jest tego warta.
Mój pomysł na danie dla tych, co kochają jeść znajdziecie poniżej. Jestem też ciekawa waszych pomysłów na walentynkowe dania. Podzielcie się przepisami w komentarzach.
- 300g polędwicy wołowej
- sól
- olej ryżowy
- czekolada gorzka 72%
- kawa o smaku rumu
- 1 papryczka chilli
- masło
- śmietanka 36%
- sól gruboziarnista
- 2 duże buraki
- mąka pszenna
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- tymianek
- olej rzepakowy
- Z polędwicy przygotuj dwa steki - kawałki o grubości ok 2cm. Odstaw na pół godziny w temperaturze pokojowej.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Mięso posól z tej strony, która pierwsza będzie miała styczność z patelnią.
- Ułóż mięso posoloną stroną na patelni i smaż 1,5 minuty.
- Posól mięso z drugiej strony i odwróć. Smaż kolejne 1,5 minuty.
- Odstaw na 3 minuty na kratkę w temperaturze pokojowej.
- Po 3 minutach kratkę wsuń do piekarnika nagrzanego do 150°C i zostaw na 3 minuty.
- W rondlu rozpuść 1 łyżkę masła. Dodaj ¼ tabliczki czekolady.
- łyżeczkę kawy rozpuść w 40ml gorącej wody i zrób esencję. Dodaj do rondla. Dodaj 30ml śmietanki i wszystko podgrzej na małym ogniu do roztopienia i połączenia składników. Papryczkę chilli posiekaj w drobną kosteczkę i wrzuć do sosu. Dodaj kilka ziaren gruboziarnistej soli. Całość gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
- Gotowym sosem polej gotowy stek z polędwicy.
- Buraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wsyp do miski i dodaj jajka oraz mąkę. Masa powinna być dość zwarta, a wiórki buraków powinny być połączone, aby można było formować z nich placuszki.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i układaj na nim masę buraczaną formując placuszki. Smaż na dużym ogniu uważając, aby ich nie przypalić. Usmaż na złoto z każdej strony i odłóż na ręcznik papierowy.
Dodaj komentarz